Jogos-e a banki hitelre kért bármekkora nagyságú kamat? Ha lehet, indokold válaszod.
„Ha nem lenne kamat, akkor mindenki (értsd: MINDENKI) hitelt venne fel.”
Gondolom, egy hitelfelvevő azért vesz fel hitelt, mert valamire el akarja költeni.
Ilyen alapon meg csak az kaphat hitelt, aki képes visszafizetni (vagyis képes a hitel összegét a későbbiekben megkeresni).
Annak nem sok értelme van, hogy felveszem a hitelt, ülök rajta fél évet, aztán visszafizetem.
Kérdző:
Na pont ez az! Az ilyen bugyuta gondolkodás miatt sír a szája most a sok prolinak, hogy jajj jajj a svájci frank hitelem!
A hitel NEM AJÁNDÉK! NEM arra való, hogy ha nincs pénzem valamire akkor felveszek hitelt és akkor majd jól meg tudom venni.
A hitel az egy üzleti befektetés. A banknak is és a hitelfelvevőnek IS!
Vagyis, hogy megértsd:
Van egy állásod, keresel 200.000 forintot, amiből 50e forint kell a megélhetésedhez.
Venni akarsz egy lakást, ami 6 millió forintba kerül. Most vagy vársz 3,5 (!) évet és megveszed kp-ra a spórolt pénzedből, addig meg csövelsz valahol vagy laksz otthon, vagy pedig veszel fel hitelt amit 5 évig fizetsz havi 150e forintot, de lesz hol laknod. Neked jó üzlet, mert azonnal van hol laknod, a banknak jó üzlet, mert 1,5 évnyi befizetésed az ő nyeresége.
Ez a példa azt szemlélteti, hogy amit hosszútávon engedhetnél meg magadnak azt hitel segítségével rövidtávon is megszerezheted.
Az viszont egy igazi analfabéta barom, aki olyan dologra vesz fel hitelt amit amúgy sem engedhetne meg magának hosszútávon sem, mert akkor a hitelt sem tudja fizetni majd és abból lesz a sírás később.
12-re.:
Kérdésemnek semmi köze a svájci frank alapú hitelhez (és nem is vagyok érintett benne).
A kamat (hitelkamat) kérdése már jóval a „svájci” hitel miatt kirobbant kalamajka előtt felmerült bennem.
Látom nem igazán értetted meg a mondandómat...
Koncentrálj a példára, az működik forint, svájci frank vagy tadzsik dínár alapú hitellel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!