Idő előtt kifizetett lakáshitel esetén mi történik a kamatokkal és a kezelésiköltséggel? És a többivel ami van?
Engem az érdekelne, hogy ha valaki idő előtt fizeti vissza a hitelét akkor a kamatokkal és a kezelési költségekkel mi van? Mert azt tudni kell, hogy az első 5 évben csak a kamatokat és a kezelési költségeket fizetjük (legalábbis mi) a 20 évre (amennyire felvettük a hitelt) a tőke rész nem csökken. Ha mondjuk én 5 év után visszafizetem a hitelemet akkor mi van az előre kifizetett 15 évnyi kamatommal és kezelésköltségemmel?
Amit előre levontak 15 évnyi kamatokat és kezelésik.-et azt levonják a tőkerészből amikor kifizetem az egészet? Vagy mi lesz azzal? Lenyeli szépen a bank és én meg a semmit fizettem 5 évig?
Ilyen esetben újraszámolják az egész hitelkonstrukciót az eddig befolyt összeg alapján, és megállapítanak egy végtörlsztési összeget, amit ha egyben leperklsz, akkor kiszállhatsz az egészből.
A banknak ilyenkor borul a terve a hátralevő 15 évre, és foglalkoznia kell a hirtelen beeső pénzzel.
tegyük fel neked 1 millió van még a kölcsönödből..bemész h te ezt ki akarod fizetni....újraszámolják h kb mennyit kellene fizetned még a hátralévő részre és kijön mondjuk h 1milla a kölcsönöd de fizess be 1,8millát...
kifizeted a kamatot és a kezelési kölcsön 1 részét...
"mi van az előre kifizetett 15 évnyi kamatommal és kezelésköltségemmel?
Amit előre levontak 15 évnyi kamatokat és kezelésik.-et azt levonják a tőkerészből amikor kifizetem az egészet?"
Félreérted. Az, hogy először csak kamatokat fizetsz, az nem azt jelenti, hogy utána meg csak tőkét. Azt jelenti, hogy az első hónapban kifizeted az összes felvett pénz egy havi kamatát. A második hónapban megint kifizetsz egy havi kamatot. Ezért nem csökken a tőkéd. Normál hiteltörlesztésnél minden hónapban többet fizetsz, mint a mindenkori tartozás kamata, és a kamaton felüli túlfizetés összegével csökken a tőkéd is. A csökkentett tőkédre a következő hónapban kevesebb kamat számítódik, így az általában fix törlesztőrészletedből kevesebb megy el kamatra, több marad tőketörlesztésre. Így tehát ahogy egyre gyorsuló ütemben a tartozásod. Na ez nálad nem így van, a havi fizetendőd megegyezik a kamattartozásoddal.
NEM az van tehát, hogy gyakorlatilag minden hónapban 4 havi kamatot fizetsz ki, hogy 5 év alatt lemenjen a 20 évnyi kamatod! Sosem fizetsz többet a banknak, mint amennyivel tartozol, sosincs túlfizetésed.
Az utolsónak írom:
Akkor az hogy lehet, hogy 5 év alatt csak a lakástakarékbetét (4 év után járt le) összegével csökkent csak a tőkénk, egy forinttal sem többel? Hiába fizetjük minden hónapban a részleteket? Akkor az mire megy? Szerintem csak a kamatokra és a kezelésiköltségre...
"Szerintem csak a kamatokra és a kezelésiköltségre..."
Igen, jól látod. Csak arra ment. De nem 20 év kamatára, hanem csak az eltelt 5 évére.
Tehát mégegyszer:
"az első hónapban kifizeted az összes felvett pénz egy havi kamatát. A második hónapban megint kifizetsz egy havi kamatot." Ekkor tehát már összesen két havi kamatot fizettél ki, ami jogos is, hiszen már két hónapja használod a pénzüket. És mivel nem fizettél többet, mint a kamat, ezért természetes, hogy nem csökkent a tőkéd.
Szólj, ha nem érted, nem könnyű egy szakmán kívülinek megérteni, főleg ha a médiában meg az emberek között az az alap téma, hogy "a bank szemét", meg hogy "először a kamatot fizeted".
"esetleg tudnál valami összeget mondani?"
Sajnos ebből nem. Nekem ezek furcsa adatok. LTP nélkül fizettél ennyit?!? 7.2M forint tartozásra? Kizárt, ez 13-14%-os kamat!
Add meg a pontosabb adatokat, akár privátban, és megnézem.
Köszönöm a válaszaidat! Tényleg teljesen laikus vagyok ezen a téren.
Szerintem leírok neked mindent, mert úgy tisztábban láthatod a dolgokat:
Szóval mi 2006-ban 3 700 000 Ft-os deviza hitelt vettünk fel fészekrakó programmal és lakástakarék pénztárral.
Amikor megkötöttük a szerződést 2 évre fix-et írtunk alá. A hölgy megmutatta egy táblázatban, hogy mennyit és hogy fogunk fizetni. Kezdő részlet 18 ezer ft volt. Nekem már itt elborult az agyam amikor 2007 végéig összesen 5-ször emeltek ügyleti kamatot!! MIÉRT!!?? 3,95-ről 5,45-re változott. Azt megértem, hogy a válság miatt kellett de ez előtte volt!!!! Szóval a fix 18 ezrem már akkor 22 volt. 4 év után (tavaly év végén) járt le a lakástakarék pénztárunk amit a tőkéből vontak le. Most a régi táblázathoz képepest (30 ezer lett volna) 50-et fizetünk és nem csak azért, mert magas a frank hanem az ügyleti kamat miatt is ami már 6,45%-ra kúszott fel az elmúlt időkben.
És akkor ha azt veszem amit ítál 1 millió Ft-ot fizettem arra, hogy a pénzüket használtam 5 évig (csak 4 évet számoltam)? Akkor mennyi lesz a végösszeg ha megvárnám a 20 évet? Duplája vagy triplája a 3 millió 7-nek? És akkor ez nem uzsora kamat?
Bár nagy valószínúséggel nem fogunk tudni élni a végtörlesztéssel hála az otp részvény drasztikus csökkenésének :(
Kérlek válaszolt, mert kíváncsi vagyok a véleményedre :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!