Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi az a CDS-felár, és hogyan...

Mi az a CDS-felár, és hogyan néz ki a gyakorlatban?

Figyelt kérdés
Alkalmazzák-e ezt egyáltalán swap ügyeletek során, és mondjuk egy 4%-os CDS felárat hogyan értelmezzek? 4% egy évre, vagy esetleg rövidebb futamidőre? Mi történik akkor, ha egy magasabb kockázatú ország köt egy swap ügyletet egy alacsonyabb kockázatú országgal? A CDS ilyenkor hogyan érvényesül? Tudnátok-e esetleg néhány konkrét példával szolgálni?

#kamat #swap #országkockázati felár
2012. jún. 7. 20:31
1 2 3
 1/24 A kérdező kommentje:
Hogy kapcsolódhat a CDS egy swap ügylethez?
2012. jún. 7. 23:54
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

A CDS (Credit Default Swap) önmagában egy feltételes swap-ügylet. A CDS egy biztosítás, amit a CDS vásárlója vásárol meg, a CDS-felárat fizeti meg az ügylet során a CDS eladójának, aki viszont ha a mögöttes termék nem-fizetésére kerül sor, akkor a mögöttes termék névértékét fizeti meg a vásárlónak.

Pl. Magyarország CDS felára 600 bázispont, azaz 6%. Más szóval évi 6%-ot kell fizetni a CDS kiírójának cserébe azért, hogy biztosítva legyek arra az esetre, hogy Magyarország valamilyen (a CDS szerződésben meghatározott) állampapírjára nem fog fizetni kamatot (kvázi csődöt jelent). Még konkrétabban: mondjuk van 100 millió dollárnyi 2021-ben lejáró magyar állampapírom, de attól tartok, hogy Magyarország csődbe megy. Ebben az esetben CDS-t vásárolok egy banktól, aminek a díja évi 6%, vagyis 6 millió dollár évente. Ha Magyarország nem megy csődbe, akkor csak fizetek szépen. ha viszont csődbe megy, akkor megkapom a 100 millió dollárt a CDS eladójától. Vagyis ez úgy működik, mint egy biztosítás.

A CDS-felárak éppen ezért jól tükrözik azt, hogy mennyire lehet tartani egy ország csődjétől. Természetesen CDS-ekkel nem csak kockázatot lehet fedezni, mint a fenti példában, hanem egyszerűen spekulálni is, arra hogy csökkenni vagy emelkedni fog.

Hogy két ország kötne swap ügyletet, azt nem tudom... :)

2012. jún. 8. 01:54
 3/24 A kérdező kommentje:

Köszi a kimerítő, és világos választ.

A devizaalapú hiteleknél is felmerült a CDS-felár, és eddig még nem nagyon sikerült összekapcsolnom a kettőt. Tehát a CDS egy biztosítás arra, hogy mindenképpen visszakapjam a tőkémet. Minél magasabb a kockázat, annál magasabb a felár. Gondolom ezt nem csak állampapíroknál, hanem carry-trade, vagy swap ügyletek során is alkalmazni, (ha már hivatkoztak erre a deviza-hiteleknél). De mit jelent ez a gyakorlatban, például ha HUF-ért szeretnék CHF-et venni 6 hónapos futamidőre a nemzetközi bankközi piacon? A HUF annyira kockázatos, hogy csak akkor juthatok forráshoz, ha csak kifizetem kamatként a 6%-ot + CHF LIBOR-t? Ezt követően az eladó fogja, (vagy foghatja) a 6% kamatot, és bebiztosítja a követelését.

És mi az átváltás sorrendje egy hitelnél?

Ez most egy kicsit bonyolult lesz: a bank fogja a forintját, megveszi a CHF-et, majd ezt eladja az ügyfélnek, és az ügyfél ebből törleszt. (Így megy ez?)

És mi lenne ha egyszerűen megfordítanánk a folyamatot, és az ügyfél befizetné a forintot, és abból a bank bevásárol a bankközi piacon? Tehát szerintem ilyenkor nem egy short pozició lenne, hanem egy long, amely után nem jelentkezne semmilyen kockázati felár (már ha ez a mutató megjelenik a művelet folyamán)...

És mi történik akkor, ha betesszük a folyamatba az anyabankokat? Az összes kamatból hány % üti az ő markukat?

2012. jún. 8. 12:49
 4/24 A kérdező kommentje:
Ez a CDS egy egyszeri kamatos költség, tehát nem kellene a tőkekamatra rárakni- szerintem.
2012. jún. 8. 13:49
 5/24 anonim ***** válasza:
100%

Azt hiszem kezdem érteni a kérdés lényegét. De lehet, hogy, még mindig nem :)

Szóval: válasszunk ketté valamit: 1. Mire lehet kötni a CDS-t? és 2. Milyen ügyleteknél lehet alkalmazni a CDS-felárat?

