Melyik állampapírba érdemes fektetni 2 éves futamidővel (MÁP Plusz, Kincstári Takarékjegy)?
Laikusként úgy látom, hogy a Kincstári Takarékjegy kamata és hozama ugyan alacsonyabb, mint a MÁP Plusz esetében, de biztosan előre kalkulálható, mert nem függ az inflációtól és a futamidő végét követően bármikor visszaváltható költségek nélkül.
Ezzel szemben a MÁP Plusz magasabb kamattal és hozammal kecsegtet, de inflációhoz van kötve és -mivel az 5 éves futamidő helyett a 2. év után szeretném visszaváltani- visszaváltási díjat is kell utána fizetni.
Tartok tőle, hogy -a folyamatos pozitív kormányzati kommunikáció ellenére- az infláció emelkedni fog, és a mostani magasabbnak látszó MÁP Plusz-os hozam, akár kevesebb is lehet a 2. év végére, mint amit a Takarékjegy alapból garantálna.
Érdekelne hozzáértők véleménye is.
Na tisztázzuk, MINDKETTŐ FIX kamatozású. Innentől kezdve marha egyszerű összehasonlítani, amelyiknek nagyobb a kamata az a jobb.
A Kincstári fix 2,25-2,75%
MÁP+ 3,75-5%
Utóbbi jobb.
Kincstári fixen 1-2 év után lejár, MÁP+ ingyen visszaváltható kamatfordulókor, azaz 1 és 2 évnél is.
Tehát kincstárit venni nettó hülyeség a MÁP+ minden paraméterében jobb, mint a kincstári takarékjegy.
MÁP+ nincs inflációhoz kötve. Az a PMÁP.
Teljesen mindegy, hogy csökken vagy emelkedik az infláció a KTJ és a MÁP+ is attól függetlenül kamatozik. Ha emelkedik az infláció mindkettővel rosszabbul jársz.
PMÁP követi az inflációt, de cserébe rugalmatlanabb a visszaváltása. Ha 2 évre akarod lekötni, akkor a MÁP+ kiszámítható fix kamatot ad.
A PMÁP lehet, hogy többet fizet, de kiszámíthatatlan és bármikor drágulhat a visszaváltása is.
Nagyon köszönöm a részletes válaszodat. Minden világos.
A kérdés feltevése előtt állampapír kalkulátorokat keresgéltem/nézegettem a neten, és az utolsónál elnéztem az adatokat.
( [link]
Itt a PMÁP-ra írtakat értelmeztem tévesen úgy, mintha azok a MÁP Pluszra vonatkoznának.
A kérdés beküldése után persze rájöttem, hogy benéztem a dolgot, mert mindkettő fix, ahogyan írtad is.
Te azt írtad, hogy "MÁP+ 3,75-5%".
Ezzel szemben én úgy láttam hogy 3,5-6%-ot írnak.
( [link]
Nem naprakész az általam linkelt oldal?
Vagy rosszul értelmezem az ott írtakat?
Esetleg tudnál ajánlani hiteles/megbízható online elérhető MÁP+ kalkulátort?
A Kincstári Takarékjegyre találtam a Posta oldalán, de a MÁP+-ra csak azt találtam, amit legfelül linkeltem.
MÁP+ nak lépcsőzetes a kamata.
Ez azt jelenti, hogy az "átlagos kamat" az kisebb, mint az utolsó lépcső.
Ha 1 évre rakod be, akkor első félévre kapsz 3,5%/2, másodikra 4%/2-őt, ez együtt kb 3,75%. (Nem pont annyi, a pontos érték gyök((1,075*1,2))-1 lenne, de ez kb 3,75%.)
Második évre meg kapsz 4,5%-ot.
Ha te 1 évre rakod be, akkor 3,75% az éves kamatod.
Ha két évre, akkor az ugyanaz, mintha végig 4,1%-ot kaptál volna.
Mivel te két évre akarod berakni, így a 3,4,5 év most mindegy.
(5 évre jön ki éves 4,95%.
Tehát 1-5 éves távon az általam írt 3,75-5 a pontos érték.)
Az, hogy odaírják, hogy az 5. évben már 6%-ot kamatozik az kb parasztvakítás, mert az előtte lévő 4 évben meg kevesebbet, az a 6% pont arra elég, hogy felhúzza az átlagkamatot.
Ha MÁP+t veszel, akkor az infláció az ellenséged, minél nagyobb az infláció annál jobban lemarad a versenyben. A PMÁP követi az inflációt, de nem nagyon lesz reálhozamod abból se. Cserébe rugalmatlanabb is.
Ha 2 évre akarnék pénzt lekötni, akkor én nem mernék egy 5 éves terméket választani, aminél nem garantált, hogy 2 év múlva felvehetem a pénzem.
A MÁP+ legalább ezt garantálja.
Minden érthető! :)
Még egyszer nagyon köszönöm a részletes válaszaidat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!