Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » A magyar állampapirok kamata...

A magyar állampapirok kamata az inflaciokövetésen felül van? Vagy a 16% meg ilyen kamatba bele van kalkulálva az inflálódás is?

Figyelt kérdés

És ez éves kamat?

Kamatos kamatozású egy sincs? Csak sávos?

2023. máj. 12. 14:32
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Nem képes gyűhteni ezeket már próbáltam:(

Vannak ugye vágyai, pl fociskártya szinte naponta 400ft/db/nap, de van 800ft-s csomag is, de vágya pl egy minimesekönyv is(vqn olyan sorozat amiben szinte tenyérnyi pici mesekönyvek vannak 2000 ft/db

Ez durván 5 db 400 ft-s fociskártya (vagy 3 db)

Mondtam neki ha csak 3-5 napig felretenné a 400 ft "vagyonát" akkor meglenne hétvégére a mesekönyv!

És nem inkabb ma meg holnao.meg holnaputan a folociskártya, sohq nem jut el a mesekönyvig!

De buntetések is vannak: ha egyik nap csúnya szót mondott vagy bármi(pl nem fejezte be a laptopozást mikor szóltam), akkor egy csunya szó 1 nap nincs kártya, 2 csúnya szó miatt 2 napig nem vehet kártyát es igy tovább.

Erre meg a büntetésekből összegyűlt neki a 2000 ft... (szóval megéri csúnyán beszélni de hál ég ezt valahogy nem tette össze magában..)

Es leszögezte hogy márpedig akkor most 2000 ből vesz fociskártyákat a 2 drágább csomagot és csak ő fizeti egyedül mert hát ő már nagy igazi férfi, a boltban is kivette a kosárbol hogy ő külön vevő már mint a felnőttek:D a pénztáros is kérdezte hogy különkasszán vagy most anyátol?:)

Erre nem jól számolta ki lemaradt 100 ft amibol az lett hogy én pótolom tehát mégis anya segítsége kell...erre mögöttünk meg egy pasi azonnal odaadta a pénztárosnak a 100ft-t hogy hát ne anya fizesse, meglegyen neki az hogy ő nagy és anya nélkül fizet már:D

Na de a lényeg a lényeg, hogy még most se értem el azt, hogy pakolja félre, gyűjtse, nem azonnal kell költeni, (ahogy jon a pénz ugy repül is), hanem később az a pénz több lesz, nagyobb értéket is megkap végre ha gyűjti(mesekönyv) hanem inkább nem kell neki a mesekönyv az miatt mert az később teljesülne! Inkább lemond a mesekönyvről!

Rövid távon gondolkodik még nindog inkább a kártya ma mint 1 hét mulva a mesekönyv. Sőt ha lenne is rá keret akkor se kell már az a mesekönyv, megette a fene.

De sok felnőtt is igy van hogy melyiket választanád ma adok neked 1 milliot, vagy 1 év múlva adok neked 1.5 milliot, rengetegen kérik(kérnék fogadnák el) inkább a ma ajánlatot. Mert a ma a biztos, jövőre kitudja hol leszek, tartom e a szavam, nem e elüt e egy autó az már kockázat. De kockázat nelkul is inkabb ma az 1milla.

2023. máj. 13. 10:39
 22/25 A kérdező kommentje:

Ha kipostáznék az embereknek 1milliot azzal a levéllel, ha visszaküldöd akkor jövőre 1.5 milliot kapsz, kíváncsi lennék hányan küldenék vissza.

Ez egy rossz pénzugyi gondolkodás.

2023. máj. 13. 10:57
 23/25 anonim ***** válasza:

Most akkor az 5 éves államkötvénynél mindig csak a legelső év elején betett alapra számolják a kamatot?

Ki kell vegyem minden 1év+1 napbe és újra betenni, hogy már a kamat is kamatozzon?

2023. jún. 1. 20:27
 24/25 A kérdező kommentje:

Hát jah.

Ezért rövid futamidejűek 1-2 évesek, (de azért van több éves is de biztonságos, nem ingadozó, infláciokövető és nem kockázatos), de még a babakötvény is ami 18 éves futamidejű(!)se kamatos kamatozású. Kizárolag azoknak való akik havi 10ezer max amit beletesznek.

Csak adott évben betett pénzre adnak 3% kamatot, (tehát az előző évi tőke+kamat nem kamatozik hanem a kövi évben betett összegek után jár újabb 3%, ami maximalizálva is van nem lehet több évi 12.000 Ft-nál.viszont ez is inflációkövető. A 3% az inflácio feletti "haszon".

Ennél még a banki kamat is jobb.

Én most kihagytam. Gőzöm nincs kisgyerek miből tudna profitálni. Hogyan tanítsam arra hogy forgatni kell a pénzt. Ha én adok neki kamatot stb, azt már levágja hogy attol a háztartásba ő nem tett semmi pluszt. Az nem bevétel. Mert nekem kiadás. Nem mi kapjuk.

Tehát ha én adok neki zsebpénzt kamatokat bármit, van már annyi esze ehhez hogy tudja hogy ettől nem pénzt hozott a házhoz.

Tehát olyan megoldás kéne ahonnan ő hoz pénzt pl a nagyoknál a diákmunka. Csak az miatt is hogy ne csak azon forogjon már az agya hogy vegyünk ezt vegyünk azt költsünk erre meg arra, meg vegyuk meg az egész játékboltot, hanem legyenek kilátásai a bevételi oldalt is erősíteni abban is gondolkodni, azon is foroghasson az agya.

Pl szomszéd kisfiu árulja a játékait. De ez szegénységi gondolkodás, javakat pénzre váltani. Az megint nem "profit", nem "üzlet". Nem erre akarom tanítani hogy adjuk el a csempét is a falról..

2023. jún. 1. 20:51
 25/25 anonim ***** válasza:

“Ki kell vegyem minden 1év+1 napbe és újra betenni, hogy már a kamat is kamatozzon?“

Hát.. kisebb gondolkozás árán el lehet jutni oda hogy elég a kifizetett kamatot mindig azonnal befektetni…

2023. jún. 1. 20:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!