Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » A Prémium Magyar Állampapír...

A Prémium Magyar Állampapír 2033/I-nél mi várható később?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Arra gondoltam veszek ilyet.

De nem tudom, később mi várható. Nem értek hozzá.

A vételi és eladási árfolyam különbsége jelenleg kereken 1 %.

Ez később, évek múlva is ennyi lesz? Vajon mennyi lehet a különbség maximum?

A kamatfizetések napján, évente egyszer január 20-án az árfolyam 100% körüli lesz mindig? A vételi árfolyam(ha lehet majd venni) 100% lesz mindig?

Vagy hogyan várható?

Olyan veszély nem fenyeget, hogy idővel lezuhan az árfolyam? Mondjuk egyszerre csak lemegy 70-80 körülire? Hogy mondjuk ezzel akadályozzák meg a lejárat előtti kivétet.

Mert ha éppen akkor kellene kivenni a pénzt hatalmasat buknék.

Köszönettel várom a válaszokat.

2023. szept. 16. 01:45
1 2
 11/16 krwkco ***** válasza:
52%

"A Prémium Magyar Állampapír 2033/I-nél mi várható később?"

Egy csökkenő inflációjú és csökkenő kamatszintű környezet. A PMÁP kamatlábát 1,5-2 évvel KORÁBBI infláció alapján számolják.

A DKJ és a hozzákapcsolt BMÁP ezzel nem lesz versenyképes, mert rövidtávú államkötvények kamatlábai általában a PILLANATNYI inflációhoz közel vannak.

Lehetséges, hogy az infláció néhány éven belül lecsökken egy határértékre (pl. az EU által preferált 3%-ra) és a PMÁP 1,5-2 év késéssel csak ennyit fog kamatozni. Vajon akkor megindul majd egy roham, hogy az állampapírban bízó lakosok más állampapírra cseréljék a PMÁP-jukat? Nem. Mert akkor nem fognak tudni lényegesen jobbat venni.

Jó stratégia lesz akkor az államnak, hogy a tűrhető volumenű visszaváltást magas marzzsal akadályozza? Nem. Örül majd, hogy megszabadul a legmagasabb kamatozású tartozástól.

Lehet most jobb kamatozású venni? Talán. Pl. a 2033 lejáratú fix 6,25% effektív hozamú kövény. Ha nagyon hirtelen esik 3% közelébe az infláció, akkor az lehet jobb. De ez eléggé valószínűtlen és nem is tudhatjuk. Ezért ez spekuláció, ami nem való az átlagembernek.

Ezzel szemben egy inflációkövető papír áll a legközelebb a pénz értékőrzéséhez.

2023. szept. 19. 15:55
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a részletes választ. (Adtam is pozitív értékelést.)

Jól nézem, hogy a Prémium Magyar Állampapír 2033/I a legjobb, legmagasabb kamatot/hozamot ígérő inflációkövető jelenleg?

--

Látom, vannak még amiknél a kamatmegállapítás módja a Bubor. De annál általában alacsonyabb kamatot/hozamot írnak, nagyobb az eladási és vásárlási árfolyam közötti különbség és nem ráadásul nem is tudom, igazából mit jelent a Bubor.

2023. szept. 19. 19:53
 13/16 krwkco ***** válasza:
15%

A BUBOR a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb. Ekkora az átlagkamat, amivel a bankok rövidtávra kölcsönadják egymásnak azt a pénzt, amivel éppen nem tudnak mit kezdeni.

A 3 hónapos BUBOR ma éppen 12,75% és és 2022 dec közepe óta folyamatosan csökken.

2023. szept. 19. 20:13
 14/16 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a választ.

A Prémium Magyar Állampapírok közül már csak az 2033/I-t lehet venni mostanság?

Mert a korábban kibocsátottaknak magasabb volt a kamatprémiuma: pl. 0,75%, 1,5 %.

És úgy látom, a Buboros alapú Magyar Államkötvény 2027/B-nél az aktuális névleges kamat 15.02 %, de a kamatfizetés gyakorisága negyedéves, gondolom a következő negyedévnél (32 nap múlva) csökkenni fog.

Ehelyett nekem is szimpatikusabb az előbb nevezett.

---

Nem értem miért pontoztak le. (Én felpontoztalak.)

A lepontozók is beírhatnák véleményüket.

2023. szept. 19. 22:41
 15/16 anonim ***** válasza:
62%
Azzal a négy lepontozó lángelmével ne foglalkozz, akik szerint a DKJ többet fizet, mint a PMÁP. Ezeknek a véleményére senki nem kíváncsi, valószínűleg nem is lennének képesek leírni egy összetett mondatot.
2023. szept. 20. 07:16
 16/16 A kérdező kommentje:

Ok, köszi, időközben vettem ebből a 2033/I-ből.

Majd még lehet veszek.

Ha valakinek még eszébe jut valami, köszönettel várom.

2023. szept. 25. 09:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!