Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mennyi hitelt vennétek fel...

Mennyi hitelt vennétek fel egy 30-33 milliós lakás vásárlásához?

Figyelt kérdés

...vagy úgy is kérdezhetném, mennyi az-az önerő, amennyivel belevágnátok az ingatlan megvételébe..

(tudom, tudom....hitel soha...jó is lenne..)

2024. jún. 1. 17:47
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
A bejelentett fizetésünk ennyi, a többi szerintem hitelfelvételkor nem számít. Nincs más bevételi forrás, csak a fizetés. Az albérletünk olcsó, nagyon, ezért tudtunk megtakarítani. És albérletben nem szeretnék gyereket vállalni..
2024. jún. 2. 20:39
 12/34 anonim ***** válasza:
72%
Nem albérletbe kell a gyermeket vállalni, hanem a vállalt gyermekre kapott támogatásból, támogatott hitelből kell megvenni a saját lakást.
2024. jún. 2. 20:50
 13/34 anonim ***** válasza:
88%

Két fő, 440k? Esélytelen. Maradjatok az albérletben amíg legalább meg nem duplázzátok.

Babavárót, meg csok-ot meg hasonlót nem is értem hogy lehet ajánlani, ennyi pénzből etetni is kellene azt a gyereket

2024. jún. 2. 22:09
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
13-as, fentebb írta a kérdező, ez a bejelentett jövedelmük, ennél jóvaltöbbet kapnak, hiszen összeraktak 15M önerőt.
2024. jún. 3. 06:50
 15/34 anonim ***** válasza:
100%

#14: "A bejelentett fizetésünk ennyi, a többi szerintem hitelfelvételkor nem számít. Nincs más bevételi forrás, csak a fizetés."

Nem részletezte mi a többi és mennyi.

Ha minimálbér környéki bejelentett meló mellett fusiztak össze 15M-et, akkor no para, még pár év és megvan az önálló lakás ára. Felesleges hitelezni egyáltalán. De a valószínűbb, hogy ez valami egyszeri összeg. Pl. örökség. Nem tér ki rá a kérdező sajnos.

Ettől függetlenül tartom, hogy ilyen alacsony bejelentett jövedelemből se hitel, se gyerek. Nem hiszem, hogy részletezni kell ma már, hogy a fekete bevételekre miért nem szabad alapozni ilyen hosszútávú terveket

2024. jún. 3. 07:14
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
Maximum 10 milliót.
2024. jún. 3. 07:37
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

15. én ilyen esetben a köztes megoldást látom jónak. Meg lehet venni támogatott hitelekből az ingatlant (babaváró, csok plusz), ha valóban terveznek legalább 1 gyereket és az meg is születik 4 éven belül, mellé ugyanúgy ezerrel lehet/kell továbbra is spórolni és a hitelt végtörleszteni pár éven belül, vagy a végtörlesztésre szánt pénzt biztonségos helyre befektetni, amíg az többet hoz, mint a hitel kamata.

Ma 3%-os kamaton "eladósodni" kifejezetten jó üzlet, mivel az infláció ennél jóval magasabb. Mivel a babaváró kamatmentes és az is marad azoknak, akiknél legalább 1 gyermek születik 5 éven belül, nem megigényelni azoknak, akik jogosultak rá és már úton van a baba (12 hetes terhesség), kifejezetten rossz pénzügyi döntés, de persze ez nem azt jelenti, hogy a pénzt el kell tapsolni. Azt is lehet ugyanúgy értékálló dolgoba fektetni, mint pl a lakásra szánt önerőt mindaddig, amíg nincs konkrét terv.

Pl a CSOK plusz esetéb sem kell 2 gyereket vállalni ahhoz, hogy később elengedjenek belőle 10M ft-ot, ha születik 2. gyerek, de ha eleve nem igényled meg a Csok pluszt, ezt a lehetőséget elbukod.

Nem minden hiteltípus rossz, csak ismerni kell a feltételeket, lehetőségeket és be is kell tartani.

2024. jún. 3. 07:51
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

#17: Igen, a gondolatmenet jó, egy baj van vele számomra, hogy a gyerek nem olyan, mint egy macska, hogy ha nem úgy alakul, beadom egy menhelyre és kész. (Mondom ezt cf-ként)

Én szimplán az anyagiak oldaláról közelítem meg. 440 nettóból lejön 140-150k törlesztő piaci hitellel, rezsi, kötelezők és máris ott vagyunk, hogy nagyságrendileg, legjobb esetben is 200k-ból kellene 2 főnek enni, öltözködni stb. Ez elég vékony ma már. Nem is beszélve arról, hogy így se megtakarításképzés, se semmi. Konkrétan hónapról hónapra élés. Mivel a kérdező úgy fogalmaz, hogy nincs más bevétele, én azt feltételezem, hogy nincs is fekete jövedelem mellette.

És akkor így kellene a gyereket is eltartani.

Szerintem ez nem életképes konstrukció.

Persze, ha belerakom a babavárót más lenne a törlesztő, de ott meg az elején megbukik a dolog. Kalkulátor alapján max. 11M, ami kevés, tehát ott még tovább kell hitelezni, és szintén áll, hogy a gyereket is el kell tartani.

Nem véletlenül dönt negatív rekordokat a gyerekvállalási kedv. Ezek a konstrukciók pont a legszegényebbeken nem segítenek.

Sehol nem mondtam, hogy minden hitel rossz, nekem konkrétan 2 ingatlanom van, mindkettőn van hitel és autót is vettem korábban hitelre.

2024. jún. 3. 08:26
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

18. Én abból indultam ki, amikor a támogatott hiteleket ajánlottam, hogy a kérdező és a párja össze tudtak spórolni 15M Ft-ot a fekete jövedelmükből, mivel többször is utalt rá, nem annyit keresnek, amire be vannak jelentve és úgy érzi, "feleslegesen spóroltak" és amúgy terveznek gyereket, csak nem albérletbe.

Nyilván akkor lehet érdemi tanácsot adni, ha teljes részletességgel ismerjük a helyzetet.

2024. jún. 3. 08:47
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

#19: Valójában csak #11-ben utalt rá homályosan, amit lehet így is-úgy is értelmezni.

Persze, értem miért mondtad a támogatott hitelt, nyilván ha már belevágnak miért ne azt vennék fel, hülye lenne nem megtenni, amikor a lehetősége megvan rá.

Én két dologra hívtam fel a figyelmet, ha egyáltalán van, fekete jövedelemre se hitelt, se gyereket nem lehet alapozni. Fekete jövedelem nélkül pedig se gyereket se ennyi hitelt nem szabad bevállalni ilyen kis fehér jövedelemből.

2024. jún. 3. 08:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!