Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » A hagyatéki tárgyalás során...

A hagyatéki tárgyalás során kiderül a bankszámla egyenlege?

Figyelt kérdés
Úgy értem hogy ugye a jogerős végzéssel lehet menni a bankba, de az egyenleget addigra tudja az örökös vagy majd a bankban szembesül vele?
nov. 3. 17:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%

Igen, hagyatéki alatt kiderül.

Minden. Nem csak a bankszámlán lévő összeg, hanem a megtakarítások fajtái, összegük is.

nov. 3. 18:31
 2/12 Kíváncsi Kalandozó válasza:
55%
Az eljáró közjegyző kikéri a banktól az elhunyt halála időpontjában fennálló számlaegyenleget és ez kerül a hagyatéki leltárba.
nov. 3. 19:35
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszi.

És az összeg kifizetése mennyi idő?

Illetve ha pl ausztriai számláról van szó, és az örökösöknek nincs ott számlája, csak magyar, de a házastarsnak van, arra is kifizetik?

Le kell fordítani a végzést vagy ha külföldi ügy is van, azon a nyelven is megkapja?

nov. 3. 19:40
 4/12 anonim ***** válasza:

Persze. A hagyatékiban tételesen fel lesz sorolva mi az amit rádhagytak. Bankszáma esetén fillérre pontosan.

A hagyatéki után a tiéd a számla, azt csinálsz vele, amit akarsz. Ha akarod elutalod a rajta lévő pénzt a saját meglévő számládra, ha akarod kifizetteted készpénzben. Innentől már lényegtelen, hogy örökléssel került hozzád.

Adósságnál ugyanígy van. Én pl folyószámla hitelt örököltem. Olyankor nem nullázódik le, az örökösökön hajtják be.

nov. 5. 13:04
 5/12 anonim ***** válasza:

Érdekes, mert a mi esetünkben a közjegyző azt mondta, hogy a mi dolgunk eléje tárni mindent, ő nem nyomozó. Még mindig a bankban vannak a pénzek, azt sem tudjuk, mennyi, mivel távol élt az örökhagyó.

A közjegyző semminek nem nézett utána. Szóltunk, hogy szerintünk ebben és ebben a bankban van pénz, de nem foglalkozott vele.

nov. 19. 15:07
 6/12 anonim ***** válasza:

Neked/nektek vagyis az örökösöknek a hagyatéki leltárba (Gyakorlatilag egy űrlap) kell venni minden olyan vagyontárgyat amely örökség részét képezi és -nyílván- tudomásotok van róla.

Ingatlan, készpénz, értékpapír, autó, motor, kisvasút... mindent.

Idézem:

"A közjegyző a jegyző által elvégzett hagyatéki leltározást követően, a jegyző által a közjegyzőnek megküldött hagyatéki leltár alapján megteszi a szükséges intézkedéseket."

nov. 19. 15:30
 7/12 anonim ***** válasza:

Így van! Nem tudom az 5-ösnek ez miért olyan érdekes. Nekem postán küldtek egy ilyen leltár papírt, amin fel kellett sorolnom. Ha volt ingatlan akkor azt. Értékesebb ingóságokat. Autónál nekem kellett pl a megcaccolt értékét is beírni. Bankszámla, értékpaprszámla, részvények, stb. Ezt nem fogja senki kinyomozni helyetted. Bankszámlánál fillérre pontosan nyilván nem fogod tudni megmondani mennyi van rajta. De ha már legalább azt beírod, hogy melyik banknál van, onnantól már intézik. Ugyanígy a tartozásokat is fel kell sorolni. Hitel, közüzemi díjtartozások, bármi egyéb, mert azt is öröklöd.

Nekem a hagyatéki után is mondták, hogy ha bármi egyéb kiderül, hogy volt, akkor utólag is lehet szólni.

nov. 19. 15:49
 8/12 anonim ***** válasza:

Érdekes, fentebb nem ezt írták. Hanem azt, hogy a közjegyző lekérdezi.

És ha az örökösnek fogalma nem volt arról, hogy melyik banknál volt az örökhagyónak pénze????? Akkor elnyeli Mészáros Lőrinc?

Mert miért kell azt tudnom, hogy a messze élő örökhagyómnak hol volt pénze? Főleg, ha az örökhagyó nem is számított arra, hogy meg fog halni, például baleset éri.

Egyáltalán mit csinál a közjegyző? Csak végzésbe foglalja azt, amit eléje tálalnak? Ehhez nem kell egyetem.

Már megint a kötekedés! "Nem tudom, az 5-ösnek ez miért olyan érdekes". Hát, azért, mert a külföldi örökhagyónak volt itt bankszámlája, azt tudom, mert néha járt haza, de nem közölte velem, hogy melyik bankban. Azért.

Bánom, hogy nem lettem közjegyző. Csak fogalmaznom kellene tudni, semmi mást.

nov. 20. 07:49
 9/12 anonim ***** válasza:

Egyébként úgy tudom, hogy az MNB-nél mindenkinek a bankszámlája nyilván van tartva. Azt miért nem kérdezi le a közjegyző?

És ha például nem tudom, hogy az örökhagyónak volt ingatlana, akkor azt sem öröklöm meg? Hanem az is végső soron az államon, majd Mészáros Lőrincen keresztül lesz valakié?

nov. 20. 07:51
 10/12 anonim ***** válasza:

"Érdekes, fentebb nem ezt írták. Hanem azt, hogy a közjegyző lekérdezi."

Nem tudom kik írták, én fentebb is azt írtam, hogy a bankszámla egyenlegét a közjegyző lekéri, igen. De nyomozni nem fog, hogy hol milyen banknál, cégnél volt kintlévősége az elhunytnak.

Az ingatlan más téma. Az a földhivatalnál nyilván van tartva. Az, hogy neked milyen magáncégben van befektetésed, tulajdonrészed, bármi egyéb már nehezebb. Ha leírod a hagyatéki leltárban, akkor a közjegyző lekérdezi igen. De ezt nem fogja megtenni, hogy az országban lévő össze céghez, beleértve a legkisebb Kft-t is, bekopog, hogy X.Y.-nak nincs-e itt véletlenül valamije.

Ugyanígy ha az elhunyt Jóska Pistának adott kölcsön, ezt is feltünteted a leltárban. Ha csak szóbeli megállapodás volt és a jegyző megkérdezi erről Jóska Pistát és letagadja, az nehezen lesz behajtható. Ha van róla legalább valami kézzel írott elismervény, amit átadsz a jegyzőnek, már egyszerűbb.

nov. 20. 12:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!