Mit tehetek? Részletek kattintás után.
Április 16-án töltöttem 18. életévemet, kb. egy hónapja örököltem egy több százezres adósságot. Most kaptam a K&H banktól egy levelet, hogy 28050 Ft befizetésére köteleznek, különben Bar-listára kerülök. Az adósságot 3-an fizetjük, az lényegtelen, hogy ebből hányan fizetik be, ha a teljes összeg megérkezik a bankhoz. A két másik embertől, aki tartozik, csak az egyiket tudjuk elérni. Hogyan ruházhatnám át az adósságot vagy milyen más lépést tehetnék ez ügyben? Valamilyen bíróság elé lehet vinni? Ügyvéd?
Elnézést a konyhanyelvi fogalmazásért, de egyáltalán nem értek az ilyenekhez. Köszönöm a segítséget!
Ha hárman vagytok adóstársak, akkor a bank mindhármótoktól követelheti a teljes összeget. Amit meg más helyett kifizettél, azt te követelheted tőle peres úton.
Hogy ezt be tudod-e majd hajtani, az már más kérdés. Nyilván a bank is azért kéri elsősorban tőled, mert téged tud elérni az adósok közül.
jaj, ne mondjátok már, hogy mondjon le az örökségéről, mert egyrészt nem éri meg, másrészt elkésett vele
amúgy meg 28050 Ft nem egy nagy összeg, kölcsönkérsz anyudtól vagy egyezkedsz a bankkal
Utolsó:
28e forint nem nagy összeg? Bakker, fizesd be MINDEN HÓNAPBAN 18 évesen diákként és rájössz mekkora összeg...
Azt meg honnan tudod, hogy nem éri meg lemondani az örökségéről?!
Lehet, hogy örökölt egy 10M értékű lakás 1/4 részét - amit ennél fogva még használni sem tud, csak van. Eladni rettentő macerás, mert a maradék 3/4 tulajdonrész tulajdonosaival egyességre kell jönni.
Az ingatlan havi törlesztőrészlete 100E forint körül lehet. Ez kb. megfelel egy 10M forintos 10 éves futamidejű lakáshitelnek.
Ha szerencsétlennek még ~ 10 évig kell fizetnie havi 28050 ft-ot az 3.360.000 forint. És könnyen lehet, hogy az egész házrész nem ér ennyit. Ha meg nem 10 évig kell fizetnie hanem mondjuk 15 akkor pláne!
Úgyhogy előbb ki kéne számolni, hogy egyáltalán megéri-e ezzel foglalkozni vagy jobb lemondani az örökségről.
Köszönöm mindenkinek, aki megpróbál segíteni.
Az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy mennyit ér az ingatlan és mennyivel vagyunk adósok, de azt tudom, hogy a ház, ha nem is sokkal, de többet ér az adósságnál. Mi lenne célszerű? Az igaz, hogy az örökségemről már nem mondhatok le? Ha igen, hogy lenne a legegyszerűbb megszabadulni az ingatlantól? Milyen más módok vannak?
Tanakodtam édesanyámmal, aki igyekszik segíteni nekem és azt mondta, hogy ő úgy tudja egy ismerősétől, hogy csak két mód van, eladni lehet a házat és abból nullázni az adósságot vagy nem foglalkozni az egésszel és hagyni, hogy elárverezzék az ingatlant.
Az előző opcióval csak az az egy baj van, hogy jelenleg egyáltalán nem tudom elérni az egyik adóstársat a kettő közül. Van valamilyen mód arra, hogy legalább a tartózkodási helyét megtudjam az illetőnek?
A második: ha hagyom, hogy elárverezzék, annak milyen következményei lehetnek a Bar-listára kerülésen kívül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!