Melyik állampapír nyújthat több hozamot 36 hónap alatt (BMÁP 2025/N, PMÁP 2027/J, PMÁP 2029/J), szigorúan a realitás talaján maradva, és inkább pesszimista várakozással tekintve a jövőbe?
Értelmes kérdést írtál ki :)))))))
Gondold végig kedves kérdező, szerinted melyik ad többet:
a) infláció alatti kamat
b) infláció + 0,75% kamat
c) infláció + 1,5% kamat
Mindkettőtöknek köszönöm, hogy válaszoltatok.
Alapvetően az 1-höz hasonló válaszokat reméltem, abban bízva, hogy a válaszoló -nálam szélesebb gazdasági, pénzügyi, befektetési ismeretekkel rendelkezve és esetlegesen nagyobb rálátással bírva az állampapírok piacára, ...- számszaki "jóslatokba" is bocsátkozik; esetleg kitérve a hozamok számításának alapját képező KSH-s adatok megbízhatóságára, ...
Kérdésemben -bár be kell lássam, lehettem volna konkrétabb is- a "szigorúan a realitás talaján maradva, és inkább pesszimista várakozással tekintve a jövőbe" résszel arra szerettem volna rákérdezni, hogy mennyire lehet hitelesnek tekinteni a jövőbeli kamatbázisok számítását. Kell-e attól tartani, hogy kozmetikázzák a KSH-s adatokat vagy a számításukhoz szükséges adatok körét.
(Nyilván igen naivnak kell lenni ahhoz, hogy a témával ismerkedőként egy ingyenes fórum hozzászólásaiban szemezgetve remél az ember releváns és jól hasznosítható befektetési információkat. Naiv vagyok.)
#2:
A Hirdetményekből is jól kiolvasható számadatokért biztosan nem tettem volna fel a kérdést. :) Ettől függetlenül sokaknak hasznosak lehetnek az általad összefoglalt információk.
Ugyanakkor szerintem a belőlük levonható -(ki)oktató céllal általad is sugallt- következtetés akkor lenni triviális, ha a papírok azonos időpontban kerültek volna a piacra, azonos kamatperiódusokkal, azonos futamidőkkel, ...
Ettől függetlenül még igazad lehet és valószínűleg igazad is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!