Jelzáloghitel probléma megoldása, öröklés után?
Tavaly elhunyt édesapánk aki még 6 évvel ezelőtt a családi házra jelzáloghitelt vett fel, édesanyám volt az adóstárs. Szeptemberi hagyatéki tárgyaláson édesanyám nem jelent meg ezért csak haszonélvezeti jogot kapott. De még a nyáron kapott a jelzáloghitel intézettől egy szerződésmódosító levelet amit aláírt, így az Ő nevén futott tovább a hitel.
Most decemberben kaptunk mind a négyen a banktól levelet hogy a hagyatéki tárgyaláson történtek jogerőre léptek, vagyis mi hárman a testvéreimmel lettünk az ingatlan új tulajdonosai. Ezért mind a négyünknek Kecskemétre vagy Budapestre kell menni szerződést módosítani és minket terhel a közjegyzői és az ügyvédi díj is. Hát ettől a két megadott helytől nagyon messze lakunk, jeleztük többször is a bank felé hogy nem tudjuk megoldani(amikor a jelzáloghitel megkötésre került, volt a közelben is irodájuk de azt megszüntették). Ma ismét kaptunk levelet amiben már az van hogy 8 napon belül menjünk el Budapestre a hitelcentrumba mert ha nem akkor felmondják a kölcsönszerződést.
A hitel fizetve van egy hónap sincs elmaradva!!!!
Nem tudom mit lehetne ez ügyben tenni, sajnos utazni nem tudunk.
Azon gondolkodtam hogy ha elajándékoznánk hárman testvéreimmel édesanyánknak a ház részeinket akkor lehet nem kellene szerződést módosítani. De olvastam hogy terhelt ingatlant nem lehet ajándékozni, ez igaz?
Ha mégis lehetséges és a bank is belemegy akkor mi a menete ennek a megoldásnak?
Nem tudom fontos e de sajnos tudtomon kívül(ma tudtam meg) még nem lett kifizetve a földhivatalhoz az a díj ami arra szolgál hogy bejegyezzenek vagyis jelenleg még akkor nem is vagyunk tulajdonosok????
Nem értem ezt az egészet a hitel törlesztve van miért jó az ha felmondják a szerződést és lesz egy házuk a több száz mellé, édesanyám és testvéreim pedig hajléktalanok lesznek.............
Kérem aki tudd segíteni hova forduljunk mit tehetünk az mindenféleképpen írjon!!!!
Válaszokat előre is köszönöm!
A következőről van szó:
A szüleid adták a hitelhez a fedezetet. Édesanyád elismerte az egyedüli adós szerepét a papád halála után, de az ingatlan a tiétek lett, tehát nincsen jelenleg fedezettnyujtó. Ha nem intézitek személyesen, akkor valóban felmondja a bank - jogosan!
A többi kérdésedre:
A földhivatalnak van munkadíja! Amig nem fizetitek be, addig nem jegyzi be a tulajdonjogotokat. Ezért is felmondhatja a bank.....a ti hibátok, mint uj tulajdonosoké.
Elajándékozhatjátok, de csak ha már a tietek és addig amig nincsen rendezve a földhivatalnál a bejegyzésetek, nincsen mit ajándékozni!!!
Csak a bank hozzájárulásával lehet ajándékozni!!
Ügyvéddel lehet ajándékozási szerződést készitettni, de csak ha bejegyzik a tulajdonotokat.
Az ajándékozási szerződés mellé a bank hozzájárulását is be kell nyujtani a földhivatalhoz - egyébként elutasitja.
A bankot ugy kell megérteni, hogy a szüleid tulajdonában lévő ingatlanra nekik adott hitelt. Most a fedezete másé lett. Nincsen emberség a jogban!!!
Ezt el kell intézni!!! Biztosan van módotok eljönni egyszer Pestre.
Értem. Sajnos.
Ha esetleg ezzel az ajándékozással megpróbálnánk, mert akkor úgy az ingatlan visszakerülne az édesanyám nevére így lenne fedezett a hitelre továbbra is.
