A régi magyar keresztnevek (János, Mária, Béla, Erzsébet, Jolán, Péter, stb) a jövőben újra népszerűek lesznek a mostani, különlegesnek szánt/gondolt divatnevekkel (Benett, Medox, Lara, stb) szemben?
5
Tudsz olvasni? És szöveget értelmezni?
Mert én azt írtam, hogy többsége bibliai név. Idióta!
Én neki írtam "Magyarnak nem mondanám, mert bibliai nevek, így a mi kultúránkban minden országban jelen vannak."
Ebben nincs benne, hogy többsége.
És én legalább nem vagyok ilyen undorító stílusú, mint ti.
Eléggé megváltozott azóta a világ. Nem voltak pl. szappanoperák, ahonnan kacifántos névkölteményeket lophattak. Sokkal konzervatívabbak voltak az emberek, diktatúrák jöttek-mentek, amikor egy “hülyenév” miatt akár meg is ölhettek.
Ezek a régies nevek évszázadokon keresztül népszerűek voltak, de akkor még erősen uralkodott, hogy vallási nyomásra választottak nevet. Egy családban a gyerekeket szinte mindig valami szentről vagy ismert magyar királyról, földesúrról kellett elnevezni (István, Margit, József, Béla), vagy legalább egy ilyen második keresztnevet bejegyezni, különben megvetendő pogány voltál a falusi birkák szemében.
Gyakori volt, hogy a gyerekeket szülőkről, nagyszülőkről nevezték el. Így lett apám két testvére Ilona és Béla. Nem gondolkodtak sokat, nem érdekelte őket, hogy “mi illik a gyerekhez”, az első két poronty megkapta a szülők nevét. (Manapság pedig még a gyerek megszületése után is össze-vissza változtatják a pár hetes újszülöttek nevét, mert “meggondolták magukat”…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!