Szülő halála után a hagyatéki tárgyalást követően felléphetnek ellenem (mint örökös) olyan követelésekkel, ami túllépi a hagyaték értékét?
Az előzetes hagyatéki leltárban nem szerepel hiteltartozás, de félek, hogy a tárgyalásig vagy utána jöhet elő olyan követelés, ami meghaladja az erőmet. Elfogadnám jelen állapotában a hagyatékot, mert benne van a szülőm után a nagyszülő fél háza, és ő még abban a házban él, neki szeretnék biztos lakhatást nyújtani. Az viszont riasztó kilátás, hogy ha felmerül személyi kölcsön vagy felvett hitel törlesztője, amit nem tudok a saját megélhetésem miatt fizetni, azt ráterhelhetik a nagypapa házára és én, mint jogos örökös tartozással fogok rendelkezni. Ilyenkor elvehetnék a nagypapa házát vagy terhelhetnek engem bármivel is?
Ez valós veszély?
vagy elfogadni lehet teljesen vagy elutasítani teljesen
járj utána mibe mész bele és dönts felelősen mert ha hitelt fogadsz el akkor fizetheted
hát nem tudom hogy megy ez pontosan de a hagyatékin lenne a feladat hogy neked ezt prezentálják
esetleg kérdezz meg erről egy ügyvédet/közjegyzőt hogy megy ez
Megkérdeztem, ők nem nyomoznak. Gyakorlatilag nekem kéne végig hívnom minden hitelintézetet a tárgyalásig, hogy ne érjen meglepetés.
Olyanok tapasztalata érdekelne, akivel történt ilyen és jelentkezett utólag valaki vagy már behajtó, és hogyan oldotta meg
De nem értelek!
Van ilyen valós veszély?
Mert akkor hagyd a fenébe!
A kérdésre: ha elfogadod az örökséget, igen, akkor van ilyen veszély.
Akkor nem felelnél az örökségen felüli tartozásért, ha eleve visszautasítod az örökséget.
4# nem, ez nem így van, neked semmilyen pénzintézet nem szolgáltat ki adatot hogy ott kinek milyen ügylete van.
Ügyvéd tud küldeni bankokba mailt, hogy xy ügyfelük e.
Sajnos ez egy patthelyzet, de az elhunyt lehet hogy megnevezett kezest, így őt fogják elsősorban keresni függetlenül attól hogy ki az örökös.
A hagyatéki eljárásban a közjegyzőnek a hagyatéki terhekről is kell rendelkeznie. Szerintem, bár erre nem találtam konkrét utalást, ha új hagyatéki teher jelentkezik, akkor póthagyatéki eljárásban válik az örökösre kötelezővé. Azt is írják, hogy a póthagyatékiban a hagyaték elfogadásán már nem lehet megváltoztatni:
Emellett általánosan igaz, hogy az örökös csak az örökség erejéig felel a terhekért. Akkor is, ha nem utasította vissza az örökséget. Ha a tartozás ennél több, akkor a hitelezőket csak arányosan csökkentett mértékben kell kifizetnie. Tehát legfeljebb annyit kell fizetned, amennyire a közjegyző a házrészt értékeli. Azaz, ha nem akarod eladni a házrészt, akkor jó ha van legalább annyi készpénzed, mint a tartozások.
További tudnivaló, hogy az örökös felel az arányos kifizetésért. Tehát ha most kifizetsz 100%-ot és a további terhek miatt csak 50%-ot kellene, akkor az ismert hitelezőktől nem tudod visszavenni a pénzt. De az újonnan megjelenteknek akkor is fizetned kell a tartozás 50%-át.
(Én nem vagyok ügyvéd. Megerősítésül ezeket kérdezd meg a közjegyzőtől. Ne azt hogy az örökhagyónak lehet-e valahol lappangó tartozása. Mert azt a közjegyző nem feltétlenül tudja.)
És még annyit, hogy ha attól tartasz, hogy a szülődnek van valahol tartozása, akkor jelents be a jegyzőnek minden bankot, providentet, stb., amelyikkel kapcsolatban állt. És mond azt, hogy ott volt tartozása. Vagy lehet, hogy volt.
És akkor a közjegyző hivatalosan meg fogja kérdezni ezeket a pénzintézeteket, amik azt válaszolják majd, hogy nincs tartozás. Ez a közjegyző kötelessége. De az nem, hogy az ország minden pénzintézetét végigkérdezze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!