Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Banki értékbecslőt lakáshiteln...

Banki értékbecslőt lakáshitelnél zavarja, ha felszedték a szőnyegpadlót?

Figyelt kérdés

Hamarosan panellakást szeretnék vásárolni. Szükségem lesz hozzá lakáshitelre is. Elképzelhető, hogy olyan lakást választanék, amire ráfér a felújítás. Ezek között láttam olyan hirdetést, amiben már felszedték a szőnyegpadlót vagy mondjuk kiszedték a konyhabútort.

/Gondolom, hogy nagyon rossz állapotú lehetett, megvásárlás után ígyis-úgyis ez lenne a sorsa./

De kicsit elbizonytalanodtam, hogy vajon a banki értékbecslésnél nem kizáró ok az, hogy így viszonylag lakhatatlan vagy majdnem lakhatatlan a lakás?

Vagy a padlószőnyeg hiány még oké, esetleg a konyhabútor hiány is oké, de mondjuk egy kiürített, kád és zuhany nélküli vagy nem használható lefolyójú fürdőkádas fürdő már kizárja a banki hitel igénybevételét?

Egyáltalán, hogy állnak ehhez a bankok? Azt látja benne, hogy mindjárt nekikezdek a feljavításnak, vagy aggasztja, hogy alig használható lakás a fedezet?

2023. ápr. 1. 15:30
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Eddig 30%-os önerővel kalkuláltam, most tartok tőle, hogy többet fognak elvárni a bankok. Meg 1 millió félretéve az ügyintézésre és 1 a későbbi illetékbefizetésre. /Alapvető berendezési tárgyaim, amiket vinnék magammal a saját lakásba, azok megvannak: hűtő, tűzhely, mikró, néhány bútor, edények./

CSOK és támogatott hitel sem játszik. A féretett pénz az valódi megtakarítás. Elsősorban már panelprogramon átesett épületben gondolkodok, a normális lokáció is fontos, csak az emeletben, lakásméretben (35-52 nm) és a lakás felújítandósági szintjében vizsgálom a lehetséges kompromisszumokat.

2023. ápr. 2. 12:40
 12/19 anonim ***** válasza:

30% önerő! Ne nevettess, akkor viszont nagyon el vagy tévedve.

A 20% önerő a törvényi előírás, de a bankok többsége nem ad 80% hitelt, csak nagyon jó ingatlanra, nagyon jó adósnak (magas fizetés, alacsony kockázatok), átlag esetben inkább 30% körüli az elvárás már egy sima ingatlan hitelnél is.

Esetedben egy project lakásról beszélünk, ami azért rejt magában a bank oldaláról komolyabb kockázatokat, ennél szinte biztos, hogy magasabb önerőt fognak elvárni, vagy egyszerűen olyan alacsonra fogják értékelni az ingatlant, hogy az arra adott hitel nem elsz elég semmire sem.

(Btw, ilyen magas alapkamat mellett ekkora hitelt felvenni... hát te tudod)

2023. ápr. 2. 15:07
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Az fogja eldönteni a szükséges önerőt, hogy konkrétan milyen állapotú a lakás és hol van, de nyilván számít a jövedelmed nagysága is, sőt még a kiválasztott bank is, mert van, amelyik "elvileg" a legtöbb településen elmegy akár 80%-ig, ha amúgy rendben van az ingatan, de vannak bankok, ahol csak megyeszékhelyeken működik a magas finanszírozás. Egy tapasztalt hiteltanácsadót érdemes majd megkeresni, ha már megvan a konkrét ingatlan.
2023. ápr. 2. 15:16
 14/19 A kérdező kommentje:

Mint már írtam egy hozzászólásban, megyeszékhelyről, Szegedről van szó.

Elméletileg, amit keresesek, az egy rendben lévő lakás, ha viszont találnék egy lepusztultat, azért nyilván kevesebbet fizetnék, ezért is nézem. Ha magasabb ilyennél az önrész, akkor az alacsonyabb lakásár és nagyobb önrész miatt kedvezőbb lesz a törlesztő, gyorsabban tudok haladni a felújjításával. Most őszintén, ha csak a padlószőnyeg van felszedve, az miért lenne olyan baromi nagy projekt. Nyilván a konyha felújítása már komolyabb sztori, de mások is cseréltek már konyhát,egy panel 5-7 nm-es konyhája miért lenne megugorhatatlan feladat, ha mint írtam, az összes elektromos berendezésem megvan. Kell egy burkolás-festés meg egy mosogató-beszerelés egy konyhabútor vásárlás-beszereléssel. És nyilván ennek a költségeit eleve kalkulálom az alkunál, az eladó is látja, hogy ezzel nem neki kell már akkor bajlódnia.

2023. ápr. 2. 18:27
 15/19 A kérdező kommentje:

Na kicsit lenyugodtam :)

Arról van valakinek tapasztalata, hogy akkor nevezzük projekt lakásnak az esetében kb mennyi önerőt vár el a bank? Esetleg melyik mennyit?

Az egyértelműsítésvégett tegyük fel, hogy megyeszékhely /Szeged/, jó környék, jó épület, 2.-3. emelet, 47-52 nm-es lakás, a fürdő használható, csak a konyha van falig kiürtve /ha ez bármit változtat van számla saját tűzhelyről, van is tűzhely, csak nem abban a lakásban, mert nyilván köpedelem volt és a konyhabútorral és linóleummal együtt kidobták/.

2023. ápr. 3. 20:51
 16/19 A kérdező kommentje:
Már úgy értem, hogy a lakás eredeti tűzhelye volt minősíthetetlen. Az a tűzhely ami nem ott van és amiről a számla van, az teljesen okés kombinált tűzhely cirka 3 éves, csak amíg másé a lakás, addig nyilván nem vinném át.
2023. ápr. 3. 20:53
 17/19 anonim ***** válasza:
16: túldimenzionálod az olyan dolgok jelentőségét, mint a tűzhely. A bankot első sorban nem a kb 100-150 ezres gépészet fogja zavarni.
2023. ápr. 4. 08:20
 18/19 anonim ***** válasza:
Kérdező, azóta mi a helyzet?
jan. 10. 00:15
 19/19 A kérdező kommentje:

Szépen csökkentek a környéken a célingatlanok árai.

Megnéztem 39 lakást, kb. 6 lakásra szűkítettem le az utolsó előtti körre a tényleges kiválasztásra esélyeseket.

Most fogom újra megnézni azt a kettőt, ami leginkább érdekel. A hitelszakértővel jövő hét végén vagy a rákövetkező héten lesz a személyes megbeszélés.

A 6 lakásból csak 2 "projekt" jellegű, az első 4 az normális állapotú konyhával, fürdővel rendelkezik, a szobák padlója meg melyiknél milyen, az aligha izgatja a bankot.

jan. 19. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!