Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogy marad biztonságos a...

Hogy marad biztonságos a bitcoin ha valaki utal róla?

Figyelt kérdés

Van a privát kulcs, ami akkor kell, ha valaki utalni akar.

De ha pl. egy honlapon valaki utalni akar, akkor ott a rendzser kéri a kulcsot és azzal igazol. De akkor el is lophatja.

Vagy ez pontosan, hogy működik?

dec. 9. 14:31
 1/9 anonim ***** válasza:
Kevered a private es public keyt.
dec. 9. 14:33
 2/9 A kérdező kommentje:

Címre gondoltál nem? Van a cím ami akkor kell ha meg akarod nézni, hogy mennyid van, vagy erre tudsz pénzt kapni, és van a privát kulcs amit akkor kell beírni ha te akarsz utalni.

De ha nem így van, akkor írd már le röviden. Nekem ez még elég új dolog.

Köszi

dec. 9. 15:37
 3/9 anonim ***** válasza:
69%
Nem kell beirni sehova a privat kulcsot, ha te akarsz utalni, akkor a cimet kell beirni, amire utalni akarsz.
dec. 9. 15:52
 4/9 A kérdező kommentje:
Én úgy tudtam, hogy ha utalok valakinek, akkor ahhoz kell az én privát kulcsom is. Beírom az ő címét, hogy tudja a rendszer, hogy hova meg az összeg, és kell az én privát kulcsom, hogy tudja, hogy nem csalás vagy ilyesmi.
dec. 9. 16:08
 5/9 anonim ***** válasza:
79%
A privat kulccsal csak alairod a tranzakciot a te oldaladon, nem kell elkuldeni senkinek. A fogado fel a publikus kulcsoddal verifikalja.
dec. 9. 16:41
 6/9 A kérdező kommentje:

Ohh, ezt most itt nagyon nem értem.

2 kulcs is van? Én úgy tudom, hogy van egy cím és van egy privát kulcs.

dec. 9. 17:25
 7/9 anonim ***** válasza:

Van egy privát kulcs, amiből képződik a publikus kulcs és abból képződik a cím. Ezek összetartoznak, de csak egy irányba működik a konverzió.

Azaz privát kulcsból leképezhető a publikus kulcs és abból a cím, de fordítva szerencsére ez nem működik. (Csak brute-force-cal, de ahhoz pár milliárd év kellene)

Ha "utalsz" valakinek, akkor van egy forráscímed (ami a tied), és megadsz egy célcímet (akinek utalsz). A forráscím privát kulcsával tudod aláírni a tranzakciót a saját wallet-edben, amiből képződik egy aláírt hash üzenet, az alapján a rendszer átviszi az adott mennyiségű coint a célcímre (Vagyis a privát kulcsod soha nem megy ki a kezeid közül, csak a vele aláírt üzenet). Az átutalt coin-t onnantól fogva az tudja használni (azaz továbbutalni), akinek megvan a célcímhez tartozó privát kulcs.

Ha nem akarsz utalni senkinek, de igazolnod kell, hogy egy cím a tied, akkor olyat is lehet csinálni, hogy a cím privát kulcsával aláírsz egy üzenetet, ezzel igazolod, hogy rendelkezel a címhez tartozó privát kulccsal, azaz a címen lévő coin a tied.

dec. 9. 22:38
 8/9 A kérdező kommentje:
Akkor gyakorlatilag offline meg tudom azt csinálni (mondjuk egy mobillal), hogy beírom ott a címzett címét és az én privát kulcsom, meg, hogy mennyit akarok neki küldeni... a program csinál ebből egy kódot és ezt használom, hogy elmenjen a coin? Kb. valahogy így?
dec. 11. 10:08
 9/9 anonim ***** válasza:

Lényegében ez történik, de nem kell beírnod a privát kulcsod, az le van a tárcádban tárolva, csak jellemzően le van védve egy jelszóval, elég azt beírnod.

De igen, van olyan pénztárca, bár az inkább számítógépre, ahol tudsz csinálni aláírt raw tranzakciókódot, akár offline is és akkor utána elég azt broadcastolnod online, pl. itt:

[link]

dec. 11. 13:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!