Mi történik azzal a pénzzel, amit átutalnak egy bankszámlára, de az átutalás időpontjában a számlatulajdonos már elhunyt, azonban a számlája még nincs zárolva?
Az egyik közműszolgáltatótól érkezne túlfizetés miatti átutalás.
Viszont, -ha jól értem- a halál napján fennálló egyenleg kerül be a hagyatékba. Ezért kérdeztem, hogy mi lesz annak a plusz pénznek a sorsa.
"a halál napján fennálló egyenleg kerül be a hagyatékba"
És az örökhagyó tartozásai és követelései. A túlfizetés egyfajta követelés.
Egyszerűsíti a dolgot, hogy az örökösnek nem kell behajtani, mert már ott lesz a számlán, amiről a hagyatéki végzés bemutatásásval kérheti a pénz átutalását a saját számlájára.
És szerintem a közjegyzőnek formálisan külön is rendelkezni kell a végzésben azokról a pénzekről, amik az örökhagyó halálakor még nem voltak a birtokában.
Ott lesz a túlfizetésből eredő pénz a számlán, oké. De amint a közműszolgálató értesül a halálesetről, akkor joga keletkezik visszakérni azt a pénzt, amit a halál napja utáni időszakban utalt vissza? Ha ez így lenne, akkor azt az örökösök a hagyaték átadása után tudnák megtenni, ámde akkor már amúgy is járna nekik a túlfizetésből eredő összeg. Tehát fennáll a lehetősége annak, hogy az összeggel "ping-pongozni" fognak? Van-e módja a szolgáltatónak egy utalást sztornózni? (ha egyáltalán a sztornó szó értelmezhető-e ilyen esetben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!