Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Milyen előnye van egy bankbeté...

Milyen előnye van egy bankbetétnek az állampapírral szemben?

Figyelt kérdés

Fogok majd nyitni egy új bankszámlát mert el szeretném különíteni a bevételeimet. Amennyiben az új bank jobban mehtetszik a régi számlámat megszűntetem.

Eléggé belemerűltem a bankok világába és úgy gondoltam olyan bankot választok, ahol jók a betétek hozamai.

Eredetileg azért érdekeltek a betétek mert feltörhetőek és van olyan is ami idő arányosan feltöréskor is ad kamatot

(Olyan mint a látra szóló. Azokat is nézegettem)

Egyik ismerősöm említette viszont, hogy a MÁP+ -t is el lehet adni, tehát abból is ki lehet szállni.

Felmerült tehát bennem a kérdés.

Mi értelme van tehát a betétnek?

Amennyire én tudom az állampapír még adómentes is.

Van valódi értelme betétben gondolkodni? Vagy csak látra szóló kamatozásban?

Legjobb betétek sem nagyon vannak 10% fölött, tehát az állampapírnak komoly előnye van hozamban.

Nagyon hálás lennék ha valaki elmagyaráná ezt nekem

Köszönöm a segítő szándékot előre is!

2023. máj. 27. 18:56
 1/9 anonim ***** válasza:
90%

Semmi. A bankoknál jelenleg alapvetően pár dolog között választhatsz:

1. Nem kötöd le a pénzed: ettől a bank állampapírban tartja a tiéd

2. Veszel náluk lakossági állampapírt, amiből ők leszedik a saját sápjukat

3. Veszel náluk részvényt, abból is lesápolnak

A részvényekről nem beszélek, az első két esetben a bank ugyanazt(2) vagy rosszabbat(1) vesz mint amit te 3 perc alatt megvehetnél, csak még levonásokkal is terhel.

Jelenleg - és várhatóan - a PMÁP-ot is el lehet adni. A jelenlegi környezetben, csak hülyék vesznek MÁP+-ot hiszen a PMÁP kamata 10%-kal magasabb.

Bankban tartani a pénzt borzasztó rossz ötlet. Ott annyi legyen ami fedezi mondjuk 1 havi megélhetésed az összes többit el kell tőlük vinni.

Jól tudod, az állampapír kamatadómentes és a kincstártól való kiutalás saját néven lévő számlára igyenes, kártyával pedig plusz költség nélkül tudsz venni állampapírt, úgyhogy a vételnek sincs plusz költsége.

2023. máj. 27. 19:17
 2/9 anonim ***** válasza:
75%

Semmi előnyük nincs nekik.

A bankoknak eleve azért ilyen gyér a lekötött betét kínálatuk, mert nem szorulnak (még) rá a forrásokra, úsznak az ingyenes látra szóló betétekben.

2023. máj. 27. 20:07
 3/9 A kérdező kommentje:

Milyen környezetben változna ez meg és lenne jobb egy bankbetét?

#1 igen , valóban a PMÁP-ra gondoltam. Nem jól írtam

Viszont akkor a jelenlegi környezetben gyakorlatilag 0 betétese van a bankoknak mert mindenki állampapírt vesz? Miért hirdetik akkor a betéteket? Valójában nincs olyan helyzet amiben ezt veszik?

2023. máj. 27. 20:34
 4/9 anonim ***** válasza:
9%
Hagyd már abba az okoskodást... ha 'Eléggé belemerűltem a bankok világába' akkor tudnád, hogy mekkora hülyeség ott tartani a pénzed. Hogy mikor változik meg? Várj, elmerülök a kristálygömbömben.
2023. máj. 27. 20:35
 5/9 anonim ***** válasza:
28%

Három (négy) esetben / ok miatt lehet értelme:

1.

Ahol van látra szóló kamat...

ez csak azoknak, akik gyakran mozgatják a pénzt, 1-2 hétig "ül" csak a számlán a pénz.

