Idő előtt kifizetett lakáshitel esetén mi történik a kamatokkal és a kezelésiköltséggel? És a többivel ami van?
Engem az érdekelne, hogy ha valaki idő előtt fizeti vissza a hitelét akkor a kamatokkal és a kezelési költségekkel mi van? Mert azt tudni kell, hogy az első 5 évben csak a kamatokat és a kezelési költségeket fizetjük (legalábbis mi) a 20 évre (amennyire felvettük a hitelt) a tőke rész nem csökken. Ha mondjuk én 5 év után visszafizetem a hitelemet akkor mi van az előre kifizetett 15 évnyi kamatommal és kezelésköltségemmel?
Amit előre levontak 15 évnyi kamatokat és kezelésik.-et azt levonják a tőkerészből amikor kifizetem az egészet? Vagy mi lesz azzal? Lenyeli szépen a bank és én meg a semmit fizettem 5 évig?
Azért még azt is leírom, hogy 2006 végén vettük fel a hitelt és 1 év alatt 5-ször emeltek ügyleti kamatot!!!
Már írtam a banknak és le is telt a 30 napjuk, hogy választ adjanak, természetesen a válasz sehol!!!
Hát, nem igazán tudom, hogy mire is kellene válaszolnom, nézzük a kérdőjeles mondatokat..
"1 millió Ft-ot fizettem arra, hogy a pénzüket használtam 5 évig?"
Igen, eddig az összeget azért fizetted, és az összeg az árfolyamváltozást és a kamatot nézve reális. Fontos lenne, hogy CHF-ről és ne forintról beszéljünk, mert azt vettél fel végülis.
"Akkor mennyi lesz a végösszeg ha megvárnám a 20 évet? Duplája vagy triplája a 3 millió 7-nek?"
Nna, mivel 3700e-ről beszélünk, pedig valószínűleg ez több most az árfolyamváltozás miatt, nem tudok pontos összeget mondani, de arányt igen. Ha 1m forintot felveszel 6.45% kamatra (meg plusz legyen némi kezelési költség, legyen 7.5% THM összesen) 20 évre, akkor a havi törlesztőd fixen 20eFt. 20 év alatt összesen 240x20ezret, azaz 4800ezret fizetsz vissza, tehát kb. az ötszörösét a felvett összegnek.
"És akkor ez nem uzsora kamat? "
Nem, ez egy nagyon szerény 7.5%-os kamat. Én nem adnék senkinek ennyiért pénzt! Tehát nem a kamattal, hanem azzal van a baj, hogy sokáig használod a pénzt, tehát a futamidő a sok. Sajnos ez ilyen. :(
Köszönöm ismételten a választ!
Még arra lennék kíváncsi, hogy szerinted az ügyleti kamat változás is rendben van? Az első évben 2-3 havonta kaptuk a levelet az emelésről pedig akkor nem volt gazdasági válság, teljesen rendben volt a gazdaság a jegybanki alapkamat is stagnált volt, hogy csökkent is. Nem értem...
Akkor ez most azt jelenti hogy ha visszafizetem most akkor az 5 éves használat miatt fizetek a banknak összesen 1,5 millió Ft-ot csak mert használtam a pénzüket?
Amúgy az évi 7,5 %-os kamat számításod nagyon kevésnek tűnik hiszen csak az ügyleti kamatra fizetünk majdnem 7%-ot a kezdő 3,95 helyett.
Ja és ez elgondolkoztató, ha én beteszek a bankba 4 millió Ft-ot lekötve, valahogy nagyn nem hiszem, hogy 5 év múlva 1,5 milliót kapok még hozzá, vagy tévedek?
"az ügyleti kamat változás is rendben van?"
Nem tudom mire gondolsz, hogy szerintem rendben van-e.. Hogy jogosnak találom-e? Nem tudom megítélni sajnos. Az sajnos szomorú, hogy szabadon módosíthatták egyoldalúan..
"ha visszafizetem most akkor az 5 éves használat miatt fizetek a banknak összesen 1,5 millió Ft-ot csak mert használtam a pénzüket?"
Az eddigi használat árát már kifizetted. És igen, eddig csak azt fizetted. (4 évig legalábbis)
"az évi 7,5 %-os kamat számításod nagyon kevésnek tűnik"
Lehet, csak példának hoztam. Nem tudom milyen szerződésed van..
"ha én beteszek a bankba 4 millió Ft-ot lekötve, valahogy nagyn nem hiszem, hogy 5 év múlva 1,5 milliót kapok még hozzá, vagy tévedek?"
Ennek könnyen utána lehet járni. Ha ekkora a kamat, akkor igen, ennyi jár utána.
Szia!
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettél nekem :) ;)
Így már tisztábban látom a dolgokat...
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!