Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Totális csőd! Van ebből még kiút?

Totális csőd! Van ebből még kiút?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy már kezdek idegileg összeroppani az idén történt dolgok miatt. Mit lehetne tenni? Van egy csomó bedőlt hidelem, amit annak idején azért vettem fel, hogy tudjuk fizetni a lakás rezsijét, és tudjunk enni, tehát semmi luxusra nem költöttünk, valamint a diákhitelem is, mivel diplomás vagyok. Azóta elváltam, egyedül maradtam a gyermekemmel, munkanélküli lettem, és igazából az egyetlen hitel, ami fizetve van, az a jelzáloghitel, mert azt gyerektartás helyett a volt férjem fizeti, csakhogy egy városban maradhassunk vele, meg nem tudnánk hova menni, mert albérletet nem tudnék fentartani ennyi pénzből. A jelzáloghitel chf alapú, ezért jelenleg mivel önerő nélküli hitelt vettük fel a volt anyósom ingatlanját is beterhelve, 3 millióval több a hitel értéke a lakáson, mint a jelenlegi piaci értéke. A fele ingatlan maradt az enyém. De mást se kapok postán már lassan fél éve, csak sorba a végrehajtói leveleket, és a banki leveleket, hogy melyik hitelre épp még mennyi büntetést raknak rá, és a fenyegetést, hogy így is, mivel nincs ingóságban csak a bútoraink, amik nem valami jó állapotúak, hogy elárváreztetik a fejünk fölül a tetőt. A munkanélkülim csak márciusig jár, ami 38 ezer ft nettóban, és az emelt családi póték 13700, valamint 3000 ft-ot kapunk az önkormányzattól is kajára. Szerencsére gyerekruhákat ismerőstől kaptunk, különben nem tudna miben lenni a gyermekem. Közel 40 helyre küldtem el az önéletrajzomat, ami összeegyeztethető az óvodai nyitvatartással, de egyszerűen csak olyan válaszok jönnek, hogy nem jutott be a következő fordulóba. Teljesen el vagyok keseredve. A végrehajtók ekkora fizetett jelzáloghitellel is elvehetik az egyetlen vagyonomat, amim van, vagyis a fél lakást? A 38 ezer munkanélkülimből is akár el kezdhetnek letiltani? Hisz a rezsi 100%-át sem tudom fizetni ebből az összegből a fűtési szezonban, és ha nem lenne a barátnőm, és nem lenne ingyenes az étkezés a gyerkőcömnek, akkor már rég éhen haltunk volna. A kisfiamat nem szeretném elveszíteni emiatt, ha kiraknának minket az utcára. Ti láttok valami reményt? A családom sajnos messze lakik, és a rezsit már ők sem fizetik, mert nem tudják a megnövekedett lakáshitelük miatt, ezért sem anyagilag, sem lakhatás miatt nem tudnánk odamenni, mert 3-an vannak 1 szobában így is. Az internettel ne gyertek, mert hűségnyilatkozatos jövő tavaszig, és nincs 3 ezer ft sem, a számítógépet, pedig használatra kaptam egy ismerőstől, amíg nem veszik meg tőle, úgy hogy 2 hónapig nem volt gépem sem, csak fizetnem kellett a netet így is. Egy elkeseredett nő
2010. okt. 20. 11:27
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

csodát ne várj sehonnan. Ha nincs komoly szakudásod amivel kiemelkedsz a többi ember közül, akkor nem valószínú, hogy olyan melót fogsz találni amivel hirtelen kihúzod magad a kakiból.

Próbáltad egyszerűbb munkahelyeken is a keresést? tesco, gyárak, stb?

Az lenne a fontos, hogy legyen egy alap munkahelyed, akár minimálbéren.

A hitelek miatt elviszik a házad és mindened. Ez szar, de utána talán tiszta lappal tudsz indítani hitelek nélkül. Sajnos nem tudok jobbat mondani. csak annyit, hogy legközelebb ne ess ugyanebbe a hibába, illetve a gyerekedet is tanítsad meg rá, hogy okosabb legyen majd.

