Ha vásárolok 10. 000 Ft-os diszkont kincstárjegyet 3 hónapra, összességében mennyi lesz a kamat?
Bárki vehet diszkont kincstárjegyet, a hozamai 5-6% között szóródnak. Tehát ennek a hozamnak a negyedét kapod meg ha 3 hónap mulva van a lejárat-16% kamatadó.
Pl. 10000Ft 6% mellett 3 hónapra-126 Ft lesz a hozamod!
Az értékpapír- és/vagy folyószámla ennél többe kerül. 100000 alatt ne is gondolkodj rajta.
Remélem segítettem!
Üdv,
Frontosa leírta korrekten a választ!
Azért csak a negyedét kapod meg, mert a 6 %, az egy évre vonatkozik. 3 hónap negyed év, negyedannyi kamat. -kamatadó
A kincstárjegy (és általában minden) kamatát éves kamatban adják meg.
Tehát ha veszel egy 10.000 Ft-os 3 hónapos diszkont dincstárjegyet, akkor a kamat így alakul:
6 % kamat ha egy évre megtartanád (kb. veszel 4-et egymás után, negyedévenként) = 600 Ft
Ebből lejön 16% kamatadó, te csak a 84%-át kapod meg. = 504 Ft.
Ennek a negyedét kapod 3 hónapra = 126 Ft
És akkor pontosítom mind az előttem szólót, mind magamat:
A diszkont kincstárjegyet az államtól közvetlenül csak brókerek (Elsődleges forgalmazók) jegyezhetik. Magánszemély csak rajtuk keresztül vehet ilyet.
A le nem járt kincstárjegyeknek van másodpiacuk is, ahol ezeket lehet adni-venni. Azaz vehetsz pl. egy 12 hónapos kincstárjegyet a 7. hónapjában, és 5 hónap múlva besétálsz a pénzért. Persze nem névértéken adják...
Ott talán megjelenhetsz magánszemélyként, de én azt is kétlem.
A kincstárjegy eleve nem egy kinyomtatott papír, tehát értékpapír számla is kell hozzá.
Nem egyszerű ez.
De azért vannak olyan termékek, amiket az államkincstár közvetlenül a lakosságnak árul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!