Mi történik, ha a devizában felvett hitelemet nem törlesztem tovább?

Értelmező olvasás kedves előttem válaszoló? :)
A kérdező leírta, hogy a hitel tőkerésze az ingatlan értéknek kb. a 1,5-szerese. Akkor a bank ha viszi a lakást, még mindig szép kis összeg marad a nyakán "fedezetlen" hitelként... Ezt a bank pedig érvényesíteni próbálja.
Amúgy pedig elévülhet a követelés, öt év a polgári követelésre az elévülés, és ha már végrehajtási szakaszban van, akkor ott már CSAK VÉGREHAJTÁSI CSELEKMÉNY szakítja meg az elévülést, egy felszólítalak, hogy fizess levél nem. [Tehát ki kell mennie a végrehajtónak, meg kell próbálnia foglalni, letiltani stb.] Természetesen nem beszélhetünk végrehajtási teljesülés alatt lévő követelés elévüléséről. Tehát ha tiltják a fizetésből, akkor minden egyes hónapban eszközölt letiltás végrehajtási cselekmény, vagyis az elévülés minden egyes hónapban újraindul...
Köszi mindenkinek a választ. Folytassuk tovább az eszmecserét konkrétabb számokkal. Vettem egy lakást 11millióért, ahol a hitel felvétele 10millió volt, természetesen chf alapon. Ennek a törlesztője 170-es árfolyamon 85-90ezer/hó körül kellene, hogy mozogjon. Első pillanatra ez lehet, hogy bárkinek soknak tűnik, de ez egy úgynevezett magasfinanszírozásúnak nevezett hitelforma. Sok a havi törlesztő, mert az ügyfélnek a keresete jó, és emiatt a jelzálog csak arra az ingatlanra van bejegyezve, melyben lakunk. Bank kamatot emel (ez jobban fáj, mint ha emelkedik 10Ft-ot a CHF/HUF), sőt árfolyam is elszállt, a törlesztőm felkúszott havi 130k-ra már, és ez még valószínűleg felfelé is megy. Előbb utóbb olyan mértékűre emelkedik, hogy nem fogom tudni fizetni, és a tartalékaimat vagyok kénytelen felélni. Ezek elkerülésére, azaz kvázi elmenekülésre gondolva tettem fel a kérdésemet.
Előző válaszolónak: sajna nem csak a lakást viszik, mert akkor már régen visszaadtam volna a banknak, és sokan az autójukkal egyszerűen leparkoltak volna a bank elé, és készen van minden.
Nem régen beszéltem a bankkal, hogy holnap mennyi pénzt is kellene bevinnem, hogy elfelejtsük egymás, ez az összeg 17millió forint 250-es árfolyamon. Okés, nem fizetek tovább, csődbe megyek, akármi. Játszunk a gondolattal tovább, holnap a bank kirak, holnapután eladja a lakást, vagy én, tök mindegy, kap a bank érte a mai lakásárak mellett 9millió forintot. Így már jön is ki a szám, hogy 17-9, azaz 8millióval jövök nekik. Na most, ezt a 8misit (+ erre még ugye jön egy párszázerer ezért azért, amit fel is tornáznak gyorsan 9-re :) )
Szóval, 9 misi amivel jönnék, se lakás, se semmi, holott a hitel elején én tőlük 10-et kértem. Tudom, mielőtt szidna bárki is, értek a számokhoz tisztában vagyok ezzel, devizaárfolyam, és az ingatlanpiac együttes hatása alapján jogos a bank követelése, sőt arra is emlékszem, hogy a hitelszerződést én írtam alá, ezzel nincs is gond. De akkor is lóf...t már a pénzügyi szakemberek hátsójába. Az, hogy a forint ennyire rossz, és a chf elszaladt, ez nem a dolgozó prolik műve, hibája. Ezért gondoltam a "menekülésre". Másik dolog, amin gondolkodjunk egy picit, mi van akkor, ha hasonlóan hozzám az akármilyen hitelesek nagy százaléka élne ezzel a lehetőséggel, amit a kérdésemben felvázoltam? Összerogyna a pénzügyi rendszer?