2010. okt. 20. 11:36
 2/16 anonim ***** válasza:
Szüleid, rokonaid nincsenek? Egyébként hitelt felvenni tényleg óriási hiba, én diákhitelt vettem fel, még első félévben, és most négyszer annyit fizethetek vissza a kamatok miatt. Nem szabad.
2010. okt. 20. 11:38
 3/16 A kérdező kommentje:
Sajnos drága volt ez a tanulópénz, már én is tudom, hogy nem szabad hitelt felvenni, és nem is vennék fel sose, mondjuk már 6-szoros aktív KHR-esként nem is adnának. Igen, próbáltam a tescót is, auchant is, gyárakat is, de nem tudnék több műszakot bevállalni, ezért volt ahol emiatt utasítottak el, ahogy a tescóban is, mert mondtam, hogy csak a délelőtt jó délután 16-ig, és csak a kéthetente hétvége, mivel akkor nincs velem a gyermek. Kedves második, a szüleim sem állnak jól anyagilag, sőt mondhatni rosszabbul állnak, mint én abból a szempontból, hogy ők a rezsi miatt kapják sorba a felszólításokat, pedig mindketten dolgoznak, de sok az ő hiteltörlesztőjük is a chf miatt. Az a baj, hogy nincs tárgyalóképes angol nyelvtudásom, és emiatt is bukok pár állást, amihez pont a közgáz diploma kellene, mert lenyilvvizsgáztam annó, de nem tudok angolul már beszélni sem.
2010. okt. 20. 11:52
 4/16 anonim ***** válasza:

Én is voltam ilyen helyzetben ,sőt rosszabban mert nekem még lakásom sem volt..

Elolvastam amit írtál,és valamit nem értek..

Írtad,hogy vannak hiteleid,mert kellett a számlák fizetéséhez,kajára..itt még házasok voltatok? Mert akkor a tartozás közös kell hogy legyen.Akkor a volt férjednek a felét állnia kéne..

Írtad,hogy gyerektartásként a volt férjed fizeti a jelzáloghitelt,de mégiscsak a fél ház a tied!

És utána? Te mindig fél házban fogsz lakni?

Én inkább eladnám,és a jelzálogot rendezném belőle..Inkább élnék albérletben mint egy olyan házban amit a volt férj engedélye nélkül nem sokat tehetek..

Írtam,hogy én is voltam nagyobb bajban..Nekem már kopogtattak az ajtómon a végrehajtók..nekem nem volt se TV-m sem internetem még kölcsönben sem...Én még ennyi segítséget sem kaptam..De senkit nem hibáztatok,mert mindent magunknak köszönhettünk..Mi voltunk olyan hülyék,hogy ész nélkül vettük fel a kölcsönöket..A végén már csak az tűnt fel,hogy több a kiadás mint a bevétel!

Nagyon is igaz a mondás hogy

"Addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér"

Mi akkor fogtunk padlót amikor kiszámoltuk,hogy majdnem 6 millió forint tartozásunk van..(és nincs még fél ingatlan sem)

Mi a következőt tettük.Mindenhová írtunk,minden behajtócégnek,bíróságra,hogy szándékunkban áll fizetni,de mivel ennyi a bevétel így csak havi X. összeget tudunk fizetni..Ha elfogadják a kérelmet akkor a levél napjától már rendezzük(persze utaltuk is a pénzt egyből),ha nem fogadják el,akkor ezt a keveset sem áll módunkban fizetni,és akár a bíróságon is találkozhatunk..

5-6 évig a szó-szoros értelemben csak vajas kenyeret ettünk vízzel..Egyedül a fiamnak főztünk rendesen,hiszen ő semmit ne érezzen ebből..De szegénykém hamar megtanulta,hogy "sajnálom nincs rá pénz"

Nem jártunk sehová szórakozni..Nem volt sem internet,sem kábel,sem telefon..Mobil telefon rég eladva,kocsi már régen nem volt.Amikor a mosógépem tönkrement majdnem 1 évig kézzel mostam.Nem volt sem fodrász,sem ruhavásárlás..Kemény 5-6 év volt,de nulla forintra kifizettünk mindent..

Nagyon sokat te sem tudsz tenni..Azért én a hiteleknek a felét elkérném a volt férjemtől,mert az még akkor keletkezett amikor házasok voltatok,így őt is terheli..Ha avval jön,hogy ő fizeti a jelzálogot akkor nem árt felvilágosítani,hogy az a gyerektartás amit a hiteleken kívül kell fizetni...és amit még tehetsz,hogy minimálisra csökkented az igényedet,és szépen ha kell kis összegben elkezdesz törleszteni...Még ha tovább fenyegetnek akkor is megállítottad,hogy ne legyen a napi kamat miatt még több tartozásod..

