Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Állampapírt megtartani,...

Állampapírt megtartani, eladni vagy diverzifikálni?

Figyelt kérdés

A megtakarításaim kb. felét állampapírban tartom (PMÁP 2033/I, 2030/I, 2030/J, 2032/I, PEMÁP 2028/Y). Jövőre 13-19% kamat várható belőlük (az Eurós csak 5,6%, de Euróban), aztán a papíron javuló infláció miatt romlani fog a kamatozásuk.

A nagy kérdés, hogy a változó körülmények közt most mit érdemes kezdeni velük? Nem bánnám, ha minél nagyobb kamat/hozam lenne a pénzből. Alapvetően nem tervezek hozzá nyúlni, a napi megélhetés és a tervezhető extra költségek is megvannak ezen kívül. De azért megnyugtató, hogy van egy bármikor hozzáférhető vésztartalék, amihez szükség esetén nyúlhatok.

Mi legyen az állampapírokkal?

Megtartani? Továbbra is állampapírokban hagyni ezt a pénzt, mert a kevesebb kamattal is diverzifikálást és biztonságot jelentenek.

Szemben a megtakarításaim másik felét őrző tőzsdei befektetésekkel ez szükség esetén jelentős veszteség nélkül bármikor hozzáférhető.

Csökkenteni az állampapír arányát, de valamennyit továbbra is megtartani? Mi szól mellette és akkor mennyi maradjon itt? Mennyit vigyek át inkább más befektetési formába? Na és azt mibe fektessem?

Mindet eladni és más, nagyobb kamatozású befektetések közt elosztani? Mi szól emellett és milyen arányban osztanátok el, milyen befektetések között?

Ha részleges vagy teljes eladás, akkor inkább megvárnátok a kamatfordulókat és csak utána vennétek ki a pénzt, vagy feltörnétek most, a kamatforduló előtt néhány havi kamat veszteséggel, hogy még idén betegyétek TBSZ-re, így hamarabb lejár majd az 5 évük, mert más befektetés nagyobb kamata úgyis behozza majd ilyen távlatban ezt a kiesést?

Ti mit tennétek a helyemben?

dec. 29. 21:32
 1/4 anonim ***** válasza:
69%

Nagyjából én is hasonló cipőben járok, én a 0,25% és az 1%-os kamatprémiumú PMÁP-okat eladom, a 1,5%-osakat megtartom (ez a többsége). Az így felszabaduló pénzt és a kamatokat így osztom fel:

40%-a megy FIXMÁP-ba

30%-a TBSZ-re egy diverzifikált HUF alapba

30%-a Lightyear TBSZ-re, S&P500 EUR-os ETF-be

dec. 29. 21:55
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Én nem adom el az állampapírokat, szintén már csak jórészt PMÁPok maradtak. (A fix kamatozású kötvényeket már eladtam, azokat akkor vettem, amikor csúcson jártak a hozamok.)

A kamatokat viszont nem mind állampapírokba fektetem, hanem nagy része megy devizaeszközökbe, részvényekbe (ETFekbe).

Az állampapírok számomra csak egy likvid tartalékként szolgálnak arra az esetre ha pár évig jövedelem nélkül maradnék. Már azelőtt megvoltak, hogy a kamataikat felvitte az inflációs sokk. Meg aztán lesz még inflációs sokk 2025/26/27-ben, ez a túlköltekező ámde eredménytelen kormányzat velejárója.

dec. 30. 02:14
 3/4 anonim ***** válasza:
71%
Úgy látszik a pontozó csóringereket már nem csak a magasabb fizetések, hanem az is zavarja ha valakinek megtakarítása van... 😂
dec. 30. 08:10
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat mindenkinek, jöhetnek még!

Én minden választ hasznosnak jelölök, aki kulturáltan értelmes véleményt fogalmaz meg.

Akivel nem értek egyet, azt se lepontozni szoktam, hanem megérteni próbálom, vagy vitába szállok vele.

dec. 30. 09:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!