Akik tele sírják az interneten, hogy mennyire lecsökken az állampapírok kamata és kétségbeesetten keresek a hasonló minimális kockázatú, de nagyobb hozamú megtakarítási módot azok mibe fektettek előtte?
Mert én emlékszem mi volt előtte mondjuk 8 éve, a könnyen különösebb szakértelem és egyéni menedzselés nélkül elérhető kamat és tőkegarantált termékek piacán.
0,2-0,5%-os bankbetét
3,5-6%-os változó kamatú régi MÁP+
meg 30% kamatbónuszú Lakástakarék, amit csak ingatlancélra használhattál fel, 20ezer-be volt maximalizálva a havi betéti lehetőség, és csak akkor kaptad meg a 30%-ot ha 4 évig végig fizetted, az összesen 7,5%/ év, és attól már mindenki nagyon el volt ájulva, meg trükköztek hogy közvetlen hozzátartozó is nyitott a nevére, hogy többször havi 20ezerrel fizethessék hogy aztán összevonható legyen.
Az emberek nem értik, hogy a 18%-os nominális állampapír hozam az a kivétel volt és nem a szabály?
8 éve nagyon kevesen fektethettek MÁP+ -ba, ha figyelembe vesszük, hogy 5,5 éve, 2019 nyarán indult. :)
Akkoriban az olyan csodák mentek, mint a Bróker Marcsika, Kairos, meg egyéb csodás piramisjátékok. Kockázatmentes ugyan nem volt, de annak mondták, és a sok nagy pénzre vágyó bele is ugrott. Annyi változott csak, hogy aki most panaszkodik, az épp ugyanakkora pénzügyi tudatossággal, és ugyanannyi utánaolvasás után választotta a PMÁP-ot, csak ezúttal szerencséje volt, hogy nagy pénzt talált biztonságos keretek között. És igen, amit a 4-es írt az sincs meg ennek a rétegnek, hogy ne csak nominálisan az összeget nézze, hanem reálértéken kell gondolkodni.
Nem volt rossz az a lakáskassza, de igazán csak a minimális időre kötve, és hitel-előtörlesztésre használva érte meg. Illetve önerőnek beforgatva. Csak abból lakást venni mindig is esélytelen volt, még ha a szülők nevére is volt kötve akkor is, hát még az árrobbanás után.
A fő hátránya volt még a kötött cél mellett, hogy valójában az összesített hozamból sokat lehúztak szerződéskötési díj címen. (Én mondjuk ezt megúsztam, mert a bankomnál nyitottam díjmentesen.)
Éltem volna a lehetőséggel újra ha nem vezetik ki, így csak 1 előtörlesztési kört tudtam futni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!