A magyar állampapirok kamata az inflaciokövetésen felül van? Vagy a 16% meg ilyen kamatba bele van kalkulálva az inflálódás is?
És ez éves kamat?
Kamatos kamatozású egy sincs? Csak sávos?
“ Akkor ez csak értékmegőrzés és nincs bevétel, nyereség, haszon, profit, kb semmi.”
Van bevétel: 16% kamatbevétel
Van nyereség, haszon, profit, mert 1000-t fektetsz be és 1000+1600x7-et kapsz vissza.
Amit te mondasz, hogy a reálértéke ugyanaz marad, mert ma ugyanannyi játékot vehet a gyerek az 1000-ből, mint 7 év múlva az 1000+1600x7-ből. (Bár addigra már nem fog kelleni neki a játék)
Ha már játék, akkor vegyen Lego-t most, jobb befektetés, mint az állampapír.
A 16% az nem bevétel hanem inflációkövetés csak!
Fentebb irták hogy inflacio+1.5%=16%
A bevetel az 1.5% az meg nekem kb =0.
Vagy bocsi fogalomzavarom volt.
A bevétel.lehet hogy 16% ami = a tőke értéke.
De a nyereség vagy profit 1.5% csak. 100 ezernél ez 1500 Ft. Vicc.
Fogalomzavar az elég sok van. A közgazdaságtanban, a számvitelben a profit az a ráfordításokat meghaladó bevétel, többlet.
Államkötvénynél nem beszélhetünk ráfordításokról (még adóráfordításról sem), emiatt a bevétel az nyereség=jövedelem is egyben.
Az infláció nem egy ráfordítás, ami szembeállítható az államkötvény bevételével, mert a pénzromlást akkor is elszenveded ha veszel államkötvényt mag akkor is ha nem, és csak hever a bankszámlán a pénzed.
Az értékállást nem tudom haszonnak tekinteni.
Azért ennél több értelmet keresnék annak a 100 ezernek.
A ma 100 ezer nekem nem ér többet/kevesebbet a jövőévi 116 ezernél.
Tekintve hogy akkor inkább elköltöm mert ma 100 bol ugyanazt veszem meg amit jövőre 116 bol. Volt értelme várni 1 évet? Nekem igy nem.
Ma vegyen 100 ezerbol "biciklit(vagy akármit)", vagy jövőre a 116 ból ugyanazt?
Nincs benne logika, akkor minek tegye félre.
Hat sajnos a valosag ez, mindig is ez volt. Az inflacio felett par szazalek kamatot tudsz kapni kockazatmentesen.
Arra meg tudod tanitani a gyekered, hogy ha minden honapban 1000 forint zsebpenzt kap, akkor egy 5 ezer forint erteku dolgot csak akkor tud megvenni, ha sporol es nem kolti el a penzet minden honapban.
Vagy adhatsz te sajat zsebbol kamatot a gyereknek es mondhatod, hogy ha berak a kepzeletbeli takarek perselyebe 500 forintot es a ho vegeig nem kolti el, akkor te adsz hozza meg egy 100-ast.
A szamokat csak a pelda kedveert irtam, remelem a mondanivalom igy is atjott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!