Vettem állampapírt 7 éves lekötésre. Ma már csak a 99.7%-át éri. Hogy lehet ez? Tényleg átvágás?
Vettem több, mint 3M-ért 100.5% os vételnél 2 napja.
Tegnap könyvelték el.
Ma már csak a 99.7%-át éri.
Elképzelhető, hogy hiába a 16%-os kamat, két-három év múlva már csak a 60% kapom vissza, mert leértékelik?!
#9 - Jól van, ha jobban tudod, akkor nem tudom minek jössz ide kérdezgetni.
A 2031/I-nek van egy napi vételi és eladási árfolyama.
Amikor te vetted, akkor a vételi 100,5% volt az eladási 99,5%.
Ma a vételi 100,7% az eladási 99,7% (vagyis a T+2 napos árfolyam miatt nem pont ennyi, de ez mindegy.)
Napról-napra nő az árfolyam, ahogy halmozódik a kamat.
Nem kell külön 1%-ot fizetni, az az eladási árfolyamba már bele van számolva.
"Holnap megnézem, ki tudja, lehet már csak 98%-on lesz! Tehát a 3M 98%-át kapom vissza és még - 1% a visszaváltási költség, ha kivenném holnap!"
Nézzed...
"Viszont megnéztem és a vételi árfolyam ma 100.89%! Le vagyok döbbenve."
Azt mégis mitől? Attól, hogy naponta nő a vételi és az eladási árfolyam is, ahogy halmazódik a kamat. Döbbenet!
“Az 1% visszaváltási költség pluszba jön rá, ha kiveszem 7 év előtt.“
A nevertekre pluszba jon ra, de amikor megnezed a portfoliod piaci erteket webkincstaron akkor az 1%-os visszavaltasi dijjal csokkentett osszeget latod. Ettol te nem lettel szegenyebb, csupan annyi tortenik hogy a “veteli” arat irja ki neked mint “portfolio erteke” (tehat amennyiert az allamkinsctar hajlando visszavenni toled).
így van, a webkincstár a portfóliód értékeként azt mutatja, amennyit ma kapnál, ha visszaváltanád. Tehát figyelembe veszi az 1%-ot.
Amikor vetted, akkor a felhalmozott kamat miatt 100,5-ön tudtad venni. Aznap 99,5-ön tudtad volna eladni. De Te pár nappal később nézted, addigra felgyűlemlett még 0,2% kamat.
Alapból állampapírt lejárat előtt a másodlagos piacon tudsz eladni, annyiért, amennyiért van rá vevő. Ha pl. aktuálisan magasabb kamattal lehet új kibocsátásút venni, akkor bizony a régebbinek le fog menni az árfolyama. De a webkincstárban nem piaci áron adod el, hanem névérték+felgyülemlett kamat+1%-ért. Ez a lehetőség egyébként nem garantált, hogy a teljes futamidő alatt fenn fog állni, és azonos feltételekkel.
16. vagyok
A törit példának írtam...
18#
Ha tudnád, ki az értelmifogyatékos...
Szóval, végigolvastam a hsz-aitokat, hát, ha ezt a 7-8 éves gyerek érti, akkor neki -is -felesleges a suli.
Kedves Kérdező, rá kell szánni az időt, neki kell ülni, hogy megértsd. Gondolom, az itt válaszolók se ezzel a tudással, logikával születtek, ők is vették a fáradságot, hát vegyük mi is.
A logikánk megvan, buták sem vagyunk, az ért.f-tól messze állunk kedves 18-as, fog ez nekünk menni.
Mindentől függetlenül köszi az értelmes magyarázatokat.
Kérdező!
Nem kell aggódnod, 1% a visszaváltás költsége. Ha vétel másnapján eladtad volna akkor buktál volna rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!