Kedves JulesM111!
Mintha az én gondolatmenetemet vázoltad volna fel.
ugyanezen agyalok, mint TE, de fogalmam sincs, mi legyen.
(a 12:45-ös válaszoló)
Egy dolgot elfelejtettem, ugye a fedezethiány jelensége. Én hívtam korábban fel a bankot, (mert ugye szerződés szerint joga van számára kielégítő pótfedezetet kérni árfolyamváltozás esetén), hogyan gondolják a szerződés ezen pontját, kívánnak élni ezzel a jogukkal. Akkor a bankos csajszi valam iilyemit válaszolt: tudják ők is, hogy kérhetnének, de ők egyelőre bíznak abban, hogy a fedezethiány csökkenni fog az árfolyam miatt. Szerintem nem merik megtenni, mert ettől a nemfizetés hullám azért őket is padlóra tenné. Szerintem össze kellene fogni, és egy picit elbeszélgetni a bankokkal. (Nem a pertársaságra gondolok, mert bevallom őszintén nem sokra tartom őket, szerintem pénzlenyúlás szerencsétlen hitelesektől a semmire. Mai napig még nem jöttem rá mi alapon perelhetném is be a bankomat)
Ötlet:
Alapfelállás, én mint adós szeretném a hitelemet törleszteni, nem ingyen pénzhez akarok jutni, tudom mit jelent az, hogy kamat, és ilyesmi.
Másik dolog, mint írtam, én egy kis proli vagyok, semmi több, nem a pénzpiacokat uralom, nincs rá hatásom, de a bankoknak viszont erőteljesen van -> ergó, az ő baromságuk miatt van ez az egész mizéria, ők cseszték el.
Amit tenni lehetne ebben az esetben, a bankok mérsékeljék a kamatok nagyságát mondjuk 7-9%-ról 2-3%-ra egy pár évig, hogy mégiscsak csordogáljon nekik valami pénz, és máris nem azon agyalnék, hogyan lógjak el.
Másik dolog, a kockázatvállalás bank részéről, mikor ő engem minősített, hogy 20-25 évig fizetni tudom a hitelemet (ugye fizettünk hitelbítrálati díjat :) ), akkor nem csak én, vagy bármelyik adós lehet rossz adós, hanem ezt a minősítést a bank is elcseszte, tehát valahol neki is meg kell ezt fizetni, vagy esetleg a rossz finanszorizásaik miatt ők is menjenek már csődbe, ne adófizetők pénzéből pumpálják őket.

és mit gondolsz, mi lesz? tesznek valamit a bankok vagy gyengítik az árfolyamot a svájciak? abban nem reménykedem, hogy a forint olyan erős lesz, hogy attól gyengülne a svájci frank. sajnos.
a másik problémám, hogy euróban is vannak megtakarításaim. ami meg egyre kevesebbet ér. tehát pont ellentétes irányba haladnak az árfolyamok, mint amik nekem kedveznének :/ (jobb lenne, ha az euró drágulna, és a frank gyengülne). ha 200 alá menne az árfolyam, én gondolkodom, hogy átváltom forintra. annál lejjebb szerintem sose fog menni. esetleg akkor, ha már átváltottam forintra. mert ilyen téren nagyon szerencsétlen vagyok :(
ma 13:46-nak: félreértés ne essék, a chf elszaladását nincs ami megfogja, főleg nem a magyar gazdaság, ez valahol egyelőre ma még a mi gazgaságunktól független, de ahogy haladunk a forint is elkezd erőteljesen gyengülni, ha erre még a bankom azt mondja, hogy ajajj, neki milyen kockázatos a dolog, és felpakolja a kamatomat 1%-kal, akkor végem lesz, gondolom nem csak nekem.
Mit el kellene érni elsősorban, rövidtávon, szerintem segítség lenne, hogy a hitelek kamatát inflációhoz igazítsák. Mai adat mnb.hu-ról, infláció 3.5%, legyen a hitel kamat 50 % ponttal magasabb, mint az infláció, ebben az esetben 4%, és pont. Ezzel a bank is keres pénzt, igaz kicsit, de mégis pluszos lesz. Próbálok erre valamicskét matematikázni, és jelentkezem ismét :)
Röhejesen fognak hangzani soraim...de...FEL KELL LÁZADNI! Nem szabad hagyni magunkat...Milyen dolog az, hogy csak úgy jönnek a bankok, és elveszik azt amiért MI dolgoztunk? Amiért éltünk, a jövőnket...a gyermekeink jövőjét. HA összefognánk mind, nem tudnának mit csinálni...de sajnos ilyen nem lesz. Nem erről híres a magyar. :)
Én már csak abban bízom, hogy eléri a 280 forintos határt október végére, és összedől minden. :) Akkor leszünk már csak szabadok!
25 éves futaidő, elején vagyunk bőven (ez fontos momentum!!!!), most kell fizetni 500CHF-et (7% aktuális kamat mellett), ez 250-es árfolyamon 125000 Forint. Ha a 7% 4%-ra csökkenne, akkor az 500CHF helyett a havonta fizetendő kb. 400CHF lenne, azaz 250-es árfolyamon csak 100000 forintot kellene fizetni.
Ha tovább gondolom, és azt számítom ki, hogy 125000/400, azaz 4%-os kamat mellet mekkora árfolyamot viselek el úgy, hogy a forintális kiadásom ne változzon, akkor kijönne, hogy akár 312 Forint / CHF is beleférne, ha a bank hajlandó lenne a bazinagy profitjáról, pici profitra lemondani.
Korábban ezért is írtam, hogy az chf erősödése még nem okoz problémát direkt módon számomra, de a hitel kamatában lévő számok alapján látszik a bank brutális haszna, nyeresége.
Szépen fel kellene "lázadni", azaz a bankokkal tárgyalni, hogy vegyenek vissza a kamatokból, és gazdálkodjanak kevesebb pénzből, mert különben semmit sem kapnak. Talán ez egy elfogadható tárgyalási alap lenne, vagy kellene lenni.
A történelem ismétli önmagát, a pórnépet kizsákmányolták mindig, hol kisebb mértékben, hol pofátlanul. Ha a pofátlanság túlzásokba esik, és a pórnép a sanyargatóját előbb-utóbb elzavarja, vagy pedig megtanítja a pénzügyi szektornak egy munkatábor keretein belül, mit is jelent az, hogy dolgozni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!