Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » A hozzátartozók honnan tudják...

A hozzátartozók honnan tudják hogy az elhunytnak volt-e Magyarországon bankszámlája?

Figyelt kérdés

Tegyük fel hogy valaki titokban tartotta hogy van egy kis spórolt pénze egy magyar bankszámlán. Külföldön éltek tehát nem is sejtették hogy van neki,vagy hogy lehet neki Magyarországon bármilye is.

Ha a hozzátartozók nem gondolnak ilyenre akkor ez a pénz a bankszámlán elveszett? A bank honnan fogja tudni hogy az ügyfelük már nem él ha senki nem szól nekik és honnan tudja hogy hol keressék a hozzátartozókat?

jan. 30. 18:00
 1/10 anonim ***** válasza:
19%
Egy idő után nyilván felveszik a kapcsolatot ha nincs mozgás de lehet ez öt év is.
jan. 30. 18:12
 2/10 anonim ***** válasza:
48%

Alapesetben (ha az elhunyt magyar, Magyarországon élt, s a hagyatékot magyar közjegyző intézi) a hagyatéki eljárást intéző közjegyző lekérdezi az összes hazai bankot, hogy volt-e ott számlája az elhunytnak.

-------------

Az OK, hogy a hozzátartozók külföldön éltek, de az elhunyt is?

Nem hazai magyar volt, hanem külhoni magyar, akinek esetleg lehetett magyar bankszámlája?

A hagyatéki eljárás külföldön zajlott/zajlik?

-------------

"lehet neki Magyarországon bármilye is."

...bármije...

jan. 31. 00:11
 3/10 A kérdező kommentje:

Az elhunyt is kint élt, ezért nem tudják és nem is gondolnak arra a hozzátartozóik hogy lenne pénze, ingatlana Magyarországon.

A hagyatéki eljárás kint zajlik mert kint volt bankszámlája, autó a nevén, ház.

Egyáltalán valaki jelenti a magyar államnak hogy egy állampolgáruk elhunyt? Alap esetben ha nincs semmilye, se magyar lakcim, se tartozás akkor senki nem fogja keresni a külföldön élő magyarokat.

Magyar útlevele biztosan van és olyan okmányai is amik nem járnak le mert Magyarországon élt felnőtt koráig.

Én is kint élek de ha én nem jelentem az államnak hogy megházasodtam kint és gyerekem is született akkor a mai napig nem tudná egyetlen hivatal sem mivel itt kint senki nem kérdezi meg hogy melyik országnak az állampolgára vagyok és van e bármilyen kötelességem az állam felé.

jan. 31. 02:04
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Ez úgy igaz, ahogy mondod.

"Egyáltalán valaki jelenti a magyar államnak hogy egy állampolgáruk elhunyt"

Ha egy magyar állampolgár külföldön hal meg, akkor a közeli hozzátartozó intézheti itthon azt, hogy vegyék nyilvántartásba a halál tényét. Külföldi állam konzuli szolgálata tud segítséget nyújtani. Van, amikor kimondottan szükség van rájuk -> diplomáciai felülhitelesítés a magyarországi

halotti anyakönyvezéshez.

A külföldi állam szerinti konzulátus honlapján tájékozódhatsz, hogy náluk ki és mit intézhet.

Külföldön pedig biztosan lehet jelezni a hagyatékot intézőnek, nem kizárt, hogy Magyarországon van bankszámlája az elhunytnak.

Arra is van valamilyen nemzetközi egyezményt, hogy ilyenkor melyik szervnek mi a dolga a magyarországi bankszámla kutatás ügyében.

jan. 31. 04:17
 5/10 anonim ***** válasza:
40%
Senki semmit nem jelent sajnos! ügyvédet kértünk meg hogy keressen fel bankokat hogy ügyfelük e xy. De nem mindegyik jelzett vissza és aki visszajelzett, azt hogy nem adnak ki tájékoztatást. Retkek! Nem is értem. Oszt' mé nem? Ott a halotti anyakönyvi kivonat. Szemétládák a bankok. Lenyúlják a halottak pénzét.
jan. 31. 08:32
 6/10 anonim ***** válasza:
29%

"ügyvédet kértünk meg hogy keressen fel bankokat "

Ügyvédnek nem köteles adatot szolgáltatni egyik bank sem. Sőt! Hazánkban a közjegyzőnek van erre jogosultsága halál esetén. Külföldön nem tudom, hogy kinek a feladata ez.

"Senki semmit nem jelent sajnos"

Mint írtam fentebb, a külföldön bekövetkezett halál tényét a rokon köteles anyakönyveztetni hazánkban, ha az elhunyt magyar állampolgár volt. Nem fogja helyette elintézni senki sem.

Példa: Még a NAV sem tud intézkedni a hozzátartozó helyett, hiába van hiteles forrásból információja arra, hogy az adózó külföldön elhunyt.

febr. 1. 04:34
 7/10 anonim ***** válasza:
71%

6# tudjuk hogy ügyvédnek nem kötelező adatot szolgáltatniuk! Minekután viszont a közjegyző nem volt hajlandó ezt megtenni, próbáltunk információt szerezni. Közjegyzőnek feladata lenne, de nem érdeke! Vajon miért? Mit tehet ilyen esetben egy kisember?

Egész egyszerűen a bankokat védik.

Hidd el, tapasztalatból beszélek. És pont a kérdező rá az élő példa hogy ezek kihasználják azt, hogy sok sok embernek itt ott lehetnek számlái, lekötött vagyonai amiről nem tud senki hozzátartozó.

febr. 1. 07:06
 8/10 anonim ***** válasza:
59%

Tudod minden szervnek, hatóságnak van "felettese".

Ilyen esetben ott kell panaszt tenni, ha egyébként a közjegyzőnek dolga lett volna a rokonság jelzésére külföldön is "intézkedni" bankszámla-kutatás ügyében.

Ezt tudja a kisember tenni.

Én voltam olyan bátor és még az önálló bírósági végrehajtó tevékenysége ellen is felemeltem a szavam, amikor azt érzékeltem, hogy nem teljes vállszélességgel képviseli az érdekemet. Benyújtottam a végrehajtási kifogásom vele szemben, nem pedig tudomásul vettem azt, amire nem vagyok köteles.

febr. 3. 04:42
 9/10 anonim ***** válasza:
8# Szerencséd volt. Sajnos ez nem mindenkinek sikerül. Hiába fordultunk felsőbb szervekhez, ezek annyira összezárnak és védik egymást hogy sajnos mi mindenhol elutasításba ütköztünk.
febr. 3. 07:10
 10/10 anonim ***** válasza:
70%
Elképesztő...
febr. 4. 04:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.