Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit tennétek a helyemben?...

Mit tennétek a helyemben? (Svájcifrank)

Figyelt kérdés
Nos, páréve a lakásunkra felvettem 2,5 millió Ft-ot svájcifrank alapon. Mára ez már 4 millió valamennyinél jár ( a rendszeres törlesztés ellenére is ). A lakásunk ebben a rossz helyzetben 5,5 milliót ha ér. Szeretnék valahogyan megszabadulni a lakáshitelemtől, de ha eladnám a fent írt összegért a lakásom, maradna egy millióm amivel nem ugrándozhatok csak úgy a gyerekemmel egyedülálló anyaként. Nagyszülőkhöz, rokonokhoz nem tudunk költözni. Mit javasoltok, hogyan tovább? A fizetésem felét csak a hiteltörlesztés veszi el.
2011. júl. 20. 15:43
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Pedig el kellene adnod a lakasod, amig nem keso. Ha 20 evre vetted fel a hitelt, 5 ev mulva majd fog erni 4,5 milliot a lakasod(mert mivel egyre tobben fognak az eladas mellett donteni, ez tovabb esik), es lesz 4 millio a tartozasod, 10 ev mulva fog erni 6 milliot a lakasod es lesz 6 millio a tartozasod. De ha nem hiszed, nezd meg az 1991-es arfolyamot!
2011. júl. 22. 09:20
 12/20 anonim ***** válasza:
De ha eladja a lakást, mégis hová megy? Az albérlet árát így legalább a saját lakásába adja bele, nem a semmire.
2011. júl. 22. 12:28
 13/20 anonim ***** válasza:

"nem a semmire"

miért gondolod, hogy az "semmi", hogy valaki kiadja neked a lakását, és van hol laknod?

Ha most eladja, akkor biztosan van 1-1.5mFt-ja, a törlesztés helyett pedig bérletet fizetve van hol laknia. Ha nem adja el, akkor pedig teljesen bizonytalan, hogy meddig emelkedik (vagy csökken) a törlesztője, könnyen elképzelhető, hogy 1-1.5milliója sem lesz, és a törlesztőt sem tudja fizetni. Na AKKOR mi van?!? Egyedülálló anyaként?

2011. júl. 22. 12:45
 14/20 anonim ***** válasza:

Itt félreértés van. Az nem a saját lakása.

Majd akkor lesz a saját lakása, HA teljesen kifizette a hitelt.

Addig egyszerűen a más pénzét használja, ingatlan formájában.

2011. júl. 22. 13:59
 15/20 anonim ***** válasza:
A "semmit" én abból a szemszögből írtam, hogy ha most elmegy albérletbe, az nem fog lejárni, akár élete végéig fizetheti, ha ott marad, a lakás pedig nem lesz az övé, noha lehet, hogy összességében még többet fizet ki érte, mint ha a hitelt fizette volna tovább. Kérdés, hogy mennyi idő és törlesztőrészlet van még neki hátra.
2011. júl. 22. 14:23
 16/20 anonim ***** válasza:

Nézd. Normál esetben egy saját, tehermentes lakásnak kb. ugyanannyi rezsiterhe van, mint egy albérletnek. Igen, de az albérletnél nem kell még ezen felül több tízezres törlesztőrészletet is fizetni havonta. Ergó, azt a pénzt havonta félre lehet tenni, amit most csak a törlesztőrészletekre kifizet, és később abból saját lakást venni. Most jelenleg van az, hogy olyan kiadásokra fizet (csak a kamatokra), ami tiszta veszteség. Ráadásul csak hátráltatja is a lakás az előrejutásban, mert ha mondjuk költözni kéne egy magasabb fizetést ígérő munka miatt, akkor ott van a lakás, ami miatt nem éri meg mozdulni, mert az is csak viszi a pénzt, akkor is, ha nem laksz benne.

Az a baj úgy általában velünk, a magyarok gondolkodásával, hogy nem tudunk elszakadni a kézzelfogható, tapintható dolgoktól. Te azt mondod, hogy az legalább a saját lakása. Én azt mondom, hogy nem, az a más lakása, más pénze, amíg ki nem fizette.

