A Prémium Magyar Állampapír 2033/I-nél mi várható később?
Sziasztok!
Arra gondoltam veszek ilyet.
De nem tudom, később mi várható. Nem értek hozzá.
A vételi és eladási árfolyam különbsége jelenleg kereken 1 %.
Ez később, évek múlva is ennyi lesz? Vajon mennyi lehet a különbség maximum?
A kamatfizetések napján, évente egyszer január 20-án az árfolyam 100% körüli lesz mindig? A vételi árfolyam(ha lehet majd venni) 100% lesz mindig?
Vagy hogyan várható?
Olyan veszély nem fenyeget, hogy idővel lezuhan az árfolyam? Mondjuk egyszerre csak lemegy 70-80 körülire? Hogy mondjuk ezzel akadályozzák meg a lejárat előtti kivétet.
Mert ha éppen akkor kellene kivenni a pénzt hatalmasat buknék.
Köszönettel várom a válaszokat.
"A Prémium Magyar Állampapír 2033/I-nél mi várható később?"
Egy csökkenő inflációjú és csökkenő kamatszintű környezet. A PMÁP kamatlábát 1,5-2 évvel KORÁBBI infláció alapján számolják.
A DKJ és a hozzákapcsolt BMÁP ezzel nem lesz versenyképes, mert rövidtávú államkötvények kamatlábai általában a PILLANATNYI inflációhoz közel vannak.
Lehetséges, hogy az infláció néhány éven belül lecsökken egy határértékre (pl. az EU által preferált 3%-ra) és a PMÁP 1,5-2 év késéssel csak ennyit fog kamatozni. Vajon akkor megindul majd egy roham, hogy az állampapírban bízó lakosok más állampapírra cseréljék a PMÁP-jukat? Nem. Mert akkor nem fognak tudni lényegesen jobbat venni.
Jó stratégia lesz akkor az államnak, hogy a tűrhető volumenű visszaváltást magas marzzsal akadályozza? Nem. Örül majd, hogy megszabadul a legmagasabb kamatozású tartozástól.
Lehet most jobb kamatozású venni? Talán. Pl. a 2033 lejáratú fix 6,25% effektív hozamú kövény. Ha nagyon hirtelen esik 3% közelébe az infláció, akkor az lehet jobb. De ez eléggé valószínűtlen és nem is tudhatjuk. Ezért ez spekuláció, ami nem való az átlagembernek.
Ezzel szemben egy inflációkövető papír áll a legközelebb a pénz értékőrzéséhez.
Köszönöm szépen a részletes választ. (Adtam is pozitív értékelést.)
Jól nézem, hogy a Prémium Magyar Állampapír 2033/I a legjobb, legmagasabb kamatot/hozamot ígérő inflációkövető jelenleg?
--
Látom, vannak még amiknél a kamatmegállapítás módja a Bubor. De annál általában alacsonyabb kamatot/hozamot írnak, nagyobb az eladási és vásárlási árfolyam közötti különbség és nem ráadásul nem is tudom, igazából mit jelent a Bubor.
A BUBOR a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb. Ekkora az átlagkamat, amivel a bankok rövidtávra kölcsönadják egymásnak azt a pénzt, amivel éppen nem tudnak mit kezdeni.
A 3 hónapos BUBOR ma éppen 12,75% és és 2022 dec közepe óta folyamatosan csökken.
Köszi szépen a választ.
A Prémium Magyar Állampapírok közül már csak az 2033/I-t lehet venni mostanság?
Mert a korábban kibocsátottaknak magasabb volt a kamatprémiuma: pl. 0,75%, 1,5 %.
És úgy látom, a Buboros alapú Magyar Államkötvény 2027/B-nél az aktuális névleges kamat 15.02 %, de a kamatfizetés gyakorisága negyedéves, gondolom a következő negyedévnél (32 nap múlva) csökkenni fog.
Ehelyett nekem is szimpatikusabb az előbb nevezett.
---
Nem értem miért pontoztak le. (Én felpontoztalak.)
A lepontozók is beírhatnák véleményüket.
Ok, köszi, időközben vettem ebből a 2033/I-ből.
Majd még lehet veszek.
Ha valakinek még eszébe jut valami, köszönettel várom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!