Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Öregségi nyugdíj esetén...

Öregségi nyugdíj esetén mekkora az inkasszálható rész?

Figyelt kérdés
Édesapám öregségi nyugdíja özvegyivel kiegészülve 180.000 forint! Ennek a felét a NAV tartozás miatt elveszi, így csak a másik felét utalják! Most inkasszó raktak a számlára és a 93.000 forint helyett 70.000 forintot kapott meg! Eddig nem úgy volt,hogy 130.000 az inkasszó mentes rész? Vagy én tudom rosszul? A NAV honlapján azt találtam,hogy 60.000 és 200.000 között a fennálló rész felét vehetik el! De ez nemrég még nem 130.000 volt? Nem értem! Én maradtam le ennyire?

szept. 12. 18:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
24%

Szedd külön a nyugdíjletiltást, valamint a hatósági átutalási megbízást (inkasszó).

A törvény szövegét a két dolognál külön kell értelmezni, semmiféleképpen sem egyben.

A letiltást a nyugdíjára adták ki, az inkasszót pedig a bankszámláján lévő összegre, ami onnantól kezdve, hogy bankszámlára megy, már nem nyugdíj, hanem számlapénz, függetlenül a valódi jogcímtől (nyugdíj).

szept. 12. 18:56
 2/16 A kérdező kommentje:

Igen,ez jogos! Akkor az inkasszónál az inkasszálható összeg szabálya az,hogy

60 és 200.000 között a 60 és 200 közötti rész fele,200 fölött pedig bármennyi (nyilván a tartozás mértékéig) Ha jól értem?

szept. 12. 19:00
 3/16 anonim ***** válasza:
35%
Jól érted...
szept. 13. 05:25
 4/16 anonim ***** válasza:
19%

Kerje postai uton a nyugdijat es ne hasznaljon addig bankszamlat amig nem rendezte a tartozast.

Akkor csak letiltas lesz.

Az inkasszo 35napig el, es ha beleesik ebbe a masodik nyugdij akkor azt teljesen elviszik, mert a szabaly szerint a 35 nap alatt egyszer kell biztositani a mentes reszt. Azt most megtettek, tehat ha ez az inkasszo ideje alatt jon a kovi nyugdij, akkor a papanak egy forintja sem marad.

szept. 13. 07:25
 5/16 anonim ***** válasza:
51%

Akkor meg vegrehajtas lesz!

Kockaztatja a realis idon beluli megterulest!

Ezt ne!

szept. 13. 18:19
 6/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Valószínű,hogy akkor posta lesz belőle!

Utolsó

A végrehajtás már zajlik,hiszen a felét elveszik a nyugdíjának! Eddig ez elég volt.. Ezért se értettük most miért tették rá az inkasszó! Így is sok pénzt levontak már tőle!

Az "Ezt ne!" mire vonatkozik?

szept. 13. 20:45
 7/16 anonim ***** válasza:

Nem lesz vegrehajtas, hisz mar van vegrehajtas. A hitelezok meg sorban allnak es kesz.

Semmi nem tiltja hogy a nyugdijat postai uton kerje.

szept. 13. 22:27
 8/16 anonim ***** válasza:

"Eddig ez elég volt.. Ezért se értettük most miért tették rá az inkasszó!"

Mert a költségvetésen lyuk tátong és Orbánunk elsütötte a rajtpisztolyt. :)

A NAV általában figyelembe veszi a tartozás nagyságát, a havi térülés összegét. Ha nagy összegű a hátralék a havi térüléshez viszonyítva, vagy nem biztosított az, hogy elévülési időn belül teljes mértékben behajtható, akkor viszont nem várakozik, hogy lassan csordogáljon a pénz.

Nagy valószínűséggel ez a magyarázat arra, hogy eddig türelmesek voltak, most meg már nem.

De az is lehet, hogy eddig nem kértek bankszámlára vonatkozó információkat.

Mikori esedékességű a hátralék? Ha 2019-es, akkor az most fog október 10-én évülni, ha nincs az elévülést nyújtó egyéb körülmény.

szept. 14. 06:54
 9/16 A kérdező kommentje:

Bennem is megfordult egyébként, hogy közel az elévülési idő és ezért próbálkoznak minél többet beszedni! Sajnos nem tudom pontosan,hogy mikor keletkeztek a tartozások! Vállalkozó volt,de nem ment úgy a vállalkozás ahogy kellett volna, abból keletkezett hátralék! A javát (több mint a felét) már vissza fizette a levonások által!

Azt lehet tudni,hogy az elévülésnél egyébként az elévülés tényét nekem (neki) kell igazolni/benyújtani,hogy elévült és szüntessék meg a behajtást,vagy ez az elévülés esedékességével autómatikusan történik?

szept. 14. 09:28
 10/16 anonim ***** válasza:

Az elevulesre hivatkozni kell. De ha mar jogeros birosagi hatarozat van a tartozasrol akkor nincs mire hivatkozni.

Tehat amiket mar vonnak vagy sorban allnak, azokat nem lehet elevultte tenni.

Elevelusre akkor kell hivatkozni amikor kapod a felszolitasokat.

szept. 14. 21:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!