Hitel, miatti tartozásnak van elévülési ideje?
Elvileg van,de gyakorlatilag nincs.
Elmagyarázom.
Elvileg 5 év az elévülési idő. Ami azt jelenti,hogy X időtől kezdve ha 5 évig semmilyen formában nem értesítenek,nem követelnek akkor 5 év lejárta után elévül,és később nem követelhető a tartozás összege.
Gyakorlatilag ezt sosem hagyják,hogy megtörténjen. Ha 5 év alatt csak egyszer értesítenek bármilyen módon az 5 éves elévülési idő az értesítés napjától újra indul, és onnan számolhatod az újabb 5 évet.
PL: Tegyük fel,hogy az 2012. július 10-én járna le az 5 éved,hogy nem jelentkeztek az adósság behajtásáért. De 2012.július 8-án kapsz egy levelet vagy telefont a banktól vagy behajtócégtől hogy neked ennyi tartozásod van X.Y ban felé,akkor 2012.július 8-tól újra ketyeg az 5 éves "elévülési időd"
Addig meg szépen kamatozik a tartozásod összege..
ma 20:47
Tévedsz,mert elfogadják a sima levél,mobil telefon,és telefon hívásokat is mint értesítés. A lényeg,hogy a bankok,behajtócégek tudják igazolni,hogy írtak neked, telefonáltak.
Tudom,mert pár éve erre hivatkoztam a bíróságon,és a behajtó cég bizonyítékát (kikért telefonhívások amikor ők próbáltak hívni, postakönyvek amivel igazolták,hogy melyik nap küldtek levelet) a bíróság elfogadta. A pert elvesztettem, mert én csak arra hivatkoztam,hogy nem jött egy olyan levél sem amikor alá kellett volna írnom az átvételét.
Ha nem uniós országba költözöl, akkor egy idő után nyilván elévül, bár így is elfog telni több év.
Ha uniós országba akkor nem úszod meg, ugyanis bírói végzéssel kérhetik a külföldi országok segítségét, vagyis utánad tudnak nyúlni..
Ismerek sok olyan külföldit akit megtaláltak, és most fizetik vissza a többszörösére duzzadt tartozást. De legalább megkapták ennyi keresés után is a részletfizetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!