Jelenleg melyik lakástakarék a legkedvezőbb?
Van kedvező lakástakarék?
Na ezt nem gondoltam volna...
Én az Ersténél kötöttem, mert ott most elengedik a számlanyitási díjat, ha csinálsz vmilyen lakossági számlát is. Ha nem engedik el a számlanyitási díjat, akkor viszont az otp a befutó, mivel ott a nyitási díj is kevesebb, illetve a számlavezetési díj is kedvezőbb. Ha viszont még beleesel ebbe az akcióba, akkor jobb, mint az otp, mivel hiába fizetsz több számlavezetési díjat, összesen még így is kevesebb plusz költséged van. A Fundamenta felejtős, rosszabb a hozam, drága a számlanyitás. Legalábbis így emlékszem (azóta változhatott, de vannak bankmonitorok, azon nézd meg, milyen feltételek vannak).
Még amit érdemes lehet megnézni, hogy kell-e mindenről IS számla. Az Ersténél csak egy nyilatkozatot kell aláírnod, hogy lakáscélokra használod fel a pénzt, míg (nem tudom, mennyire voltak régiek a doksik) a Fundamentánál minden ki van kötve, pontosan mire használhatod, és tök hülyeség: pl. konyhai székekre meg asztalra nem vonatkozik, míg beépített medence építésére felhasználhatod. Ha még most is így van, szerintem rohadt gáz, de amint ezt megláttam, hogy egyáltalán valaha létezett ilyen szabály, rögtön ki is léptem az oldalból. Minden esetre szerintem érdemes ezt is megnézni, mielőtt döntesz. Az otp-nél pedig fogalmam sincs, hogy működik, de érdemes megnézni.
Vannak olyan ltp-k, amikbe csak bizonyos összegeket lehet betenni, ilyen az Erste is, hogy vagy 20000 vagy 30000 vagy 40000 vagy 50000 Ft van a szerződésben, de nincs mondjuk 35000. Nem tudom, ez mennyire hátrány. A többinél úgy tudom, hogy akár 10000 ft-tól 100000 ft-ig szinte mindenféle címletet félre lehet tenni havonta (de ezeket majd csekkold le, nem igazán vagyok a többi ltp-ban otthon). Ha nem tudsz havi minimum 20000-et beletenni, akkor nem az Erste a megfelelő. Ha meg többet szeretnél betenni havonta, mint 50000, akkor ki kell számolni, hogy megéri-e 2 erstés számlát vezetni, vagy inkább legyen otp (ezt nem számoltam ki, mivel nekem csak egy számlám van, jelenleg nem is tudnék 2-t fenntartani).
Remélem, segített, szólj, ha valamit nem magyaráztam világosan!
"Az Ersténél csak egy nyilatkozatot kell aláírnod, hogy lakáscélokra használod fel a pénzt"
Az a gond, hogy a lakástakarék egy államilag szabályozott valami még mindig, hiába nem ad rá az állam támogatást.
A Fundamenta se véletlenül csinálja úgy, ahogy, nem akarja, hogy a felügyelő szerv megbüntesse. Az ERSTE meg most úgy gondolja, hogy ezt megteheti. De ha a jövőben kap emiatt egy büntetést, ők is változtatni fognak.
Nem tudom, lesz-e ilyen, de ez sajnos nem egy ennyire fekete-fehér történet, hogy az ERSTE jó fej, Fundamenta meg direkt szivat.
Óva intek mindenkit attól, hogy ezt szabadfelhasználású megtakarításként kezelje, csak mert az ERSTE a mai nap nem kéri, hogy a felhasználás le legyen papírozva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!