Mi történik, ha a haláleseti kedvezményezett előbb meghal, mint a számlatulajdonos?
Elhunyt a nagymamám 1 héttel ezelőtt, két gyermeke volt/van az apukám, aki szintén elhunyt és a nagynéném, aki még él.
A mamám az édesapámat jelölte meg a lakossági folyószámlája kapcsán haláleseti kedvezményezettnek.
Az apukám azonban már 3 éve elhunyt, de úgy tudjuk, hogy a nagymamám a banknál ezt nem jelezte, nem lett átírva a kedvezményezett személye.
Ilyen esetben a bankszámla mégis a hagyaték részét fogja képezni (vagyis tulajdonképpen minden a nagynénémre száll), vagy a kedvezményezett örököseire száll?
Mi történik ilyen esetben, a kedvezményezetti viszony is ,,örökölhető"?
Kérdező, ebben az esetben nem tudom pontosan, hogy ez miként működik, de valószínűleg úgy, ahogyan a meghatalmazások. Azaz halál esetén megszűnik az érvényességük. Szerintem a bankszámla belekerül a hagyatékba, és apád helyett te örökölsz* a nagynénéddel együtt. 50-50 %. Hacsak nincs végrendelet, de azt nem említetted, hogy lenne.
* Ha vannak tesóid, úgy az 50% osztódik.
A haláleseti kedvezményezetti rendelkezés és a meghatalmazás teljesen más de annyi közös van benne hogy a megjelölt személy halálával érvényét veszti.
Ha csak apukád volt megadva akkor már 3 éve nem érvényes.
Meg lehet adni több kedvezményezettet is viszont ekkor meg kell jelölni a százalékos arányokat, ki mekkora részre jogosult.
Ha más is meg volt jelölve akkor az a rész továbbra is jár neki és csak a többi lesz a hagyaték része.
Hogy miért írom le ezeket, bár a kérdést olvastam?
Azért mert a kedvezményezettnek nem feltétlenül kell tudnia a nyilatkozat módosításáról vagy visszavonásáról.
Amit apukád örökölt volna az te fogod örökölni ( vagy ha vannak tesóid akkor ti). Ha nincs végrendelet.
A számla a hagyaték részét képezi a kedvezményzettség nem örökölhető.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!