Sajnos ritka, de van 1-2 magyar bank, aki még mindig ad valamicskét.

Cetelem Bank ad 9%-ot például (de ez meg kifejezetten megtakarítási számla, szóval csak be- és kiutalni lehet egy fix másik számlára, direktben nem lehet költeni róla).

Ez is jóval kevesebb mint az állampapír szóval tényleg csak rövid idő vagy kiszámíthatatlan felhasználás esetén éri meg.

Én pl. átalányadós egyéni vállalkozó vagyok és adófizetések között tartok pénzt ilyen jellegű számlán is, hogy addig is hozzon valamit legalább.

2.

Az OBA biztosítás miatt.

Bár, ha államcsőd lesz itt valaha is, akkor szerintem az OBA-t is a hajunkra kenhetjük.

Viszont elvben érdemes lehet megosztani a pénzt.

Ne 100% mindened legyen állampapírban.

3.

Euró, dollár esete stb.

Ezek kapcsán nem nagyon tudsz lakossági állampapír venni (ok, a magyar államnak is van eurós állampapírja, de dollár pl. egyáltalán nincs, eurósat sem biztos, hogy érdemes venni, mármint ha pont a magyar zavarok ellen akarod bebiztosítani magad, akkor ne ide hozd az euródat, nem?).

Ezért elsősorban csak bankbetét, befektetési alap (pl. amerikai állampapírba fektető) stb. jöhet szóba magyarként (+ persze részvény, de az más tészta ezért ebben a listában nem említem).

4.

Akinek magas mindez, annak jobb híján marad a bankbetét.

Mondjuk egy Webkincstáros vagy postás számlát nyitni nem nagy kunszt, de van akinek lehet, hogy az.

2023. máj. 27. 20:51
 6/9 A kérdező kommentje:

Kedves 3

Azért kérdezek, hogy többet tudjak

Feltételezem azt Te is tudod, hogy ha valaki kérdez azert teszi, mert szeretne valamit jobban megismerni.

Neked volt már olyan, hogy valamit nem tudtál és megkérdezted valakitől?

Megmutatod, melyik mondatom nem volt kérdés az előző kommentemben azon kívül, hogy elismertem tévedtem? :D

Hol az okoskodás?

Full felesleges valakit azért bántani mert kérdez...egy oldalon ami kérdésekre való.

Természetesen a belemerülést úgy értettem, hogy megnéztem hol milyen konstrukciók vannak...

2023. máj. 27. 20:53
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a legutóbbi részletes választ!
2023. máj. 27. 20:55
 8/9 anonim ***** válasza:
78%
Semmi előnye nincs, nem is látom, hogy reklámoznák a bankok azt a 0,0000003% kamatot, amit a betétekre fizetnek. Az az egy-két bank tolja, akiknek a kamatai szabad szemmel is láthatóak, de még az is semmi a mostani PMÁPhoz képest.
2023. máj. 28. 04:06
 9/9 anonim ***** válasza:
68%

Semmi előnye nincs. Akkor fogja megérni csak, ha a bankoknak betéteket kell gyűjtenünk a likviditásuk fenntartása érdekében, de jelenleg belefulladnak a sok pénzbe. El sem hiszed hányan vannak, akiknek a pénzügyi tudatossága a minimálisan elvárható szintet sem éri el, és így fogják tárolni a pénzüket bármi történjék is. Ismerek olyat, aki nemrég eladott egy lakást, az abból kapott 40+ milliót pedig a látra szóló számláján (!) tartja, hiába próbáltam rávenni az állampapírra, azzal lerázott hogy ő ilyesmivel nem akar foglalkozni.

Szóval szerintem annyit tarts ott amennyit használsz, a maradéknak pedig a kincstárnál nyiss egy számlát (ingyenes), és ott vegyél állampapírt.

2023. máj. 28. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!