A végtörlesztés és a fedezetcsere kizárja egymást?
Péntek délután lévén nem tudok már bemenni érdeklődni a bankba.
2007 év végén vettem fel a hitelet, 7M Ftot. Ez a lakásnak majdnem a teljes ára volt, mert 7,4Mért vettem.
A nagy hitelösszeg miatt két lakást ajánlottunk fel fedezetnek, az enyémét és egy családtagét.
Időközben kinőttük a lakásunkat és most akartunk nagyobbat venni, mert alig egy millió Ft a különbség a kicsi és a nagy közt, és ennyi KPnk lenne, ezért is akartunk belevágni. Fedeze cserét hitel módosítással lehet csinálni, ezt már megérdeklődtem korábban.
De ha én most eladom a lakásom és veszek egy nagyobbat, ezzel módosítva a hitelemet, akkor vajon elesek-e a végtöréesztés lehetőségétől? A végtörlesztést egyébként hitelből szeretnénk megejteni, másik banktól, forint alapon nyilván.
Van-e valamilyen megkötés arra vonatkozóan, hogy egy bizonyos időintervallumon belül nem módosíthatom a hitelt kétszer?
Ha eladod a lakásodat, csak akkor veszik le a jelzálogot ha teljesen kifizeted az ingatlant vagy ha fedezetcserét engedélyez a bank. ebben az esetben csak akkor teszik át a jelzálogot a régiről az újra, ha az új elbírja a fennálló tartozásodat.
Namármost technikailag ez úgy néz ki, hogy amíg nincs a tulajdonodban az új ingatlan akkor nem kerülhet rá a régi hiteled jelzálog bejegyzése, ez meg egy lakásvásárlásnál elég necces kérdés,mivel a régi tulaj nem fogja puszira a nevedre iratni az ingatlanát, amíg nem fizetik ki,tehát ....ördögi kör.
Ez hitelmódosítás megmarad az eredeti "A" bank hitele.
Ha meg felveszel egy forintos hitelt a régi kifizetésére ( amennyiben az áhított sokak által rebesgetett végtörlesztés miatt kérded,) akkor "A" bankot" kifizeted "B" bank hitelével, tehát nem módosítgatsz. Ha utána akarod ezt a fedezetcsere dolgot "B" banknál, az lesz módosítás, aminek van díja bankonként változó + Földhivatali bejegyzési díjak, értékbecslésdíj...stb.
még nem dolgozták ki ennek a végtörlesztéses marhaságnak a részleteit.
Most éppen kifelé hátrálnak belőle, mert rájöttek, h nem túl jó ötlet.
Szóval a kérdésedre nem létezik pontos válasz.
Azonban mielőtt belevágsz valami ilyesmibe, érdemes kicsit kalkulálni, h vajon hogyan éri meg jobban.
Sok CHF hitel még most is olcsóbb, mint ha ugyanakkor forintban adósodott volna el a polgár...
Igen lehet, hogy a törlesztő olcsóbb, bár mostanra utolérte a havi forint törlesztők szintjét a CHF, DE legalább a felvett hitel összege nem lett dupla akkora és láthatóan csökken is a tőketartozás forintos hitelnél...hát az viszont nem mindegy!
Első voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!