Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit tennétek a helyemben?...

Mit tennétek a helyemben? (Svájcifrank)

Figyelt kérdés
Nos, páréve a lakásunkra felvettem 2,5 millió Ft-ot svájcifrank alapon. Mára ez már 4 millió valamennyinél jár ( a rendszeres törlesztés ellenére is ). A lakásunk ebben a rossz helyzetben 5,5 milliót ha ér. Szeretnék valahogyan megszabadulni a lakáshitelemtől, de ha eladnám a fent írt összegért a lakásom, maradna egy millióm amivel nem ugrándozhatok csak úgy a gyerekemmel egyedülálló anyaként. Nagyszülőkhöz, rokonokhoz nem tudunk költözni. Mit javasoltok, hogyan tovább? A fizetésem felét csak a hiteltörlesztés veszi el.
2011. júl. 20. 15:43
1 2
 1/20 anonim válasza:
0%

Egyedülállóként?

És honnan jöttek a gyerekek? Az űrből?

2011. júl. 20. 15:55
 2/20 anonim ***** válasza:
Keress jobban fizető munkahelyet,más megoldás nincs.
2011. júl. 20. 15:58
 3/20 anonim ***** válasza:
Amíg tudod fizesd. Ha nem megy kérj futamidő hoszabbítást. A lakást azért szerintem nem érdemes eladni, mert utána mehetsz albérletbe, és aki hitelt nem tudja fizetni, az albérletet sem nagyon. Ebben a helyzetben persze jól sehogysem jársz.
2011. júl. 20. 16:02
 4/20 anonim ***** válasza:
Ha ragaszkodsz a lakáshoz, én a helyedben átrakatnám hosszabb futamidőre, ahol kevesebb a havi törlesztés. Így többet kéne összességében fizetni, de maradna a havi megélhetésre is.
2011. júl. 20. 16:02
 5/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm, ezt a futamidő meghosszabítást meggondolom.

Első válaszolónak pedig, nem nem az űrből jött a lányom, de elváltunk a gyerek apjával, és még a gyerek se számíthat az apjára, ezért írtam, hogy egyedülálló anyaként.

2011. júl. 20. 16:08
 6/20 anonim válasza:
0%
Ja így már más! Azt hittem, hogy meghalt a férjed!
2011. júl. 20. 16:10
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

"Azt hittem, hogy meghalt a férjed!"

Igen, ezzel a feltételezéssel teljesen érthető az "űrből" megjegyzésed...

2011. júl. 20. 19:38
 8/20 anonim ***** válasza:

...tartásdíj?

Egyébként valóban érdemes meggondolni a hosszabbítást, hogyha bírod még, de.. ha még rosszabb lesz, vagy közben elveszted a munkádat, és a hitel több lesz mint a lakás értéke, akkor kb. bezárul a kör. Eladni nem tudod majd a bank hozzájárulása nélkül (csak ha a különbözetet kifizeted), árverezésen meg kb. a fele áráért fog elmenni, aztán még pluszba marad vagy 2.5 millió egyre növekvő tartozásod, amit lakás nélkül is fognak tiltani a fizetésedből.

Na, aztán még ABBÓL ami azután marad, abból fizess kaját meg albérletet is...

2011. júl. 20. 22:15
 9/20 anonim ***** válasza:

Ha a hiteltörlesztésed több, mint ~35 ezer, akkor érdemesebb eladnod a lakást, albérletbe menni, a maradék 1-1.3 milliót pedig bankban lekötni.

Nem érdemes ragaszkodni egy 5.5 milliós lakáshoz, amin 4 millió értékű CHF van. A CHF jó eséllyel folyamatosan erősödik (már 1968 óta), és a hosszú futamidő után a többszörösét fizeted vissza ennek a tőkének.

A bérléssel jobban járhatsz, a bérleti díj (amennyiben 35ezer fölött fizetsz jelenleg törlesztőt) kevesebb, mint a kamat amit kifizetnél a hitelre.

Amennyiben Budapesten élsz célozz meg 35-40ezres, kis rezsijű lakást (vidéken akár olcsóbban, 25-30ezerért is bérelhetsz).

Na, ennyit a lakáskérdésről. Ezen kívül érdemes átnézned a kiadásaid (mit lehetne csökkenteni) és a bevételeidet (hogyan lehetne több pénzhez jutni).

Gyereked milyen idős? Be tud segíteni a házimunkába? (mosogatás, mosás elindítása, teregetés?) Ha igen, akkor esetleg hétvégenkéntre kereshetnél valami plusz munkát. Takarítás, szórólapozás. Ha minden hétvégén megkeresel + 4000 Ft-ot (és nem elköltöd, hanem félreteszed), akkor az évente 200ezer Ft, 5 év után az eredeti 1-1.3 millióból már lesz 3 (banki kamatokkal), az már egy fél lakás.

Esetleg egy előléptetés vagy némi túlóra is segítené a helyzetedet.

2011. júl. 21. 09:09
 10/20 anonim ***** válasza:
Merre laksz és mit dolgozol? Ettől is függ, hogy milyen lehetőség jöhet szóba a helyzeted változtatásán.
2011. júl. 21. 11:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!