Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Építkezés, lakás, hitel, hogyan?

Építkezés, lakás, hitel, hogyan?

Figyelt kérdés

Elhatároztam, hogy szeretnék építkezni, és ebben szeretném a véleményeteket kikérni. Tudom, a legkézenfekvőbb az lenne, ha mindjárt a bankhoz fordulnék, de most mégis ezt a formát választom első lépésnek.

Élettársammal élek együtt albérletben. Mindkettőnknek bejelentett munkahelye van, nettó 120 és 150e-et keresünk. (Így is vagyunk bejelentve, illetve a bruttó összegre) Van egy barátom, neki most pillanatnyilag nincs bejelentett munkahely, de mire oda kerülne a sor, lenne. Induló tőkénk sajnos nincs!!!

Amit szeretnénk. Venni egy telket, és arra ráépíteni egy ikerházat, Mi, illetve a barátommal közösen. 50-50 százalékban. Övé lenne az egyik rész, miénk a másik. Tömören ennyi.

A kérdés az, hogy ezt hogyan lehetne a legésszerűbben kivitelezni? Minden megoldás érdekel. Házasság, szocpol, lakástakarék stb. Szeretnénk minél olcsóbban megúszni, ügyvéd, kőműves, villany gáz-fűtésszerelő rokonok, ismerősök vannak. Leginkább a hitel, indulótöke, telek vásárlás érdekelne. Mert hallottam olyat is, hogy építkezésre csak akkor lehet hitelt felvenni, ha a telek már a tulajdonunkban van stb.

Sajnos gyerekcipőben járok a témát illetően, tehát a buktatok is érdekelne. Fontos lenne, hogy valahogy megvalósítsam, mert már csak ez maradt utolsó mentőövnek.

A válaszokat előre is köszönöm.

2009. jan. 9. 13:06
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Jelen banki viszonyok mellett az ERSTE-t ajánlom, mert náluk a legmagasabb a finanszírozási arány, ott lehet a legtöbb hitelhez jutni a költségvetés arányában, de a telekvásárláshoz szerintem nem úsztok meg némi önerő felmutatását.

Próbáljatok mélyen nyomott áron telket venni. A bank a saját maga által becsült érték 60-65%-át adja telekvásárlási hitelre, tehát ha olcsóbban veszitek a a telket, mint a valós piaci érték, akkor van esély akár önerő nélkül is hozzájutni egy telekhez. Ha kinéztétek a telket, kérdezzétek meg a helyi önkormányzatot, támogatják-e az építkezéseteket? Önerőnek számít az önkormányzati támogatáson kívül a szocpol, amit max két gyerekre lehet megelőlegezve kérni (2,4 mill Ft), de vigyázzatok, ebben az esetben a költségvetés 70%-áról számla kell. Ajánlom, hogy támogatott forint hitelt válasszatok, mert jobb, mint az eurós hitel. CHF alapon jelenleg csak az AXA-nál lehet normális kamatú hitelhez jutni, de náluk nincs megelőlegező szocpol tehát ők kilőve.

Segítség lenne, ha be tudnátok vonni plusz ingatlan fedezetet, az nagymértékben növelné az önerő nélküli építkezés esélyeit.

2009. jan. 9. 13:45
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Tudom, hogy szükségünk lenne önerőre, igyekszünk majd valamit összerakni, de egyenlőre a nullával szeretnék számolni.

Van egy telek amit kinéztem, de itt is elakadok, építési szabályok stb. Nem szeretnénk nagy házat építeni, 2x80m2. Nem ártana tudnom a kivitelezési árakat, pontosan milyen összegre is lenne szükségünk. Naiv hasra ütéssel kb 35M tippeltük, összesen. Irreális?

Két gyereket megelőlegezni, merész döntés lenne, most egy is soknak tűnnik, de persze szeretnénk babát, és remélem lesz is. :)

A plusz ingatlanfedezet nem valószínű, mert a húgom próbálkozott ezzel a családnál, zsákutcába jutott, én inkább nem is kísérletezek.

Bonyolult hosszú útnak látom, de valahogy végig kell menni rajta…

2009. jan. 9. 16:30
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Én sem tudom az építési költségeket megsaccolni, de azt tudom, hogy 30 mill Ft körüli hitelt 20-30 évre felvenni a mostani helzetben, amikor minden bizonytalan, munkahelyek ezrei szünnek nagyon kockázatos. Abba is gondolj bele, ha baba születik, akkor egy kereset kiesik majd egy időre, a másikból meg több kiadást kell majd megoldani úgy, hogy a több, mint 200 000 Ft-os törlesztőrészletet nyögitek. Ez is menni fog majd ekkora hitel mellett?

A helyetekben nem ugranék bele egy családi ház építésbe önerő nélkül ekkora hiteltehrrel. Inkább valami olcsóbb lakásmegoldást keresnék első körben és ha azt kinőném és érezném, hogy több hitelt is tudnék törleszteni, csak akkor fognék bele egy építkezésbe.

2009. jan. 21. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!