Mennyi pénzt kaphatok meg a fizetésemből bankszámlainkasszó esetén?
A végrehajtó inkasszálta a bankszámlámat.
A fizetésem 280 ezer forint. Maga az inkasszó összege 700 ezer forint.
Mennyi pénzt ad ki a bank mint mentes részt?
Ha jól olvastam, akkor a 200 ezer forint feletti rész végrehajtás alá vonható, a 200 ezer alatti összegből legfejebb 70 ezer forintot vihet el. Vagyis ha jól számoltam, kb 130 ezer forintot fog a bank kiadni. Jól számoltam?
Ugye 35 naponként egyszer kérhető a mentes rész. Vagyis Októberben úgyképzelték, hogy megélek a levegőn?
Köszi a válaszokat előre is.
"Ha a végrehajtó jól időzít, akkor bizony a második fizetést teljesen inkasszózzák. Nyithatnál másik bankban egy számlát és oda kérhetnéd minden második fizetésed. Az újabb mentes keretet jelent."
Úgy tudom ez nem így van, hanem minden további bankszámla korlátlanul inkasszálható a követelés erejéig. Bár azt nem tudom, hogy ténylegesen technikailag hogyan kivitelezik ezt banki és végrehajtói szinten, tehát hogyan kommunikálják le, hogy melyik bankszámlát illeti a mentes rész és melyiket nem.
Logikus lenne, hogy mindegyik bankszámlán van egy mentes rész, de furcsállnám, ha ténylegesen így lenne.
"Úgy tudom ez nem így van, hanem minden további bankszámla korlátlanul inkasszálható a követelés erejéig."
Szerintem ez csak egy banknál levő több számla esetén van így. Másik banknál másik inkasszót kell a végrehajtónak indítani és a bank maga kezeli a mentes részt.
De ha tudsz ellenpéldáról, akkor lehet, hogy tévedek.
"Szerintem ez csak egy banknál levő több számla esetén van így. Másik banknál másik inkasszót kell a végrehajtónak indítani és a bank maga kezeli a mentes részt."
Ez így eléggé könnyen élvezhető kiskapu lenne minden adós részéről, nem?
Nyitna 10 bankszámlát és mindenhová csak 60 ezret fogadna havonta, ami ugyebár mentes.
"Ez így eléggé könnyen élvezhető kiskapu lenne minden adós részéről, nem? Nyitna 10 bankszámlát és mindenhová csak 60 ezret fogadna havonta, ami ugyebár mentes."
A végrehajtási törvény messze áll a tökéletestől, vagy akár az észszerűségtől. Pl. a munkabérből alapesetben 33%-ot lehet levonni, hogy az adós meg tudjon élni. A rokkantsági járulékból és hasonlókból semmit. De ha megérkezik egy számlára, akkor jöhet az újabb levonás. Ha 35 napon belül megérkezik a következő fizetés, akkor az teljes egészében szabad préda.
Ez a 10 számlás példa meg a másik oldalnak működik, ha meg tudja valósítani.
A 1994. évi LIII. törvény 79/A. § a mentességnél "a pénzforgalmi szolgáltató"-ra tartalmaz rendelkezéseket. Leírja, hogy az ügyfélnek a pénzforgalmi szolgáltatónál levő számláit egységesen kell kezelni. De semmit nem ír több szolgáltatónál levő számlák egyesítéséről.
Úgyhogy ez a kiskapu létezik. Csak nehéz egy átlagos munkáltatót rávenni, hogy a fizetést 10 helyre utalja.
"Ez a 10 számlás példa meg a másik oldalnak működik, ha meg tudja valósítani."
Értem, köszi, lehet, hogy akkor egy utánajárást megér adott esetben. Bár 10 számla 10x banki költséggel jár.
18
Vélhetően akkor érkezett az inkasszó a számládra, amikor még volt rajta annyi pénz, amennyi a mentes összegnek épp megfelelő. Azt rajta hagyták, ez a mostani pedig újabban érkezett pénz volt, amire már nincs mentesség.
Viszont, ha a banknál jó levelezési cím van megadva, akkor kaptál egy levelet, amelyben szerepel az inkasszó elrendelésének napja, időtartama (35 nap), s annak összege is.
"Viszont, ha a banknál jó levelezési cím van megadva, akkor kaptál egy levelet, amelyben szerepel az inkasszó elrendelésének napja, időtartama (35 nap), s annak összege is."
Netbankban is meg tudod nézni, de ha bemész a bankba, ott is megmondják.
Melyik bankról van szó?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!