Mi történik azzal a pénzzel, amit átutalnak egy bankszámlára, de az átutalás időpontjában a számlatulajdonos már elhunyt, azonban a számlája még nincs zárolva?
Úgy értettem, hogy a bank amikor értesül a halálesetről, akkor a halál napjáig visszamenőleg zárolja-e a pénzt, és visszaküldi-e a "feladónak"?
Vagy az a pénz a hagyaték részét fogja képezni?
Na, félreérthetően fogalmaztam. Tehát tudom, hogy teljesen zárolják a számlát, nem csak egy időpontig (ez amúgy is értelmezhetetlen lenne).
Tehát a kérdés továbbra is az, hogy a halál napja és a halál bejelentése közötti időben érkező jóváírásnak mi a lesz a sorsa.
"Úgy értettem, hogy a bank amikor értesül a halálesetről, akkor a halál napjáig visszamenőleg zárolja-e a pénzt, és visszaküldi-e a "feladónak"?"
"Amikor utoljára néztem a bankok kondíciós listálját, a pulzus nem volt feltétele az utalások fogadásának."
A zárolás annyit jelent, hogy senki nem adhat utasítást a számlával kapcsolatban. De a bejövő pénz utasítás nélkül is jóváíródik.
A hagyatéki eljárásban az elhunyt követelésének számít, ami része a hagyatéknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!