Van egy ismerősöm, akit a BKV már öt éve büntet. Zokszó nélkül odaadja a személyi igazolványát meg a lakcímkártyáját. A levelet nem kapja meg mert az csak levelezési cím. Már ezerszer megbüntették. A börtönbüntetés lehetséges? Ugye nem?
Nekem erről az önsajnálatról valahogy mindig az a kép ugrik be, amikor a TV-ben sírnak-rínak egyesek, hogy éppen most fogják kilakoltatni őket, mert nem tudják fizetni a dolgaikat ezer! éve, és olyan mély nyomorban élnek, hogy csak na. Közben pedig a szájában lóg a cigi, megy mögötte számítógépen az internet ezerrel, frissen festett, dauerolt a haja, és műkörmei vannak. Ilyenkor kinyílik a zsebemben a bicska. Én elmondanám nekik, hogy ők igen csak messze vannak a nyomortól.
Mi 105 ezer forintból éltünk hárman, 25 km-re dolgozom, és mégis megvettem a bérletet, mert így tartom tisztességesnek. A helyi járatosat már nem vettem meg, mert arra nem volt keret, és bizony fél órákat is erőltetett menetben mentem, hogy időben beérjek, még 7 hónapos terhesen is, mivel a táppénzből még annyira sem éltünk volna meg. Mégsem gondoltam egyszer sem, hogy bármiért amit igénybe veszek, ne fizessem meg az árát. Talán nagyon rosszul neveltek, de én ezt felvállalom.
Nem 25 km-t gyalogol, hanem annyira van a munkahelye, és abból a kevésből is megvette a bérletet, pedig - mint a fenti példák is mutatják - nem is kellett volna, hiszen alapból jár ez a szolgáltatás mindenkinek. Vagy nem?
Nem minimálbérért dolgozik, csak éppen munkanélküli volt a párja, és a családi ellátások (GYED, csp.) volt ekkora egy hónapban, amiből hárman éltek.
Nem használ ki senki, mert házam van, kocsim, munkahelyem, nyaralni is el tudok menni, csak éppen azt akartam érzékeltetni, hogy amikor "rosszabbul" ment egy pár évig, akkor is megvettem a bérletet, mert ilyen hülye a felfogásom...
Hogy jön ide? olvass vissza, és értelmezz.
szerinted morálisan nem elítélendő a bliccelés, akkor szerinted természetes? például csokit szabad lopni de már autót nem? kis bűn nem bűn?hol húzod meg a határt?Fogd már fel ez egy szolgáltatás nem KÖTELEZŐ igénybe venni és nem jár alanyi jogon. Lehet hihetetlen de engem úgy neveltek ne csaljak, ne lopjak éljek becsületes életet.
Olyan érdekes ez az egész. Tényleg neveltetés és felfogás kérdése "csak".
Én is 'elköthettem' volna csomó dolgot a munkahelyemről, észre sem vették volna, mégsem tettem, mert valahogy nem tudnék nyugodtan aludni utána. Nem azért, hogy kiderül, hanem, hogy személy szerint engem zavarna ez a szitu. Beleverték az emberbe a szülei, hogy ami nem az enyém, az nem az enyém, ahhoz nincs jogom. És ilyen helyzetben ez buggyan ki belőlem, kifordulni a bőrömből pedig nem tudok,... és nem is akarok, hiszen egyet értek azzal, amit a szüleimtől hoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!