Webáruház bankkártyás fizetés esetén számolhat fel külön díjat?
Azt tudom, hogy bolti vásárlás esetén az eladó semmilyen plusz költséget nem számolhat fel, viszont azt csak sejtem, hogy bankkártyaelfogadás tekintetében a webshop is ugyanolyan, mint egy normál bolt, tehát ez rá is vonatkozik.
Találtam egy webáruházat, ahol nyíltan ki van írva, hogy ennek plusz költsége van. Mi ilyenkor a teendő?
Én is kiskereskedő vagyok. Minden hónapban kapok kimutatást a terminált üzemeltető cégtől. Ebben a következő mondat szerepel:
"Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény 36. § (4) bekezdése értelmében bankkártya használata vagy bármilyen egyéb elektronikus fizetési mód alkalmazása esetén a kereskedőknek tilos bármilyen többletdíjat, költséget vagy egyéb jogcímen fizetendő összeget felszámítaniuk a vásárlóiknak!".
Persze, hogy a kereskedő dönti el azt, hogy mit mennyiért ad! Viszont amennyiben biztosít kártyás fizetés elfogadását, akkor azzal azt is elfogadja, hogy ennek minden költsége őt terheli. Amennyiben ezt a terhet nem akarja viselni, akkor vagy megemeli a termékek árát, vagy kivezeti ezt a lehetőséget a fizetési módok közül. Ez szerintem nem etikus.
Hacsak nincs olyan kitétel, miszerint ez a webáruházakra nem vonatkozik (bár kétlem)!
#4 Már megbocsáss, de, hogy is jön ide a készpénz?
A kérdésem pusztán csak a kártyás fizetési mód esetén felszámolt plusz díjra vonatkozott. Sehol semmi készpénz.
Amúgy igen, ahogy az #5-ös is mondta lehet vásárolni utánvéttel, ahol utólag a futárnak fizetsz kp, vagy kártyával, esetleg előre utalással is.
@ 3 : Pontosan így igaz.
Ezt terjeszteni kell, mert kevesen tudnak róla. Jó, hogy ezt ide is leírtad.
Esetleg tudsz róla, hogy lenne szankció is hozzárendelve a jogszabályban, ha valaki "véletlenül" nem ismerkedett meg a tevékenységét szabályzó előírással ?
Technikailag megteheti, mièrt ne tehetnè meg?
Èn szemèly szerint mèg nem is találkoztam ilyennel,de a mai e-kereskedelem orientált világban nem is működne ilyen, a saját halálos ìtèletèt ìrná alá vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!