Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Van elévülési idő a lakáscélú...

Van elévülési idő a lakáscélú hiteleknél?

Figyelt kérdés
1986-ban vette fel édesanyám a hitelt, 1994.-ig (ekkor meghalt) fizette a törlesztőrészleteket. 1997-ben a bank felszólítást küldött a nevére, hogy nem törleszt. Köteles vagyok kifizetni a kamatot is arra az időszakra amíg nem rendezték a kölcsön átírását a nevemre?
2011. febr. 21. 17:24
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Amikor anyukád meghalt,kellett hogy legyen hagyatéki tárgyalás az ő ügyével kapcsolatban.Ilyenkor minden tartozás ami az anyukád nevén volt,az örökösök öröklik (a vagyon összegéig) Mivel te örököltél egy házat,így örökölted a benne lévő tartozást is.Mivel a bank igényt tartott a pénzére,és a hagyatéknál nem mondott le róla,így a kamatokat is rendezned kell.Az tartozás marad továbbra is,és anyukád halálával ez is rád szállt.Ebben az esetben köteles vagy a kamatot is kifizetni..

Az elévülésről annyit,hogy a törvény szerint 5 év az elévülés ideje,de ezt soha nem hagyják..Ugyanis abban a pillanatban,hogy kapsz egy levelet/telefont/üzenetet bármit,az elévülési idő onnantól újra kezdődik. Ha az 5-dik év utolsó napján jönne egy levél vagy felszólítás,akkor attól a levéltől kezdve számolják az 5 évet újra,így soha nem évül el..

2011. febr. 21. 17:35
 2/4 A kérdező kommentje:

Elsősorban köszönöm a választ.

Én lemondtam az örökségről a kiskorú gyermekem javára.

A bank 3 év múlva is az édesanyámat kereste, nekem akkor azt tanácsolták, hogy ne fizessek be semmit az Ő nevére. 2001-ben az adósságrendező program keretében is még az Ő nevére szólt a nyomtatvány amit küldtek. Akkor ismét jeleztem, hogy már rég nem él. Mire választ kaptam kifutottunk az időből. Ezért érzem igazságtalannak, hogy kamatokat fizessek.

2011. febr. 21. 18:57
 3/4 anonim ***** válasza:

Megint én vagyok..Sajnos pontosan tudom mit élsz át,mert én is hasonlókat élek át még mindig.

Talán csináld azt amit én.

A mi esetünk arról szólt,hogy apósom 2000-ben meghalt.Neki semmi vagyona nem volt,csak a bank felé tartozása.A közjegyző utánajárt,és kiderült,hogy volt banki biztosítása,így a banki tartozást törölték.Mi azt hittük,hogy minden rendben van.De 2-3 év múlva apósomnak jött felszólító levél kamat tartozás miatt.Mi rohantunk be és beadtuk a halotti anyakönyvi kivonatot,és a közjegyző papírját,ahol semmi tartozás nem volt feltüntetve így kijelentettük,hogy nem fizetünk.Azt mondták,hogy így rendben is van.Igen ám,de azóta évente írnak hogy még mindig tartozik,és még mindig az apósom nevére jön..Telefonon többször is elmondom nekik,hogy hiszen már rég leadtuk a 2 papírt amit kérnek..Hülyítenek minket,hogy ők erről nem tudnak..Na akkor újra leadtuk a kívánt papírokat..Majd a következő évben már a férjem nevére jött ki felszólító levél,hogy mint örökös fizessen..Na ez így megy évek óta.Átadták a behajtó cégnek.Nekik is elvittük a halotti és a közjegyzői papírt.Ők azt mondták,hogy lezárták az ügyet,mert nem behajtható.De nem nyugodtunk meg.Mert nem is olyan régen újra kaptunk egy felszólítást,de most teljesen más behajtócégtől..Itt már elegem lett.Gondolj bele.2000-től egészen 2010-ig állandóan fenyegetőztek.Az új behajtócéget is felhívtam,és megmondtam nekik,hogy nem vagyok hajlandó soha többé semmi iratot átadni,keressék ki az elmúlt években küldött papírokat.Persze jött a szöveg,hogy ők nem tudták,hogy az apósom halott,ezért visszaadják az ügyet az OTP-nek,hogy ők lezárják mert nem lehet követelni.(a nő egyébként kedves volt,mert szerinte már rég elévült az ügy)Az Otp-nek viszont írtam egy levelet amiben panaszt tettem,és megírtam,hogy ha még egyszer ez ügyben keresnek meg minket akkor zaklatásért feljelentem őket.

Azóta semmit nem kaptunk,de biztos vagyok benne,hogy fognak még követelőzni..De már nem fogok reagálni..Hajtsák be az apósomon ha tudják..Majd megmondom nekik,hogy hol van eltemetve,és mehetnek oda.Egy jó tanács!

Ha kapsz egy újabb felszólítást,személyesen vidd be a halotti anyakönyvi kivonatot,és a közjegyzői határozatot(ezt azért kell,mert ha követelnek pénzt,akkor a határozatban benne kell hogy legyen)De ne kövesd el azt a hibát mi mi.Sajnos mi az eredetit adtuk le.Így te vidd a másolatot,és ragaszkodj ahhoz,hogy írjanak egy átvételi elismervényt..Egy ilyet mindenképpen kérj,különben később simán a szemedbe hazudják,hogy nem adtál oda semmi papírt..

Később ha újra zaklatnak elég ha megmondod,hogy igazolni tudod,hogy átvették a kívánt iratokat..onnantól kezdve ne is foglalkozz velük..Mond nekik azt amit mi.Hajtsák be anyukádon..

2011. febr. 21. 20:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsot!!!
2011. febr. 22. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!