Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Lakáshitelnél pàr kérdés?

Lakáshitelnél pàr kérdés?

Figyelt kérdés

Lakáshitel felvétel előtt állok. Igyekszem minél jobban tájékozódni előtte,hogy semmi meglepetés ne érjen,de sok dolog számomra még mindig homályos. Esetleg akinek nem túl megterhelő válaszolna pár kérdésemre?

Egy 22 milliós panellakásról van szó. Önerőnek van 12 millióm, ehhez 10 milliót szeretnék felvenni.

Hogy milyen hosszú legyen a hitel is komoly fejtörést okoz.15 vagy 20 év?

Vannak bankok akik végig fix kamatozást kínálnak. Értsem ezt úgy,hogy végig fix az egész hitel törlesztőrészlete? Ez megéri vajon a banknak?

Sokan tanácsolják,hogy olyan hitelt vegyek fel aminél van mód előtörlesztésre. Ez gyakorlatban hogy néz ki? X év után beviszek a bankba 5 millió forintot, es a maradék időre a havi törlesztőrészlet kevesebb lesz? Esetleg rövidül a hitel?

Vannak 10 éves kamatperiódusok. Ilyenkor 10 év után a THM és a kamat megváltozik?

Fontos az is,hogy melyik bank? Sokan az OTP- emelik ki,mint legbiztonságosabb opció, ellenben egy Gránit,CIB vagy egy Erste jobb konstrukciókat kínál.

aug. 10. 13:57
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"Hogy milyen hosszú legyen a hitel is komoly fejtörést okoz.15 vagy 20 év?"

Én személy szerint 20-ra venném fel, és előtörleszteném később.

Így nagyobb biztonságban érezném magam.

Attól függ, hogy mennyire lennél kicentizve a 15éves tervnél.

Ha nagyon, akkor inkább a 20 év. Ami feleslegem keletkezik azt eltenném, és ha már van elég, akkor eannak a felét betörleszteném, aztán megint felépíteném a tartalékot, megint betörleszteném.

"Vannak bankok akik végig fix kamatozást kínálnak. Értsem ezt úgy,hogy végig fix az egész hitel törlesztőrészlete? Ez megéri vajon a banknak?"

Igen, a végig fix az végig fix. Megéri a banknak, ne féltsd. :)

"Sokan tanácsolják,hogy olyan hitelt vegyek fel aminél van mód előtörlesztésre. Ez gyakorlatban hogy néz ki? X év után beviszek a bankba 5 millió forintot, es a maradék időre a havi törlesztőrészlet kevesebb lesz? Esetleg rövidül a hitel?"

Minden lakáshitelnél van előtörlesztési lehetőség.

Igen, pontosan így működik.

Van olyan bank, ami mindkét opciót engedi, van ami alapból csak a törlesztő csökkentését.

10 milliót felveszel 20 évre. Havi törlesztő 72000Ft most.

5 évig fizeted, a tőketartozásod lesz 8,47 M

Betörlesztesz 3 milliót.

Akkor vagy lesz egy 15 éves hiteled 5,47 millió tartozással, a törlesztő lemegy 46ezerre.

Vagy fizeted tovább a 72ezret, és 8 éved marad a hitelből. Az eredeti 20 évből 13 év lesz.

"Vannak 10 éves kamatperiódusok. Ilyenkor 10 év után a THM és a kamat megváltozik?"

Igen, 10 év után nőhet vagy csökkenhet is a kamat.

De ilyenkor is van lehetőséged, hogyha megugorna a törlesztő, akkor megpróbálod egy másik olcsóbb hitellel kiváltani.

Ennek lesz költsége, de menedzselhető a nagy törlesztő növekedés, ha muszáj.

"Fontos az is,hogy melyik bank? Sokan az OTP- emelik ki,mint legbiztonságosabb opció, ellenben egy Gránit,CIB vagy egy Erste jobb konstrukciókat kínál."

Szerintem nincs olyan, hogy legbiztonságosabb. Egy nagy bank, mint a CIB vagy az ERSTE semmivel se kevésbé biztonságos, mint az OTP.

A kkis bankokat én kerülném. De az 5 legnagyobb magyar bank közül nincs kevésbé biztonságos. Mind egyformán jó szerintem.

aug. 10. 14:30
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Ment a zöld pipa.
aug. 10. 14:56
 3/6 anonim ***** válasza:

Szívesen.

"Egy 22 milliós panellakásról van szó. Önerőnek van 12 millióm, ehhez 10 milliót szeretnék felvenni."

Illetve még annyi, hogy itt is átgondolnám, hogy mennyi maradjon meg.

Inkább felvennék 2 millióval többet hitelbe, ha azzal nyugodatabban alszom, hogy ott van extra 2 millió a számlámon.

Át kell gondolni, hogy milyen költségeid lesznek a vásárláson túl, és arra még ráhagyni valamennyi tartalékot.

Ez egyéni dolog, neked kell érezni, hogy hol van az a pont, amivel kényelmesen érzed magad. Futamidő, hitelösszeg, törlesztő vonatkozásában.

aug. 10. 14:59
 4/6 A kérdező kommentje:

Na és olyankor, mikor egy 20 éves hitelnél, aminek a kamatperiódusa 10 év, a 10. év után a piac hatására a havi törlesztőrészlet aránytalanul nagy lesz? Ilyenre is kínál a bank megoldást?

Tudom ez kicsit olyan spekuláció csak, de láttunk már ilyet.

aug. 10. 15:08
 5/6 anonim ***** válasza:

"10. év után a piac hatására a havi törlesztőrészlet aránytalanul nagy lesz? Ilyenre is kínál a bank megoldást?"

Erre úgy lehet felkészülni, hogy nincs kicentizve a hitel, mellette tudsz a nem várt dolgokra még mindig félretenni (és meg is teszed).

Akkor be lehet törleszteni, és ha nincs is annyi, hogy mindet kifizessem, annyira lemegy a tartozás, hogy a törlesztő ne tudjon hatalmasat ugrani.

10 év alatt a fizetésed is nőni fog azért.

Én személy szerint 10 éves kamatperiódussal már biztonságban érzem magam, mert nem centizem ki a hiteleimet.

De ha kicsit drágábban van végig fix, akkor érdemes lehet azt választani.

aug. 10. 15:23
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az eddigi válaszoló mindent nagyon jól leírt, egy dolgot tennék még hozzá. Ha hosszabb időre veszed fel, akkor a visszafizetendő összeg a végén nagyobb lesz, mert tovább használod a bank pénzét. Viszont, amit előttem írt a válaszoló ellensúlyozhatja ezt a nagyobb pénzügyi rugalmassággal, biztonsággal.

A mai helyzetben én ragaszkodnék hozzá, hogy csak végig fixet vegyek fel. Lehet én vagyok túl óvatos, és valóban van lehetőség 10 éves periódus után is lépni, de ha éppen akkor van a gazdaság egy olyan helyzetben, mint tavaly, akkor igazából b/szhatod a kiváltást is.

aug. 10. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!