Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ez tényleg hülyeség lenne?

Ez tényleg hülyeség lenne?

Figyelt kérdés

Van jelenleg egy 50-55 millió értékű hitelmentes ingatlanom. Ha eladnám, és egy pont ugyanilyenbe költöznék albérletbe, akkor azért kb 250 ezret fizetnék. Viszont az 50-55 millió állampapírból hozna kb 700 ezer forintot. Ha levonom az albérletet, akkor is marad 450 ezer tisztán.

Akinek ezt elmondtam, az eddig hülyének nézett. Szüleimnél kiverte a biztosítékot, mert a felét ők fizették (ettől még az én tulajdonom teljes mértékben a lakás).

Ez miért akkora hülye ötlet? Ha ezt a pénzt nem költöm el, akkor 2 év alatt félreteszek belőle minimum 10 milliót. Ha elveszíteném a munkámat, akkor pedig lenne egy biztos bevételem, kvázi anyagilag független lennék.

2023. ápr. 4. 14:29
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Amúgy szerintem egyszerűbb lenne jelzálogot felvenni, és azt megforgatni állampapírban, vagy egy másik kisebb lakást venni, kiadni, és abból fizetni a kamatokat. Változó kamatozású hitelt akár, ennél magasabb úgysem lesz az alapkamat
2023. ápr. 5. 14:24
 12/15 A kérdező kommentje:

#10: számomra tökéletesen élhető ez az ország :)

köszönöm a válaszokat!

2023. ápr. 5. 16:02
 13/15 anonim ***** válasza:
:'D
2023. ápr. 5. 16:05
 14/15 anonim ***** válasza:

Szerintem:

55m ingatlant nem adsz el 55 ért,

+15%személyi jövedelem adót fizetsz eladásért

+2,5% ingatlanost fizetsz eladásért

+Ügyvéd 0,5%

+stb amit vagy vevő fizet vagy te.

+amennyit alkuszik a vevő

Állami kamat idén és jövőre fun+ én is ezt lovagolom meg.

Talán még tovább is mikor 5% biztos kamat van, mert az sem rossz.

Ingatlan az mindig érték és nagyobb érték ha már van és nem kell fizetned se küzdened a főbérlőkkel, (bútorozás stb) is rizikó.

Saját ingatlanom nem gondolom eladni, max ha nagyobbat vennék.

Mellesleg idén 2x annyi eladó ingatlan van mint vevő, így az igazán jók eladhatók, a kevésbé jók, ráköltősek pedig keményen alkudhatók.

Vevők is elesnek az állami biztos akciótól, ami rájuk nézve ugyanaz a lemez, havi X/hó bevétel > albérleti pénz = ingyen albérlet rövidtávon

Lakásvétel, kiadás esetén pedig Kamatból bérlés vs megveszed és kiadod megtérülési idő futja a köröket.

Szerintem most nem éri meg lakást venni és ez ellened szól.

Másik, szüleid vették, legalább add meg nekik az esélyt hogy nem élsz vissza vele.

Tegyél össze 55milliót és tégy úgy ahogy gondolod.

2023. ápr. 5. 16:53
 15/15 anonim ***** válasza:

14:

"+15%személyi jövedelem adót fizetsz eladásért

+2,5% ingatlanost fizetsz eladásért

+Ügyvéd 0,5%"

Csak a haszonból kell 15% SZJA-t fizetni, azt is csak akkor, ha 2022-ben vagy 2023-ban vette a lakást.

Ha 2021-ben vette, akkor a 15% 90%-a, 2020-ban, akkor a 15% 60%-a, ha 2019-ben, akkor a 15% 30%-a az adó. Ha régebben, akkor meg semennyi adó nincsen.

Az ügyvédet a vevő fizeti.

Ingatlanos nem feltétlen kell. Pár órás munkáról van szó, amit ha tudsz csinálni, akkor nem kell ingatlanos.

Való igaz, költségei lesznek, kb. 100-200 000 Ft.

2023. ápr. 5. 18:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!