Nekem van saját lakásom, de az tehermentes, és még így is, ha nem fizetném a közüzemi költségeket havonta, akkor igen hamar rá kellene döbbennem, hogy az bizony mostmár nem az én lakásom, mert rövid úton elárvereznék a tartozásom fejében.

A pénzt, a bevétel-kiadást kell látni minden üzlet mögött, nem azt, hogy az ingatlannyilvántartásban kinek a nevén van a cucc, mert azzal kb. semmit nem érsz a gyakorlatban, ha nincs pénzed fenntartani, már nem lesz a tiéd és mehetsz az utcára.

2011. júl. 22. 14:44
 17/20 anonim ***** válasza:
Értem, hogy mit mondasz, de én abból indulok ki, hogy ha az ember ennyi pénzt kifizet, akkor nem elhanyagolandó kis apróság, hogy kinek a nevén is van a "cucc". Pont ezért választanám a futamidőhosszabbítást, legalábbis bemennék megérdeklődni, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak.
2011. júl. 22. 14:57
 18/20 anonim ***** válasza:

"hogy ha az ember ennyi pénzt kifizet, akkor nem elhanyagolandó kis apróság, hogy kinek a nevén is van a "cucc"."

Miért? Mit érsz vele?

Ha végrehajtható bírósági határozat van ellened, akkor vihetik, akár akarod, akár nem, hiába vagy tulajdonos az ingatlannyilvántartásban. Aztán ha árverésen megy el a lakás (jellemzően a fele áráért mint amit ér), akkor meg jó eséllyel életed hátralévő részében tiltani fogják a fizetésed 33, vagy 50 százalékát, vagyis soha az életben esélyed nem lesz arra, hogy összespórolj magadnak egy saját lakásra valót.

Egy saját lakásnak annyi előnye van, hogy nem vagy kitéve a bérbeadó hülyeségeinek, nem kell beengedned, eltűrnöd az ellenőrzését.

Az előnyök ennél sokkal használhatóbbak albérlet esetében: akkor hagyod ott, amikor akarod, oda költözöl, ahova akarsz (lehetőleg jobb munka reményében), a törlesztőrészletekre kifizetett havi pénzt félre tudod tenni, esetleg be tudod fektetni, na, és ennek a folyamatnak a végén a félretett pénzből már saját házat is tudsz venni, ott, ahol végül stabil munkád lesz...

2011. júl. 22. 15:05
 19/20 anonim ***** válasza:
Ezért javasoltam a futamidő-hosszabbítást. Ha sikerül neki levinnie akkora összegre a törlesztőt, amennyit egy albérletért is ki kéne fizetnie, meg ugye a rezsi, ami mindkét esetben van, ugyanannyit kéne fizetnie, csak az egyik letelne, a másik nem. De úgy látom, egyikünk sem tudja meggyőzni a másikat. :)
2011. júl. 22. 15:28
 20/20 anonim ***** válasza:

Azért nem, mert én ezt az egész 10-20-30 éves futamidőre hitelfelvételt orosz rulettnek, lutrinak tartom. A mai világban soha senki nem tudhatja, hogy mikor miért fogják kirúgni, mikor talál újra munkát. Nekem a kezdetekben 1 év után sikerült, egyetemi végzettséggel. Az államtól az alatt éhen dögölhettem volna, hiába volt 0 forint jövedelmem, pont a lakás miatt ők se adtak semmit, mondván el kell adni, aztán abból megélni.

A bankot se fogja érdekelni, hogy te miből fizeted a törlesztőt, ha ezen évtizedek alatt bármikor megszűnik a munkahelyed, vagy kirúgnak. Elviszik a lakást, a fennmaradó havonta kamatozó tartozást meg kb. életed végéig rádterhelik.

Ha még a régi rendszerben élnénk, ahol mindenki bármikor találhatott munkát, azt mondanám, hajrá. De ebben az embertelen, taposó világban én nyugodtabban alszom úgy, hogy tudom: nincs hitelem, nincs tartozásom, kb. egy évre van tartalékom akkor is, ha kirúgnak, az alatt meg csak találok új munkát.

A kérdezőnek is ezeket a szempontokat kell mérlegelnie, mivel koránt sincs olyan jó helyzetben mint én, és még én is félek.

2011. júl. 22. 15:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!