1. Magát CDS-t kötni valamilyen adósságnál lehet, mivel a CDS valamilyen "credit default" eseményre, azaz nem-fizetésre vonatkozik. Vagyis jellemzően állampapírokra és vállalati kötvényekre.

2. A CDS mértéke jól mutatja, hogy egy ország vagy vállalat mennyivel kockázatosabb a nemzetközileg elfogadott kockázatmentes adóssághoz képest, vagyis az USA állampapírhoz képest. (ezzel persze lehet vitatkozni, hogy az USA államadósság mennyire kockázatmentes, de ez így van). Vagyis mire jó a CDS-felár, és most nem egy CDS megkötéséről beszélünk? Arra, hogy be tudjuk árazni egy adós nem-fizetési kockázatát! Vagyis ha pl. egy német bank hitelt akar nyújtani egy magyar cégnek, akkor abba hitelkamatba be akarja építeni a magyar országkockázatot, amire a legegyszerűbb mérőszám a CDS-felár, vagyis veszi azt a kamatot, amin adna egy hasonló német vállalatnak plusz hozzáadja a magyar CDS-felárat. Persze nem biztos, hogy pont így fog árazni, de ez is lehet egy példa. Vagyis a CDS-felár nem más mint az országkockázat mérőszáma, de valójában itt szó sincs CDS megkötéséről.

A carry trade arról szól, hogy hitelt veszek fel egy alacsony kamatkörnyezetű országban, átváltom azt a devizát egy magas kamatkörnyezetű ország devizájára, és ott azt befektetem kockázatmentes eszközökbe, és imádkozom, hogy a két deviza közötti keresztárfolyam ne változzon nekem kedvezőtlen irányban. (Ez utóbbi az, ami nem működött 2009-től kezdve, és a carry tradek bedőltek, pl. JPY hitelből finanszírozott NZD befektetések, ugyanis a japán jen hirtelen erősödni kezdett...)

"Pl. ha HUF-ért szeretnék CHF-et venni 6 hónapos futamidőre a nemzetközi bankközi piacon" Ez megint egy másik dolog, ez egy sima határidős ügylet. Egy forward, magyarul határidős, jövőbeni CHF/HUF ügylet, aminek a kondíciói a svájci frank és a magyar forint kamatoktól függenek, és nincs köze CDS-felárhoz. Ezt úgy kell elképzelni, "végigjátszani fejben", hogy azon a határidős árfolyamon fogsz 6 hónapos határidőre CHF-t kapni, hogy ne legyen benne carry trade lehetőség. Vagy máshogy mondom: 10 millió forintért akarsz 6 hónapra CHF-et venni, a jelenlegi árfolyam 200 forint/svájci frank, a hazai kamat 10%, a svájci pedig 4% az egyszerűség kedvéért, mi a 6-hónapos forward CHF/HUF árfolyam? Nézzük: Ha fogsz 10 millió forintot, és abból 6 hónapos magyar állampapírt veszel, akkor lesz mondjuk 10 500 000 forintod, most csak mondtam valamit. Ha fogod a 10 millió forintot, és leváltod svájci frankra, mondjuk legyen 50 000 frank, és veszel belőle 6 hónapos svájci állampapírt, akkor ebből lesz 51 000 frankod, és azt visszaváltod forintra, akkor mi az az árfolyam, amin pontosan 10 500 000 forintot kapsz (vagyis mintha hazai kockázatmentes eszközbe fektetted volna)? A válasz 205,8824. Vagyis 200 forintos árfolyam, 10% hazai, 4% svájci kamat mellett a 6 hónapos CHF/HUF határidős árfolyam 205,8824. A képlet így néz ki: Sx((1+i1)/(1+i2)). Spot árfolyam szorozva ((1+magas kamat)/(1+alacsony kamat))=200*((1+0,05)/(1+0,02))=205.8824 Ugye féléves kamatokkal, azaz 5 és 2%-kal számoltunk... A többire majd később válaszolok, most el kell mennem...

2012. jún. 8. 16:29
 6/24 anonim ***** válasza:
itt az utolsó bekezdésben a "mondjuk"-okat vedd ki, mert végül egy konkrét példát írtam :)
2012. jún. 8. 16:32
 7/24 A kérdező kommentje:

Eddig minden világos.

