Mi az a CDS-felár, és hogyan néz ki a gyakorlatban?
"A bankok nem nyerészkedtek, de viszont pocsékul tőzsdéznek, és makróban is elég gyengék:) "
Igen, nem gondolták, hogy a svájci frank ennyire elszállhat, és ebből nekik is komoly anyagi káruk származhat.
"Összehoztak egy olyan 'carry trade'-et..."
Igen, végülis mondhatjuk így végső soron, bár ez akkor lett volna igazán carry trade, ha hazai kockázatmentes eszközökbe való fektetésre adtak volna frankhitelt... ők pedig ingatlanra adtak hitelt, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nyílt, durva spekulációra adtak hitelt, és nem carry trade-re....
"A CDS megemelte a forrásköltségeiket, de viszont a CDS mértéke bankonként változhat, és nem feltétlenül egyeznek meg az ország CDS-vel. (Pl. ha egy leányka bajban van, kisegíti az anyuka, és egyből más a kockázat szintje.) De anyu elkérhet magasabb kamatot a leánytól a kockázatokra hivatkozva. Ez csak könyvelés kérdése. "
A CDS-spread az egy konkrét szám, nem bankonként változó. Az országkockázatra használt mérőszám eltérhetett bankonként, lehet, hogy valaki a CDS-t használta, lehet, hogy valaki csak egy ahhoz hasonló számot.
A jogi részét nem tudom, de elvileg mindenkivel aláírattak valamilyen nyilatkozatot, amiben külön felhívták a figyelmet az árfolyamkockázatra.
"Az MNB monetáris politikája pedig megszűnt akkor, amikor engedélyezte a deviza-hitelezést."
A monetáris politika nem szűnt meg, csak egy nagy hibát vétettek.
Egy helyen azt írod, hogy a bankok többek között úgy jutottak svájci frankhoz, hogy elswapolták bizonyos eszközeiket. De ennek nem látom túl sok értelmét. Az árfolyam viszonylag stabil volt 2004-2008 között. A magyar bank kifizetett 6-7% kamatot a forintbetét után, majd ezt a magas kamatozású forintot elcserélte volna rövid határidővel egy sokkal alacsonyabb kamatozású svájci frankra? Van egy ezresem, ez fial nekem 80-100 ft-ot, ha elcserélem frankra, az fial nekem 30-at.
Hol van a hiba a számításomban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!