Egyébként ha enyém és a testvéreimé lett a ház és nem történt meg a szerződés módosítás akkor ha fel mondja a bank a szerződést és mondjuk eladja házat a hitel töredékéért akkor az afeletti részt követelheti a jelenlegi tulajdonosokon.
Az utolsó levélben egyébként ki van kötve hogy kötelesek vagyunk aláírni a szerződésmódosítást, de viszont ekkor a bank felülvizsgálja hitelképességünket, ami sajnos nem a legjobb öcsémmel ketten nem rég jöttünk ki a suliból, munkahely még nincs, bátyám pedig eddig minimálbért kapott de most februártól közmunka néven már csak 47ezer forintos bért kap. Vagyis biztos hogy ezután úgy is felmondanák azon az alapon hogy nem tudjuk fizetni.
Nem tudom mi legyen, hogy legyen.........
Köszönöm a választ!
Sajnos édesanyám eléggé beteg most műtötték meg 14.-én és még nem épült fel, de egyébként sem megoldható anyagi okokból, és amint olvastam az ajándékozás is rengeteg anyagi vonzattal jár. Én már nem élek a családi házban a párommal lakom albérletben, de én is az ország másik felében. Sajnos olyan családban élünk ami ilyen téren nem túl együtt működő. Sajnos. Most beszél éppen bátyám a hitelintézettel hogy belegyeznének az ajándékozásba, majd kiderül nem sokára.
Ezt elfelejtettem megkérdezni:
Ha az ingatlant pl. 3millióra értékelték a hagyatéki tárgyaláson és a hitel több mint 3 millió akkor itt érvényes azaz öröklési jogszabály hogy az örökölt rész értékéig kell azt megfizetni. Ebben az esetben akkor 1-1 millió ft-ot. De ezt egyből kikel fizetni, mert ilyen felajánlás nem volt eddig a banktól.
Megbolondulok.............
Az örökösödési illeték nem függ a tehertől!!...ha ez volt a kérdés.
Mindenki a maga tulajdon része arányában fizeti az illetéket. Hárman örökölték az 1-1M...ennek fejenként 30000Ft a vonzata. A bank az ajándékozásba belátása szerint dönthet igennel és nemmel is. A hitelt csak a hitelfelvevőnek / mama / kell megvédenie...azt már megtette. Önök ha maradnak tulajdonosok, akkor csak fedezetnyujtók lesznek, nem kell igazolniuk jövedelmet.
Félre értettem a kérdést!
nem vonatkozik erre a jogszabály! Hiába csak 3M az érték, ha 3,5M a követelés, akkor a felette lévőt is ki kell fizetnie az örökösöknek. Viszont a Mama él és fizet, igy nincsen ilyen baj!!
Illetéket nem is kellett fizetnünk az öröklés után, mert addigra törölték azt a törvényt. Ha akkor most aláírnánk bankkal egy olyan szerződés módosítást amiben mi fedezett nyújtok vagyunk akkor jelenleg megoldódna a probléma?
Egyébként lezajlott a telefonbeszélgetés aminek az eredménye hogy mindenképpen személyes találkozó kell, kell egy adóstárs vagy kezes, vagy édesanyámnak 2! jövedelem. Vagyis az elmondottak szerint úgy se tudjuk ezeket a feltételeket teljesíteni.
Nagyon szépen köszönöm a választ, sokat segít ezzel!!!
Szerintem vegyék a nevükre a házat és a mama törlesszen pontosan és megoldódott.
Szivesen segitettem, sajnos a személyes találkozás a bankkal nem elkerülhető.
Sok jót Kivánok!
nehogy elfelejtődjön:
Csak akkor jöjjenek Pestre, ha már bejegyezték a tulajdon jogukat!!! Addig nem tudják aláirni az uj szerződést!!! Tehát földhivatalhoz menni és kifizetni a 6600Ft-ot - ha ez nem változott!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!