Ha én 1 db kötvényt vásárolok az már tekinthető portfóliónak?
Nem teljesen tudom elképzelni hogy néz ki ténylegesen a "portfólió". Ez egy virtuális dolog, tehát nem kézzel fogható?
Ha vásárolok 1 kötvényt mondhatom azt, hogy van a portfóliómban 1 db kötvény, vagy a portfóliót akkor használjuk amikor már értékpapírom van?
A kötvény az egy értékpapír.
A portfolio befektetések együttese. Egy darab vagy egy féle instrumentum még nem portfolio de kettő féle már az. A portfolioelmélet kulcsa a diverzifikáció, azaz hogy sokféle eszközbe csoportosítod a vagyonodat, ezáltal csökkentve a kitettségedet az egyes eszközök egyedi kockázatának. A cél az, hogy a portfoliod már csakis a piaci kockázatot tartalmazza (ez nem csökkenthető) és nulla egyedi kockázatot.
A portfóliót ki látja? Nyilvánosan látszik, hogy "kinek milyen értékpapírja van" vagy mindenki a saját portfólióját látja?
Hogy képzeljem ezt el a valóságban? Mint egy mappa amiben papírok vannak, csak ez portfólió amiben értékpapírok vannak virtuálisan?
Nem, nem írtam ki tegnap is ilyen kérdést.
Nyilván ha feltettem volna tegnap és érkezik rá releváns válasz nem írom ki másnap ugyanazt, ha esetleg nem értem a választ az adott kérdés alatt írnám le mit nem értek...
Ettől függetlenül nem kaptam választ a kérdésre!
Ez világos! Megértettem, köszönöm a választ.
Azt még mindig nem tudom hogy képzeljem el, hogy mindenki a saját portfólióját látja vagy egymásét is virtuálisan?
Abból, hogy soha nem láttál még portfoliot, elképzelni sem tudod mi az, következtethetnél arra hogy másét nem láthatod.
Ez persze nem teljesen igaz, vannak gazdasági szereplők, akiknek nyilvánosságra kell hozniuk, vagy a hatóságokkal megosztaniuk a befektetési portfoliojukat, pl:
- egyes befektetési alapok
- bennfentes személyek (igazgatóságok tagjai stb)
Meg vannak akik önként nyilvánosságra hozzák, pl influencerek, bloggerek
De ilyenkor is csak egy időpontra/időszakra vonatkozóan szerzel információt a portfoliojukról, valós időben követni nem tudod.
A magyar befektetési alapoknak az éves beszámolóban közé kell tenniük a portfóliójuk nagyjáboli összetételét.
Ezeket évekre visszamenőleg eléred az alapkezelő (pl. OTP) honlapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!