Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Öregségi nyugdíj esetén...

Öregségi nyugdíj esetén mekkora az inkasszálható rész?

Figyelt kérdés
Édesapám öregségi nyugdíja özvegyivel kiegészülve 180.000 forint! Ennek a felét a NAV tartozás miatt elveszi, így csak a másik felét utalják! Most inkasszó raktak a számlára és a 93.000 forint helyett 70.000 forintot kapott meg! Eddig nem úgy volt,hogy 130.000 az inkasszó mentes rész? Vagy én tudom rosszul? A NAV honlapján azt találtam,hogy 60.000 és 200.000 között a fennálló rész felét vehetik el! De ez nemrég még nem 130.000 volt? Nem értem! Én maradtam le ennyire?

szept. 12. 18:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

10-es!

Adó- és köztartozás esetén az elévülésre nem kell hivatkozni - az csak polgárjogi követelés esetén van - a NAV hivatalból megállapítja, és törli a nyilvántartásából. Nem is hajthat be olyan követelést, ami már elévült.

Továbbá itt nincs "jogerős bírósági határozat", mert nem kell végrehajtható okiratot külön kiállítania semmiféle bíróságnak, maga a benyújtott bevallások, a fizetési kötelezettséget előíró határozat, végzés a végrehajtható okirat mindenféle bírósági záradék nélkül a törvény erejénél fogva.

"Sajnos nem tudom pontosan,hogy mikor keletkeztek a tartozások! "

Ha apukád vállalkozó volt, akkor van ügyfélkapuja. Azon keresztül a NAV rendszeréből lekérhető az adószámla. Azon keresztül - akár évekre visszamenőleg - lepörgethető, hogy mikor volt eredetileg esedékes a hátralék. De maga a NAV végrehajtó is meg tudja mondani pontosan, hiszen külön rendszerben esedékességenként tartják nyilván azokat.

szept. 15. 04:43
 12/16 anonim ***** válasza:

Egyaltalan nem biztos hogy adohatralekrol van szo 11es. Siman lehet barmilyen kozuzemi elmaradas, mert a gyengen muzsikalo vallalkozas miatt nem tudta fizetni.

A kerdezo sehol nem irta hogy ez nav tartozas, hanem csak azt hogy a nem mukodo vallalkozas miatt lett hatraleka. De ez lehetett mondjuk telefonszamla is amit nem fizetett mert nem volt penze. Ahhoz meg a navnak semmi koze.

szept. 16. 16:37
 13/16 anonim ***** válasza:

"A kerdezo sehol nem irta hogy ez nav tartozas,"

Ezt írta ->

"Ennek a felét a NAV tartozás miatt elveszi,"

Számomra ebből az jön le, hogy adó- és/vagy köztartozása van, tehát a nyugellátását tiltja a NAV.

szept. 17. 03:06
 14/16 anonim ***** válasza:

... végig NAV tartozásról értekeztünk eddig...

Egyszer sem jelezte a kérdező, hogy nem arról van szó.

szept. 17. 03:08
 15/16 anonim ***** válasza:

Oke, jogos.

Masodik olvasasra is elkerulte a figyelmem. Bocsanat.

szept. 17. 16:23
 16/16 A kérdező kommentje:

Igen,NAV tartozásról van szó! Más tartozása szerencsére nincs! Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat! Nagyon jó,hogy ennyi segítőkész ember van itt!

Abban maradtunk,hogy átkértük postára a nyugdíját amíg nem tisztázódik,hogy mi-mikor évül el! Ennek még utána nézek!

Mégegyszer köszönöm! :)

szept. 18. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!