Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Magyarországon miért ennyire...

Magyarországon miért ennyire népszerűek a különböző hitelek?

Figyelt kérdés

26 évesen egy romániai kisvárosből költöztem Pestre, és azt vettem észre, hogy nagyon sok ember elvan adósodva kisebb-nagyobb mértékben. Például a munkahelyemen összesen 16 ember dolgozik, és ebből kilencnek biztosan van valami hitele. A felettesem 600 nettót keres, de 40 ezres műszaki cikket is hitelre vesz, mert nehezére esik egyben kifizetni. Nem tudom, hogy az itteni környezetem csak egy nagyon szélsőséges példa-e, vagy egész országra ez jellemző?

Nem azt mondom, hogy romániában ez nem jellemző, csak arról a konkrét kisvárosról beszélek, ahonnan jöttem. Megyeszékhelyeken/nagyobb városokban talán ott is ugyanez a helyzet, csak arra nincs rálátásom.

2023. ápr. 12. 17:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
76%
Mert felelőtlenek az emberek, nincs pénzügyi tudatosságuk. Fogyasztani viszont szeretnek, mert a média befolyásolja őket. De az is igaz, hogy Budapesten sokan élnek albérletben, és az sokaknak a fizetésük 30-40%-át elviszi, ezért hitelből fogyasztanak.
2023. ápr. 12. 17:49
 2/13 anonim ***** válasza:
73%
Mert ebben a f*s országban csak dolgozni alanyi jog, ha fogyasztani akarsz vagy előre jutni az életben, azt max hitelből tudod megoldani.
2023. ápr. 12. 18:06
 3/13 anonim ***** válasza:
64%

Mert egy fejlett országban ez természetes folyamat.

Arról lehet vitatkozni, hogy jó vagy sem, én azt gondolom, hogy hitel nélkül nem lehet fejlődni, viszont bután felhasználva nagyot lehet esni.

Egyébként nem biztos hogy azért vesz hitelre valamit mert nem tudja kifizetni, vagy nehezére esik. Sokszor vannak 0% thm hitelek, azzal érdemes élni, mert picit még az infláció is eszik belőle.

12 hónapos konstrukció esetén mindenképp.

2023. ápr. 12. 18:19
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Felújításnál hitelkártyán visszakaptam 4%-ot, közben a DKJ-en pihentettem a pénzem, így azon is lett 1,08%-om. A hitelt időben fizettem, így 1Ft-sem ment kamatra, nekem megérte.
2023. ápr. 12. 18:29
 5/13 anonim ***** válasza:
94%
Hitelt is lehet okosan és bután felhasználni. Saját lakásra például jó opció, mert sokkal jobb albérleti díj helyett a lakás törlesztőjét fizetni, ami 10, 20 év múlva tiéd. 0% THM-mel szintén érdemes hitelt felvenni, már csak az infláció miatt is.
2023. ápr. 12. 18:46
 6/13 anonim ***** válasza:
71%

"hitel nélkül nem lehet fejlődni"

Ekkora baromságot sem olvastam még itt.

Legtöbb hiteles a saját telhetetlenségének köszönheti hogy adósságcsapdába kerül, mert ha van 5 milliója akkor nem elég az 5 milliós autó, helyette vesz fel 10 milliós hitelt és 15 milliós autót mert az úgy szuper!

Egyedül azokat a hiteleseket tudom megérteni aki nem elfüstöli albérletre a pénzét hanem helyette hitelt fizet, de ott is célszerűbb minél kevesebbet felvenni. Én inkább veszek hitel nélkül egy szutyok egyszobás lakást Budapesten aminek idővel úgyis megy fel az értéke és ha el jön az idő + gyűjtök hozzá tőkét lecserélem nagyobbra, mint hogy álmaim otthonát vegyem meg úgy hogy életem végéig fizessem a hitelt + kamatokat.

2023. ápr. 12. 19:32
 7/13 anonim ***** válasza:
77%

" hitel nélkül nem lehet fejlődni"

Pont ez a probléma.. hiába küzdöd fel magad középvezetői szintre és viseled el a multis értelmetlen soha véget nem érő meetingek sorát.. a fizetésed nem elég ahhoz, hogy megélj és megtakarítsz, amiből előre tudsz jutni. Aki meg nem vezető, az meg még sz@rabbul keres 200-250e-et. Ebből lépj előre, mikor 130e egy albérlet, az ember 35 felett meg nem akar, sem szoba, sem lakótársakat maga mellé.

2 dolog lehet:

-túlórázol/másodállást vállalsz és dolgozol 12-16 órát naponta.

-hitelt veszel fel 15-20 évre, hogy legyen egy kicsi lakásod, az se belvárosban, hanem vidéken.

2023. ápr. 12. 19:41
 8/13 anonim ***** válasza:
6%

#6 a hiteles nem azt jelenti, hogy automatikusan adósságcsapdába kerül.

Nekem mindegy, legyél a szutykodban, nem fogom magyarázni.

2023. ápr. 12. 19:58
 9/13 anonim ***** válasza:

#8 Épp azért van jelenleg egy budapesti 2 szobás erkélyes lakásom, egy családi házam vidéken és egy Balatonhoz közeli településen nyaralóm mert 2010-ben amit vettem hitel és tehermentesen lakást a belvárosban 2022-ben 6-szoros áron tudtam eladni.

Te meg fizetgesd a hiteledet mert azzal aztán hatalmas előrelépéseket teszel, hogy a bankok profitját gyarapítod.

2023. ápr. 13. 00:17
 10/13 anonim ***** válasza:

#9 rendben, akkor várok 75 éves koromig, addgigra lesz elég pénzem, hogy albérlet fizetése mellett kigazdálkodjam kp-ra egy lakás árát, aztán 85 éves koromban el is tudom adni hatszoros áron.

Nyilván szép és jó hogy ez neked sikerült, de ez nem mindig ennyire egyszerű.

Egyébként, csak hogy láss számokat:

Vettem lakást, 3 éve. Volt önerőm, de nem komplett lakásnyi.

12 M hitelt vettem fel, 18-ért vettem. Azóta a hitelem 10M, most 45-50-et ér az ingatlan.

Tehát eddig benne van nekem 6M önerőben +2M törlesztésben, 5M felújításban = 13 millióban, de 45-ért el tudom adni minimum. Betörlesztem a hitelem, marad 35, kivonom a 13 tőkét, vagyis kerestem én is 23 millót 3 év alatt.

problem?

arról ne is beszéljünk hogy a 3%-os kamatra felvett hitelem törlesztőrészlete mennyit inflálódott csak az elmúlt 3 évben.

2023. ápr. 13. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!