Tőzsdézni meddig érdemes demo számlán?
Szia!
Nem biztos, hogy ez demo számlától függ, szerintem nagyon sok köze nincs hozzá.
Én inkább az egyéni tudástól tenném függővé, ami lehet akár elolvasott könyvek formájában, aztán cégek értékelése/kiválasztása a te személyes szempontjaid alapján, ez mind demo számla nélkül is megtehető, végül is egy adott árfolyamot számla nélkül is tudsz figyelni és eljátszani a gondolattal mi lett volna ha itt vagy ott beszállsz.
A demo számlának fogalmam nincs milyen előnye lehet egyébként, mert oké hogy látod hogy nyersz/vesztesz a tőzsdén, de az érzés úgy is más lesz amikor ez élesben fog menni a pénzeddel.
Bár biztos van akinél működhet, én rögtön rendes számlával kezdtem, bár én főleg a talán kevésbé kockázatos ETF irányba mentem, egyedi részvényeket majd talán később veszek.
Attól is függ hogy egyedi részvényeket szeretnél majd tartani, vagy indexkövető ETF-eket, ez utóbbihoz akkora tapasztalat talán nem is kell, ha csak egy sima S&P 500 a cél például.
(kicsit off: ha esetleg IBKR/lightyearen tervezel kereskedni, ha gondolod tudok küldeni meghívó linket, amiből mindketten profitálhatunk kicsit, ha érdekes lehet írj egy privátot, ide nem szemetelem be :))
"...meddig érdemes egy kezdőnek demo számlán kísérleteznie..."
Szerintem semeddig.
A tőzsdézés lényeges eleme a pszichológiai alkalmasság. Tudni kell veszíteni, a veszteséges üzletekből kilépni. Vagy kockázatot vállalni. Ez csak igazi pénzzel derül ki.
Kis pénzzel kell kezdeni, olyan brókercégnél, ahol alacsonyak a minimumdíjak. Annyi tőkével, amit még el tudsz viselni, ha elveszíted. A demo számla legfeljebb arra jó, hogy ezzel párhuzamosan -az időt felgyorsítva- kipróbálj új stratégiákat.
És mi van ha mégis tart a bikapiac még 1-2 évet?
Egyik legfontosabb szabály ugye, hogy a jövőt senki sem látja pontosan előre.
Szintén fontos, hogy a kockázatok minimalizálása miatt érdemes hosszabb távon, több éves távlatban gondolkozni egyéni részvényeknél is.
Így szerintem fölösleges a tökéletes belépő pontra várni, amit főleg kezdőként eltalálni még nehezebb is lehet.
Olyan céget meg minden időben tudsz találni, ami kicsit alulértékelt, éppen esett egy nagyobbat, de valószínű a jövőben nagy eséllyel fel fog menni, csak keresni kell és beletenni a kutatómunkát.
A demószámlának összesen két funkciója van, az egyik hogy megtanuld magabiztosan kezelni magát a platformot, amin kereskedni tervezel. A másik pedig, hogy az általad használni kívánt stratégiákat teszteld.
Sokan nyitnak egy 5 milliós vagy 10 milliós demószámlát és két nap alatt fel tornásszák 20 millióra vagy 30-ra. Na ennek semmi értelme.
A demószámla legyen ugyanolyan, mint amilyenen élesben tervezel kereskedni. Legyen ugyanolyan összegű és legyen ugyanolyan tőkeáttéttel rendelkező.
A demószámlán akkor is nyersz mikor amúgy vesztenél, ezt a játékplatformot könnyűre állították be. Haverom igazi számláját lemásoltuk demóval, azonos feltételek és szinte másodpercre pontosan azonos időben történt a vétel.
Az egyiken veszteség lett a másikon meg nyereség, szerintem kitalálod, hogy melyik-melyik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!