Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért is rossz befektetés az...

Miért is rossz befektetés az ingatlan?

Figyelt kérdés

Több fórumon is azt olvasom, hogy mennyire nem megérős ingatlanba fektetni, főleg most. A "most"-ot megértem. Azonban pár év múlva ha a hitelek visszaesnek a pár évvel ezelőtti szintre, akkor nekem ez inkább aranybányának tűnik. A lehető legkisebb önerővel beszállni, hitelt felvenni rá úgy, hogy kb 10 év alatt kifizeti a hitelemet egy bérlő. Gyakorlatilag megháromszorozza a pénzt, és akár még értékben is sokat nőhet 10 év alatt.

Értem én, hogy a bérlő egy kockázat, de mi miatt nem olyan jó üzlet ez?

2023. okt. 8. 22:06
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

#10: Egyrészt én nem a mostról beszélek, hanem arról, ha visszaesnek a kamatok. Akkor az állampapír sem fog ennyit hozni. Másrészt az én elméletemben te csak az önerődet kockáztatod. Az lenne a cél, hogy minimális önerővel szállj be, a többit a bank adja, de te az egész lakásért elkéred az albérletpénzt.

Szerintem nem vagytok tisztában a számokkal. A saját példám az, hogy 3-4 éve vettem fel hitelt a 2 szobás lakásomra, 110 ezer forint havi törlesztővel 5 évre fixálva. Abban az időben ennyiért egy egyszobás lyukat lehetett kivenni nagymamabútorokkal, nem egy újépítésű lakást, amiben minden zsír új. Szerintem akkor ki tudtam volna adni legalább 160-70-ért, ha nem többért. Biztos vagyok benne, hogy ha vesszük a céltartományba eső átlagos albérletárakat, akkor ki lehet számolni abban a bizonyos kockásfüzetben azt a thm-et, amivel a bérlő idézőjelesen teljes mértékben kifizeti a hitelt. Még nem volt sajnos erre időm, de természetesen ki fogom számolni, egyelőre ez csak egy sejtés, hogy nem kell olyan mélyre esnie a kamatoknak. Az ingatlanárak stabilitását nem akarom megbecsülni, de abban pl nem látok nagy kockázatot, hogy egy budapesti újépítésű ingatlan el fog értéktelenedni. És aki a piaci áron felül vesz ki egy új lakást, annál kevésbé lesz meg a veszélye annak is, hogy fizetésképtelen lesz. Persze ezek csak találgatások.

2023. okt. 10. 21:38
 12/12 anonim ***** válasza:

"abban pl nem látok nagy kockázatot, hogy egy budapesti újépítésű ingatlan el fog értéktelenedni"

Ha már Budapestről beszélünk.

Egy zuglói hazsnált lakás 40 millió, ha szerencséd van, akkor ebbe már az illetékek és egyéb díjak benne vannak. Új építésűből ugyanez 60.

200 fölött azt te nem fogod kiadni. Talán a 150 a reális.

8 millió önerővel 32milliós hitel havi törlesztője most 260ezer.

Én nem látok olyan együttállás, hogy a "bérlő kifizesse a lakásodat", anélkül, hogy ne tennél be egy masszívabb tőkét.

De hajrá, te hátha megtalálod a számításokat. :)

2023. okt. 10. 23:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!