Ha a példádnál maradunk, akkor a forint árfolyamának legalább 5.8824 forinttal kell gyengülnie a futamidő végére, hogy a pénzemnél legyek. Ha mondjuk 10 forinttal gyengül, akkor már több nyereséget érek el, mintha idehaza fektettem volna be, stb....

A svájci frank hitelezés egy carry trade lenne? (Az alapján, amit leírtál, erre tippelek.)

Ha pedig nem az, akkor milyen ügylet?

És hogy kapcsolódhat egy ilyenhez a CDS-felár?

Ha pedig nem kapcsolódik a CDS az adott ügylethez, akkor milyen mutatókat kell figyelembe venni ilyenkor?

2012. jún. 8. 17:06
 8/24 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi, már is látom a fényt az alagút végén:)
2012. jún. 8. 17:07
 9/24 anonim ***** válasza:

Válaszolva a kérdéseidre:

Pontosan! Ha többet gyengül a forint, akkor a svájci befektetéssel jobban jártál volna. Vagy másképp megfogalmazva a carry tradelő pórult járt volna, mert kevesebb svájci frankra tudta volna a végén visszaváltani a forintját, és bukik a svájci frank hitelén.

Igen, ez egy carry trade, svájci frankban sokan vettek fel hitelt, amit aztán más magas kamatozású devizában fektettek be.

A korábbi kérdésedre válaszolva a hitelezéssel kapcsolatban:

A hazai bankok többnyire az anyabankjuktól szereztek svájci frankot (hitelt vettek fel bankközi piacon vagy anyavállalattól, kötvényt bocsátottak ki svájci frankban, svájci frank betéteket nyújtottak, vagy elswappolták bizonyos eszközeiket). Aztán ezt szépen leváltották forintra, ezért volt ilyen erős a forint 2008 közepéig, amíg tartott a hitelezés. Az ügyfél meg amikor törleszt, akkor értelemszerűen visszaváltják svájci frankra. A bankoknak nem volt nyitott pozíciójuk frankban, ők csak megszerezték, leváltották, visszaváltották, visszafizették. A bankok csupán ott csúsztak néha, hogy nem tudtak olyan hosszú távú frank forrásokat szerezni, mint amire ők továbbhitelezték, vagyis 6 havonta kellett újrakötögetniük a hitelt, amit ők 10-20-30 évre hiteleztek ki.

Hogy ebben hol volt CDS-felár? Őszintén szólva nem tudom. Attól függ, honnan szerezték a forrást, egy anyabank-leánybank viszonylatban valószínűleg nem is volt CDS-felár, hacsak nem akarták a profit nagy részét az anyabanknál kimutatni valamilyen okból. (A CDS-felárra úgy gondolj, mint egy országkockázati prémiumra, a hitelkamat prémiumára.)

"És mi lenne ha egyszerűen megfordítanánk a folyamatot, és az ügyfél befizetné a forintot, és abból a bank bevásárol a bankközi piacon? Tehát szerintem ilyenkor nem egy short pozició lenne, hanem egy long, amely után nem jelentkezne semmilyen kockázati felár (már ha ez a mutató megjelenik a művelet folyamán)... "

Ezt nem értem...

2012. jún. 8. 23:56
 10/24 A kérdező kommentje:

Csak azért lovagolok ezen a CDS-en, mivel ők elsősorban erre hivatkoztak a forrásköltségek drágulásánál a válság kirobbanásakor.

[link]

Amúgy ez egy elég érdekes konstrukció, ha nem tört volna ki a válság, akkor folyamatosan erősödött volna a forint, és folyamatosan emelkedtek volna az ingatlan árak, míg a végén telítődött volna a piac, és ki nem pukkadt volna a lufi. Szerintem.

Az is furcsa, hogy nálunk sokkal magasabb az infláció, valamint a jegybanki alapkamat, mint Svájcban, amely szerintem hosszú távra előre vetíti azt, hogy a forint gyengülni fog a frankhoz képest. Tudom, a forint árfolyama az euróhoz volt kötve, aztán eltörölték a sávokat. Tehát az az állítás, hogy az ügyfelek nyerhettek is volna az árfolyamváltozással, hosszútávon nem igaz. Vagy legalábbis a sáveltörlés után egyértelműen megdőlt. (Szerintem.)

Egy anyabank ugye sokkal olcsóbban jut CHF-hez a bankközi piacon, esetleg maga is rendelkezik ilyen tartalékokkal, az pedig már megint más kérdés, hogy hogyan számol el a leánybankkal.

Még mindig nem látom át teljesen ezt a CDS-t, zavar ez a több változós történet: kötvény, carry trade, swap, stb...

Maj még később újra átgondolom.

2012. jún. 9. 10:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!