Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért vettek fel az emberek...

Miért vettek fel az emberek svájci frank alapú devizahiteleket a 2000-es években?

Figyelt kérdés
Amikor ez történt én még gyerek voltam és nem értettem mi ez az egész. Most így felnőttként még kevésbé értem. Ki lenne olyan őrült, hogy forintban kapja a fizetését de az adósságát SVÁJCI keményvalutában veszi fel??

tegnap 17:18
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
77%
Olcso volt, a forintos hitel kb a duplaja volt kamatba
tegnap 17:19
 2/16 anonim ***** válasza:
79%
Kedvezőbb kamatozású volt, elbagatelizálták az árfolyam kockázatot.
tegnap 17:19
 3/16 anonim ***** válasza:
58%
Szokás szerint a pillanatnyi előnyt vették csak figyelembe, nem gondolkodtak előre, nem elemezték a kockázatokat. Ez nem változott…:)
tegnap 17:24
 4/16 anonim ***** válasza:
33%

Elég jelentős volt az eltérés a forint alapú, svájci frank, yen és egyéb hitelek terén.

Én is éltem a lehetőséggel autóvásárláshoz. A baj alapvetően nem ezzel volt, hanem legtöbbünknek nincs gyakorlata ebben, és nem számoltunk a kockázattal. Saját példám: A nettó fizetésem 130 ezer volt, amikor felvettem a hitelt. Hét év lejárata volt, és a havi törlesztőm 23 ezer. Ezt egyáltalán nem lehet felelőtlen túlvállalásnak venni. És sokan hasonlóan gondolták. Igen ám, de az időszak végére már 37 ezer volt a törlesztőm az árfolyamromlás miatt, és volt egy évem nulla bevétellel.

A bankok csábították is az embereket, mert olyan hitelt kínáltak, amelyben nincs önrész. Besétáltál a bankba üres zsebbel, és jobb ajánlattal kaptál kölcsönt, mint forint alapút, és annál valamennyi önrész is volt. A durva pedig egy (feltételezett) csalás volt. Eszerint a bankok „nem vettek” valójában frankot, ténylegesen csak forint mozgott, de a svájci frankhoz igazították a tartozásodat.

tegnap 17:31
 5/16 anonim ***** válasza:
18%
Mert a bolond azt hitte nem kell visszaadni vagy a bankot átveri , ezek vettek uzsorára 2 autót nyaraltak és műcsöcst plasztikáztak . A naívabbak bíztak a jövő pozitív fordulatában házat vettek aztán kifizettek kttőt mégsem lett az övék . A lecsúszást a 2006-10ig tartó bezuhanás hozta , más gazdaságok bankok pusztulását és megmentését rátették a hazai lakosokra . Mi nem vettünk fel devizát , addig kerestük vártunk míg Ftra kötöttük. 5 év tré volt de megfordult most a havi 70 000 erre semmi . Szomszéd két diplomával bevásárolt autóra lakásra és felújításra mindene ráment majdnem a házassága is ,jól kereső szülei támogatták mentették meg .
tegnap 17:50
 6/16 anonim ***** válasza:
40%

Nyilván alacsonyabb volt a kamata mint a forint alapúnak.

Nekünk is elmondták hogy van árfolyam kockázata de legalább 7-8 éve nem változott.

Ezért választottuk.

tegnap 17:55
 7/16 anonim ***** válasza:
33%
Mert a magyar emberek a pénzügyekhez egyáltalán nem értenek. Olcsóbb volt de kockázatosabb. Utóbbit már nem akarta vállalni a sok fpgatlan proli.
tegnap 18:05
 8/16 anonim ***** válasza:
76%

1. A forinthitel törlesztőrészlete 10-15%-kal magasabb volt, bár azt lehetett tudni, hogy a futamidő végéig változatlan marad. S bár elhangzott, hogy a frankhitel törlesztője a frank árfolyamváltozásait lekövetheti a futamidő során, a többséget ez nem érdekelte.

2. Frankhitel esetén lazábbak voltak a hitelképességi vizsgálatok, így többen választották. Olyanok is, akik semmilyen hitelt nem engedhettek volna meg maguknak.

3. A kapzsiság volt a legfőbb ok. Számos-számtalan ember azzal a szlogennel vette fel a frankhitelt, hogy "ez még a bolondnak is megéri". Így hát nem egymilliós használtautót vettek, hanem szalonból négy-ötmilliósat, frankhitelre. Vehettek volna kislakást, kisházat, de mivel " a bolondnak is megéri", így hát háromszobás, jó fekvésű, drága lakást vettek. Meg kisebb kastélyt a kertvárosi részeken.

Aztán, amikor vitt mindent a bank meg a végrehajtó, akkor mindenki hibás volt, a bank, a kormány, a végrehajtó, csak egyedül az nem, aki aláírta a hitelszerződést...

Akik meg a forinthitelt választották, azok ma is boldogan élnek, a törlesztőjük nem változott, a hitelüket rég visszafizették, s bebizonyosodott, hogy ők döntöttek jól.

tegnap 18:40
 9/16 anonim ***** válasza:
24%

Én vettem fel 5milliót

Forint meg frank alapú opciók voltak

Futamidő ugyanaz volt, ugyanaz a bank

Forint alapú havi törlesztője 93000 forint volt

Frank alapú havi kezdő törlesztő 44000 forint, a legmagasabb havi pedig 78000 forint volt.

Most van egy tehermentes lakásom egy vidéki városban

Szerintem, jobban jártam a frank alapú verzióval

tegnap 21:01
 10/16 anonim ***** válasza:
0%

Jóval alacsonyabb volt a kamat, mint forintban. Nekem is volt, csak én számoltam az árfolyamkockázattal. Mondjuk a 150-es frank idején max olyan 190-200-ra számítottam, nem 230-ra, de még akkor is csak a fizum 32%-a volt a törlesztő.

Sokan viszont úgy vették fel, hogy már induláskor a fizetés 35%-át fizették, aztán utána csak néztek, mikor duplája lett a törlesztő.

tegnap 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!