Jogos-e a banki hitelre kért bármekkora nagyságú kamat? Ha lehet, indokold válaszod.
Miért ne lenne jogos?
Ha én kölcsön adnék neked kamat nélkül 100 forintot 5 évre akkor én buknám rajta az 5 éves inflációt!
Igen, az inflációnak megfelelő mértékű kamattal még csak ott van az illető (bank), mintha nem adott volna kölcsön, hanem betette volna a bankba kamatozni a pénzt.
A bankok pedig érthető, hogy rátesznek még valamennyit, hiszen ők ebből élnek, a hitelezés a tevékenységük egyik legfontosabb része.
Persze a hangsúly a normális mértékű kamaton van, nem pedig az eltúlzott, lehúzós kamaton.
Jogos, hiszen ebből élnek. Ennyi erőven az sem jogos, hogy nem a termelői áron veszem a zöldségesnél a káposztát :)
Nem a kamattal vannak itt gondok, inkább az a kérdés, etikus és megengedhető-e kihasználni azt, hogy az átlagmagyar aláír bármit elolvasás nélkül. Mert szerintem itt ez történt.
Csak azért kérdezem, mert hitelkor nem a szó szoros értelemben vett kölcsönadásról van szó, hanem új pénz jön létre. Vagyis a banknak nem lesz kevesebb a pénze, mert amit „kölcsönad”, az nem is volt korábban a birtokában.
Szakszerűbben: a hitel a pénzteremtés egy módja, minden hitelnyújtáskor új pénz jön létre.
Ez így nem igaz teljesen.
Vagyis, mikor igaz, akkor gáz van, amint ezt a mellékelt ábra (kialakult gazdasági válság) is mutatja: fedezet nélküli hiteleket nem lenne szabad adni!
Hát pedig ilyesmiket írnak:
„Hitelt leggyakrabban bankok nyújtanak. A banki hitel jellegzetessége, hogy megszületésekor új pénz jön létre. Minden bank a hitelnyújtás során új pénzt hoz létre adósság formájában, a résztartalékos szabályozás (a jegybank hatásköre) alapján.”
(Wikipedia, Hitel (Közgazdaságtan) címszó)
„A gyakorlatban a kölcsönt és a hitelt azonos fogalomként használják. A közgazdaságtudomány azonban a két fogalmat elválasztja, mert a hitel pénzteremtő, a kölcsön csupán újraelosztó funkciót tölt be.”
(Magyar Nagylexikon)
„Igen, de amit a bankok adnak, azok elvileg igazából (általában) kölcsönök.”
Kinek a pénzét adják kölcsön? Úgy értem, hol volt az a pénz azelőtt, mielőtt a hitelfelvevő számlájára került? És ha kölcsönadták, akkor hol lett kevesebb?
Igen, ugyanis mindkét fél (a hitelt adó és a hitel felvevő) is megállapodik benne.
Ha nem lenne kamat, akkor mindenki (értsd: MINDENKI) hitelt venne fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!