Hogy győzhetném meg páromat, hogy egyáltalán nem jó ötlet most lakáshitelt felvenni?
"Még csak most megyünk majd albérletbe..."
Akkor is érvényes, lényeg az, hogy fizetnetek kell majd a lakásért.
Harmadik vagyok, jól le lettem pontozva, de nem érdekel, elmondom a véleményemet újra. Ez kettőtök döntése, mivel kettőtök életéről van szó, így nyilván nem hozhatja meg egyedül ezt a döntést, ha te nem akarod, vagy legalábbis nem lenne jó ötlet részéről.
Ilyenkor azt szokás mérlegelni, hogy mit biztosít a bank, milyen részletekkel kell visszafizetni. Az albérlet mennyibe kerül... Barátnőmék pont azért mertek belevágni, mert ugyanannyi a törlesztőrészlet, mint az bérleti díj, így inkább azért fizetnek, hogy a sajátjuk legyen, nem az "ablakon dobálják ki a pénzt" úgymond. Erről tájékozódni kell nagyon sokat, minden lehetséges helyen, nem szabad csak úgy hirtelen rábólintani. Az sem mindegy, hogy mennyi pénzt szeretnétek felvenni, ha csak 1-2 milliót, akkor annyira nincs nagy baj, ha van biztos állásotok, akkor nincs gond, ha nincs, akkor várnék addig, amíg lesz, de igazából egy hitel felvételére sosincs tökéletes pillanat! Mi vettünk fel anno 1,5 milliót, kibírtuk fizetni, sőt... jól is jártunk, mert a végén bónuszként valamiért el is engedtek pár havi törlesztőt (gyakorlatilag alig fizettünk rá kamatot így). Nem volt ez olyan régen (1 éve járt le kb) és ha most lenne rá szükségünk, akkor én most is belevágnék, mert ugyan kell hozzá egy nagy adag fegyelmezettség, hogy félre tudja tenni az ember mindig azt az összeget, de meg tudtuk oldani.
A lényeg, hogy beszéljétek meg és kettőtök döntése legyen. Rengeteg hátránya van, ez tény, viszont nem értek egyet abban, hogy nincs előnye. Olyan szempontból nagyon is van, hogy teljesen más érzés lelkiekben úgy hazamenni, hogy a SAJÁT lakásomba megyek.
Ennél több hitelt viszont az életben nem vennék fel, mert nem akarom életem végégig fizetni! Ha azt nézem, akkor viszont nekünk ezen a 1,5 millión múlt minden és ha nincs a hitel, akkor valószínűleg sosem költöztünk volna saját házba. Nagyszülőktől is kaptunk kölcsön 1 millió forintot, ők fel is ajánlották, hogy tartsuk meg, de természetesen visszautalgattuk apróbb részletekben nekik is. Ez olyan szempontból volt jó, hogy ha megszorultunk egy hónapban, akkor nem várták el, hogy még is fizessünk, inkább a bankot rendezzük.
OFF
"Hitel kell az országban ,hisz az lendíti fel a gazdaságot (többek között)."
Ötödik éve arról szól a világ, hogy a hitel teszi tönkre. A hitelnek, bankrendszernek a gazdaság élénkítése lenne a célja. De már régen nem az a céljuk. Működő gazdaság nélkül a hitel csak árt.
Nehéz ügy , egyik sem jobb .. se albérletet fizetni másnak, se most hitelt felvenni ... Bár ha jobban át gondoljátok és legfőképp utána is jártok , akkor lehet érdemesebb most hitelt felvenni, még egy kicsi lakásra is, mint albérlet, lent vannak a lakás árak! Ha a másik oldalát nézem, meg ki tudja mennyire biztos itt bárkinek is a munkahelye ... de ha meg állandóan ezen parázunk, akkor soha nem tudunk egyről a kettőre lépni az életben !
Nem tudom, nekem egyik ismerősömék , fiatalok 30 alatt, most vettek lakást hitelre, és valamelyik banknál kedvezményt kaptak, mert első lakásuk és 30 alatt vannak mind a ketten ... , igen, kérdés, hogy pár év múlva meg mennyi lesz a törlesztő , de én nagyon bízom benne, hogy ennél nem lesz már lejjebb ebben az országban, mert nagyon nem kéne !
ma 10:17: Pontosan ahogy írod, a hitel a gazdaság fellendítése lenne. Csak ugye van egy kis bökkenő. A hiteleket úgy osztogatták, mint Marika néni a tepertőt disznóvágáson. Ez tette tönkre az országot, mert az emberek tönkrementek a hitelek miatt. Ez is baj, sokan nem tudtak fizetni, megállt a folyamat. Ami visszavette a gazdaságot, az a végtörlesztés. Ez volt a 180 fokos pofon.
Az már más kérdés, hogy az emberek birkák. Persze aki első lakásra vette fel, az nem, de sokan csak úgy feleslegesen vettek fel hitelt, mondván keveset kell törleszteni havonta, miért ne vennének 2-3 millióval többet fel, mint amennyire szükségük volt. Sokan csak a lakásuk ajtajáig tudnak gondolkodni, nem tovább. És sajnos a bankvezérek is. És a kormány is.
Épp most érdemes lakást venni, természetesen, ha van elegendő önerőd, és forint alapú hitelt. Az ingatlan befektetés is olyan, mint a részvény adás-vétel. Akkor kell venni mikor olcsó az ára, pár év és jócskán megnő az értéke. Természetesen mindent mérlegelni kell, mennyire biztos a jövedelem, önrész, hitel kamatok (egyéb költségek), stb. Ajánlom, hogy csináljatok költségvetési tervet a legjobb és legrosszabb esetre, nézzetek meg több hitelkonstrukciót és akkor döntsetek, hogy nektek mi a legjobb.
Egy pénzügy és számvitel szakos hallgató
Javasold neki, hogy inkább először tegyetek félre közösen akár számlára, akár lakáselőtakarékossági programba. Ez utóbbi azért jó, mert állami támogatást is kaptok rá, viszont tényleg minden hónapban, rendszeresen fizetni kell. Ha ez megy 4-6-8 éven keresztül, akkor el lehet gondolkodni egy 10-15-20 éves hitelen.
Szerintem ne érzelmileg, hanem logikával próbáld meggyőzni. Sok sikert :-)
Ui: ez a "mindenki belebukik" nem jó érv; nekem nincs ilyen ismerősöm, pedig sok munkatársamat elbocsájtották, én is voltam 5 hónapig munkanélküli
"Nem pontosan olyan, mert a részvény zuhanhat 80-90%-ot is, de a lakás ára nem. Én nem vagyok pénzügyi hallgató, csak paraszti ésszel gondolkodom."
Természetesen az ingatlan értékállóbb, ezért is érdemes befektetni. Viszont ha megnézed ma van ahol akár 50-60%-kal olcsóbb egy ingatlan, mint a válság előtt. Ez lehet akár 80%-os is ha olyan a gazdasági helyzet. Nincs semmi akadálya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!