2010. okt. 20. 11:53
 5/16 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó, 2 bank elfogadta a minimális törlesztést, ami az egyik 3300 ft, a másik 4000 ft, ezt fizetem is a családi pótlékból rögtön, de a másik 4 nem, és minimális 20 ezres törlesztés ajánlottak fel, amire persze nem tudtam igent mondani, mert nem lenne miből fizetni. Már 11 kilót fogytam január óta, és az a szerencsém, hogy még így is van kb. 10 kiló feleslegem, ugyanis azóta csak 8-szor ettem kb. melegételt, mert én is vajas kenyéren és vízen élek, csak a kisfiam eszik főttételt az óvodában, és 4 évesen nem érti meg, hogy otthon miért nem tud azt enni, amit szeretne. Valóban házasok voltunk mikor felvettem a hiteleket 2 éve, de nem tudná a felét sem fizetni, ugyanis a 120 ezer nettójából 89 ezer ft megy el a jelzáloghitelre úgy, hogy ő a nyugdíjas anyukájához vissza tudott költözni, ezért elég neki a maradék pénz.
2010. okt. 20. 12:03
 6/16 anonim ***** válasza:
56%
nincs kiút, nem kellett volna eszetlenül felhalmozni a hiteleket.
2010. okt. 20. 12:27
 7/16 A kérdező kommentje:
Legalább őszinte voltál.
2010. okt. 20. 12:58
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

ma 11:53 vagyok

Tudod hány bank utasított el minket? Nagyon sok..Volt aki nekünk is a minimális 20.000 forintot ajánlotta.De mi erre is válaszoltunk,és leírtuk,hogy ez nem fog menni,mert nincs miből,de továbbra is tudunk fizetni X.összeget..Leírtuk,hogy se ingó,se ingatlan vagyonunk nincs,így vagy elfogadják a mi általunk megadott összeget vagy nyugodtan mehetnek a bíróságra vagy akár a köztársasági elnökhöz akkor sem fogunk tudni pénzt adni,és így még ahhoz sem jutnak hozzá amit fizetnénk..Arra már rég rájöttünk hogy a levelezések több hónapot,sőt van amikor 1 évet is kitesz.Így a választ sem vártuk meg,csak fizettük..Minden egyes elutasításnál,fellebbeztünk,de fizettük tovább a havi 3-5000 forintot..Mi már nem sokat veszítettünk volna,így nem is igazán aggódtunk..Mert azt is tudtuk,hogy a bíróságon ha látják a fizetési szándékot(és bizony látták,mert átutalással ment) a bíró végül is a mi érvelésünket fogadta el,mondván,legalább fizetünk..

Legyél te is ilyen határozott,nagyobb baj már úgysem érhet..Nem beszélve arról,hogy ha minimális összeget is fizetsz 2 dolgot is tettél.

-csökkented a hitelek összegét (legalább a kamat nem emelkedik)

- igazolod,hogy szándékodban van fizetni...

neked most nagyon nehéz lesz,de hidd el nekem minden jóra fordul egyszer...

Nézz meg minket..Évekkel ezelőtt 5-6 milliós tartozás,és semmi amit felmutathattam volna belőle..Egyikünk sem diplomás.Egyikünk sem tudod semmilyen idegen nyelvet..

Ma 38 évesen mégis ott tartok,hogy semmi tartozásom nincs.Angliában élek.A páromnak egy jó állása van itt kint.A fiam sikeresen leérettségizett itt kint,és végre nem kell azt mondanom neki,hogy "sajnálom"

Ha valaki a csőd közben azt mondja,hogy unni fogom a Stonehenge látványát,mert majdnem mellette fogok élni,nos azt vagy kiröhögöm,vagy megsértődőm rá,hogy gúnyt űz a szegénységemből..

Fogadd meg a tanácsomat..Írj leveleket,ragaszkodj a te összegedhez amit rendezni tudsz..Nem baj ha fenyegetnek,te csak mond a magadét..Rosszabb már úgysem lesz..Ami a lényeg ne vegyél fel még több hitelt..

38/N

2010. okt. 20. 13:29
 9/16 anonim ***** válasza:
Még valamit.Én változatlanul azt mondom,hogy a házat el kéne adnotok,főleg ha ilyen magas a törlesztése..
2010. okt. 20. 13:30
 10/16 anonim ***** válasza:
Le a kalappal a 38 éves nő előtt. Neked pedig azt tudom tanácsolni, hogy hagy vigyék a házat, minél több helyre adj be kérelmeket, minél több helyen kérj támogatást, mint a romák. Nagyon sajnállak, borzasztó lehet.
2010. okt. 20. 17:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!